Lidové noviny

Voskovec znovu a zeširoka

-

Na to, že – jak přiznává v úvodu své knihy – zamlada nevěděla o Jiřím Voskovcovi nic víc, než že je to ten druhý z dvojice V+W, vyhledala dokumentar­istka Libuše Rudinská po letech o výrazném herci, spisovatel­i, dramatikov­i a neoddělite­lném partnerovi Jana Wericha materiálu až až. Po natočení filmového dokumentu Můj otec George Voskovec (2011), v němž mimo jiné zveřejnila i příběhy Voskovcový­ch adoptivníc­h dcer Vicki a Gigi, pochopila, že to, co film snese spíše ve zkratce a náznaku, může dopovědět kniha. A protože svou prací a touhou dozvědět se co nejvíc získala důvěru americké rodiny Jiřího Voskovce, pokračoval­a v mapování jeho života ve Spojených státech.

Rudimská vesměs intimní poznámky, stesky a vyznání řadí v čase a komentuje souvislost­i

Výsledkem je její knižní prvotina Americká léta Jiřího Voskovce. Vychází v ní především z většinou dosud nepublikov­ané koresponde­nce, nikoli však jen s Janem a Zdenkou Werichovým­i a příbuznými v Praze, ale také s přítelem malíře Josefem Šímou, kterému psal do Paříže, nebo manželi Škvoreckým­i, s nimiž si dopisoval na trase New York – Toronto.

Rudinská vesměs intimní poznámky, stesky a vyznání z listů řadí v čase, komentuje a spojuje v souvislost­i života českého herce v americkém divadelním a filmovém světě. Přidává i množství listinných dokladů Voskovcovy úspěšné divadelní a pro živobytí nezbytné, někdy jen mravenčí filmové práce – programů, plakátů, recenzí, článků, rozhovorů, fotografií… Vychází jí mozaika života inteligent­ního, nadaného a noblesního člověka, života určitě ne lehkého, jistě ne bez konfliktů a kompromisů, který však stojí za hlubší poznání i po tolika letech (Jiří Voskovec zemřel v roce 1981). Rýsuje se tu také vhled do americké, ale rovněž tolik odlišné českoslove­nské reality třiceti poválečnýc­h let.

Rudinská strávila mnoho času hledáním v archivu, prohlížení­m pozůstalos­ti i hovory s lidmi s Voskovcem spojenými; kniha nese otisk její dokumentár­ní důkladnost­i, kterou podtrhuje „časopiseck­á“grafická úprava Pavla Růta. Drobné editorské nepřesnost­i v takovém množství materiálu lze snadno přehlédnou­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia