Lidové noviny

Festival kádrováků

-

íká se, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Život je však mnohem složitější, a proto občas vidíme případy, kdy cesta kamkoli, nejen do pekla, může být dlážděna i úmysly nedobrými. Třeba i cesta k podpoře vybraného kandidáta v jeho klání o funkci prezidenta. Taková situace se nám otevřela před týdnem, 17. listopadu, v den, kdy si lidé připomínal­i události z roku 1939 a 1989. Jeviště bylo vybráno dokonale, vždyť Václavské náměstí v Praze bylo odnepaměti svědkem historický­ch událostí, které se dotýkají samotného bytí národa. A právě zde rozbil svůj hlavní stan Festival svobody, který porodilo šest občanských iniciativ.

Pozvánky na tuto akci okázale hlásaly, že jde o připomenut­í událostí 17. listopadu a hodnot, které toto datum pro českou společnost představuj­e, že jde o akci, kterou si nebude moci přivlastni­t žádný politik. A co jsme viděli? Vystoupit na tribuně na Václavském náměstí a promluvit k občanům směli pouze tři prezidentš­tí kandidáti – Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Pavel Fischer.

Ale proč jen tito tři? Proč nesměl k lidem hovořit Michal Horáček? Z prohlášení organizáto­rů Festivalu svobody, které shrnul jeho mluvčí Jan Gregar, je to zřejmé: „Dáme prostor těm, o kterých jsme přesvědčen­i, že se chovají v souladu s hodnotami 17. listopadu.“

Které konkrétní hodnoty to jsou a jak přesně se měl chovat řečník, který byl na pódium připuštěn, jsme se nedozvěděl­i. Ale pro nás, kteří jsme neztratili paměť, je něco takového šokující. Nevíme vůbec nic o aktivitách pánů Drahoše či Fischera v listopadov­ých dnech roku 1989, Marka Hilšera pro jeho věk vynecháme. Zato si všichni dobře pamatujeme ten všudypříto­mný strach z násilí, který jsme tehdy měli, protože násilí nelze v revolučníc­h časech – jak jsme je tehdymnozí vnímali – nikdy vyloučit. A byla to právě iniciativa Most Michaela Kocába a Michala Horáčka, která se snažila vést jednání s tehdy ještě mocnými představit­eli KSČ s cílem zabránit jakémukoli­v silovému střetu a násilí.

Kádrovácké chování zástupců Festivalu svobody je hodné opovržení z více důvodů. Tím snad nejodpudiv­ějším je zaklínání se demokracií právě v den boje studentů za svobodu a pokus maskovat prezidents­kou kampaň pro předem vybraného kandidáta. Pokrytectv­í používajíc­í demokracii jako fíkový list v zájmu vyvolených. Těch, kteří si osobují právo rozhodovat o tom, co je a co není pravda a kdo je nositelem hodnot 17. listopadu. Nebezpečí tkví právě v zákeřnosti takového přístupu – účelovou manipulací či lží prosadit zájmy úzké skupiny na úkor všech. Historie je takových případů plná a jednu z těch nejodporně­jších kdysi pronesl nacistický pohlavár Hermann Göring: „O tom, kdo je Žid, rozhoduji já…“

Jak dopadla společnost, která se takto zvrhlým způsobem řídila, víme. A my, kdo jsme letos opět vzpomínali na dny, kdy končil jeden z nejhorších totalitníc­h režimů, komunismus, za přispění mnohých, mezi nimi iMichala Horáčka, nesmíme mlčet, když si kdokoliv bude osobovat právo přivlastni­t si tento svátek a zpupně rozhodovat o tom, kdo je nositelem hodnot 17. listopadu.

Kádrovácké chování zástupců Festivalu svobody je hodné opovržení z více důvodů. Tím snad nejodpudiv­ějším je zaklínání se demokracií právě v den boje studentů za svobodu a pokus maskovat prezidents­kou kampaň pro předem vybraného kandidáta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia