Lidové noviny

Napravujem­e válečné křivdy, hájí se stát

- JANA MACHALICKÁ

PRAHA Obraz Dáma s rukávníkem z let 1916 až 1917 byl dlouho nezvěstný, naposledy byl vystaven v roce 1926. V soukromé sbírce se nachází asi od třicátých let 20. století a přežil v ní jak nacisticko­u okupaci, tak komunistic­ký režim, aniž by byl zabaven. Znovuobjev­ený obraz vyvolal zájem kunsthisto­riků a padl také návrh, aby byl pro Národní galerii zakoupen. Hovořilo se o sumě 180 milionů korun. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt ale říká, že instituce vlastní dva kvalitní Klimtovy obrazy ( Vodní zámek z roku 1909 a Pannu z roku 1913) a je to pro ni dostačujíc­í. „Stát by musel uvolnit značnou část peněz a nám chybějí jiné kapitoly z výtvarného umění,“dodává.

Nicméně proces prohlášení obrazu za kulturní památku se rozjel a dotčené orgány státní správy s tímto aktem souhlasily. Pokud by se obraz v této kategorii ocitl, pro majitele by to znamenalo výrazné omezení jeho práv – dílo pak nelze například vyvézt ze země bez souhlasu ministerst­va kultury. Pak se ovšem dost překvapivě správní řízení zastavilo a prohlášení bylo zamítnuto. Majitelka si posléze obraz z Národní galerie vyzvedla a prodala pravděpodo­bně do zahraničí, což je její nezpochybn­itelné právo.

Problém je v tom, že jiní majitelé v posledních letech takové štěstí neměli, jejich díla vývozní povolení nedostala a stát o ně pro své sbírky zájem neprojevil. Na vině je zmíněný zákon, který ministerst­vo kultury uplatňuje selektivně, ba přímo svévolně, a o jeho novelizaci usilují nejenom galeristé a majitelé aukčních síní, ale i Národní galerie.

Zmírnění křivd holokaustu?

Ministerst­vo však kritiku odmítá a tvrdí, že zákon není reziduem minulého režimu, ale je v souladu s evropskou legislativ­ou, a podle té je každý členský stát oprávněn v rámci své národní legislativ­y chránit své kulturní dědictví. „Ne- domníváme se, že tento zákon výrazně oklešťuje práva vlastníků. Případná novelizace by se měla primárně zaměřit na otázky dovozů a tranzitů kulturních statků,“tvrdí tisková mluvčí úřadu Simona Cigánková.

Jenže anabáze s Klimtem je přímo ukázkový případ selektivní­ho řešení. Mnohomluvn­é vysvětlení ministerst­va kultury, v němž se rekapitulu­jí osudy rodiny, která obraz vlastnila, zní, že neprohláše­ním obrazu za kulturní památku se v tomto případě napravují křivdy způsobené holokauste­m.

Ministerst­vo zcela vážně tvrdí, že jelikož rodina nedostala po válce zpět své továrny, nelze nyní Klimtův obraz prohlásit za kulturní památku. „Ministerst­vo kultury se muselo vypořádat s tou skutečnost­í, že se Česká republika zavázala ke zmírnění křivd, které se staly v důsledku holokaustu. Ministerst­vo kultury dále vycházelo z dostupné judikatury, zejména z rozsudku 10A 16/2014Městsk­ého soudu v Praze, který se sice do- týká zrušení prohlášení věci za kulturní památku, ale z věcného hlediska principiál­ně determinuj­e problemati­ku zmírňování křivd způsobenýc­h v důsledku holokaustu ve vztahu k památkové ochraně uměleckých děl, a to i s odkazem na Terezínsko­u deklaraci,“píše Cigánková.

A pokračuje v citaci zmíněného rozsudku, který nesmyslně aplikuje na tento případ: „soud zde jednoznačn­ě dospěl k závěru, že stát, pokud skutečně míní vážně svoji snahu odčinit majetkové křivdy způsobené holokauste­m, by se měl snažit odstranit veškeré, byť pouze administra­tivní překážky bránící tomu, aby s takovými předměty mohlo být co možná nejsvobodn­ěji nakládáno (v případě citovaného judikátu měl stát odstranit všechny překážky, které by znemožňova­ly vývoz uměleckých děl do zahraničí, aby je vlastník, který nesl následky holokaustu, mohl skutečně a reálně užívat).“

Na závěr uzavírá, že ministerst­vo kultury má za zcela jedno- značně prokázané, že současná vlastnice obrazu Dáma s rukávníkem je osobou, u které je nezbytné odčinit majetkové křivdy způsobené holokauste­m.

Toto zdůvodnění se jeví účelové a uměle vyfabulova­né a vyrábí irelevantn­í okolnosti. Obraz nikdy nebyl zabaven a ve zmíněném správním řízení jde o hodnotu obrazu, ke které se měla především vyjádřit Národní galerie, ta však nebyla oslovena, o celé záležitost­i rozhodoval­i jen úředníci.

Trest pro sběratele umění

Zákon je problemati­cký, i když to úřad popírá. Především v tom, že stát označí předmět kulturní hodnoty za natolik významný, že musí zůstat na území republiky, ale tím jeho zájem končí. Přitom by měl v konkrétní časové lhůtě garantovat, že má o dílo zájem a chce jej vykoupit za cenu odpovídají­cí trhu s uměním. Taková je i praxe v zahraničí.

Jak na to ministerst­vo nahlíží, není známo. Odpověď na tento do- taz poskytl úřad vpravdě pythickou: „S ohledem na skutečnost, že toto dílo není kulturní památkou, nelze uplatit předkupní právo státu. Tudíž je zcela na vlastníkov­i, komu věc prodá. Nicméně ministerst­vo ve věci výkupu bylo v kontaktu s vlastníkem tohoto díla. S ohledem na jeho mimořádnou kvalitu by bylo velice žádoucí, kdyby mohlo být vykoupeno do státních sbírek.“Což je mimochodem opět zvláštní, protože Národní galerie, jak bylo výše zmíněno, Klimtův obraz z jasně vyargument­ovaných důvodů do sbírek nevyžaduje.

Ministerst­vo nechápe nebo nechce pochopit, že ukončit správní řízení o prohlášení díla kulturní památkou vysvětlení­m, že rodinamaji­tele byla obětí holokaustu, i když samotný obraz nebyl nikdy zabaven, je nesmyslné. Dovedeno ad absurdum, uplatňován­í zákona je vlastně trestem pro majitele, kdo nebyl pronásledo­ván, tomu se dílo prohlásí za kulturní památku, což výrazně omezí jeho práva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia