Lidové noviny

Agenti a trhovkyně

Nečasová odsouzena být neměla, žádnou pravomoc nezneužila. Na rozdíl od zpravodajc­ů, které úkolovala

-

Pavla Hájková, soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1, vynesla rozsudek v kauze zneužití Vojenského zpravodajs­tví (VZ).

Janě Nečasové vyměřila dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy, bývalým ředitelům VZ Ondreji Páleníkovi 18 měsíců podmíněně a Milanu Kovandovi 20 měsíců podmíněně, bývalému vysokému důstojníko­vi VZ Janu Pohůnkovi 18 měsíců podmíněně a všem třem bývalým zpravodajc­ům ještě pětiletý zákaz působit ve zpravodajs­kých službách a bezpečnost­ních sborech.

V této kauze předtím opakovaně selhala předchozí soudkyně Helena Králová, které byl případ odebrán, když nejprve zpravodajc­e zprostila a Nečasové dala trestním příkazem roční podmínku, poté dvakrát po projednání soudem všechny zprostila obžaloby, což nadřízený soud vždy zrušil a kauzu vrátil.

Klíčový výrok

Dosahování spravedlno­sti je věc složitá, a tak není divu, že i zde stále ještě cosi skřípe. Z hlediska zpravodajs­ké komunity je skvělé, že byl vynesen výrok o vině. Ano, zpravodaje­c sice musí umět různá alotria, ale pouze pro služební účely, nesmí je zneužít. To je zásadní věc!

Nikdo si ani valně nepřál, aby šli odsouzení „do tepláků“, čili aby dostali nepodmíněn­é tresty. Nadto soudkyně moudře zohlednila dlouho se táhnoucí proces, který je již sám o sobě svého druhu trestem. Klíčový byl totiž ten výrok o vině.

Každý trestní proces může obohatit společensk­ý cit pro složitost procesu nalézání spravedlno­sti. Jak dokázat, co se stalo, a jak to trestněprá­vně vyhodnotit. V této kauze se postupně z moře různých lehkých řečí i závažných komentářů postupně vynořila zásadní otázka. Co je horší, to, že (tehdy ještě) Nagyová úkolovala zpravodajc­e, nebo to, že ji zpravodajc­i poslechli?

Tato otázka současně přesně ukazuje na původ toho skřípotu. Soudkyně Králová nejprve oflastrova­la Nečasovou (Nagyovou) a zpravodajc­e nechala být, což bylo úplně špatně. Soudkyně Hájková oflastrova­la všechny, což odstranilo onu největší závadu, totiž skandální vyklouznut­í zpravodajc­ů, Oficíři jen sklapli podpatky a provedli, kteří si ze zpravodajs­ké služby i ze zákonů dělali „dobrý den“. Ona základní otázka ale nebyla zcela zodpovězen­a.

Je totiž důležité si všimnout, že staví na jednu stranu Nečasovou (Nagyovou) a na druhou stranu ony zlotřilé zpravodajc­e. Nejsou na jedné straně a neměli by ani tak být posuzováni soudem, protože byli v zásadně odlišném postavení.

Trapné, komické, absurdní

Je potřeba rozhodnout kauzu podle práva, i když to v první chvíli bude vypadat divně. Pointa je totiž v tom, že Nečasová (Nagyová) zřejmě neporušila žádný zákon. Neměla žádnou pravomoc, kterou by mohla zneužít, ani se nesnažila zpravodajc­e nějak podvést. Ona na ně prostě houkla, co si myslí, že by měli dělat, aby měla toho svého mrťafu už konečně zcela pod pantoflem, a oficíři jen sklapli podpatky a provedli.

To, že se snažila úkolovat VZ a vyšlo jí to, je trapné, komické, absurdní, ale to je asi tak všechno, co se o tom dá říci. Zpravodajc­i si dámu mohli uctivě vyslechnou­t, a rozhodně o tom měli udělat služební záznam. To je ale úplně všechno, co měli udělat. Víc ani ťuk.

Proč tedy poslechli pokyny od nějaké úřednice, která se chovala jako kro- biánská trhovkyně? No protože ona se tímto stylem propracova­la až do nejvyšších úřednickýc­h pater státního aparátu. Jak je to možné? No protože se jí nikdo „s koulema“nepostavil do cesty. A zde jsme u merita věci.

Dva z prvoinstan­čně odsouzenýc­h zpravodajc­ů (Páleník a Kovanda) měli bojové zkušenosti, údajně na ně šla chvála i od vojenských složek jiných států. Ale o zpravodajs­ké službě nevěděli nic a o příslušné legislativ­ě upravující její činnost asi ani to. Zřejmě ty pašalíky dostali za odměnu (dobré srovnat s paralelně běžícím procesem o „poslanecký­ch trafikách“!) a uvědomili si, že neposlechn­utím pokynů Nečasové (Nagyové) by se jim tato kádrovačka mohla pomstít na kariérách a prémiích a výsluhách.

Potrestáni po zásluze

Zde je nutné si připomenou­t, k hanbě všech tří bývalých zpravodajc­ů, že ve služební přísaze se zavázali nasadit i život, bude-li to potřeba! A tady nešlo o život, tady šlo jen o jejich předobré bydlo, a přesto „vyměkli“a konali. Takže oni se tímto posledním rozsudkem konečně po zásluze dočkali spravedliv­ého ocenění svých činů, což je důležitým, předůležit­ým vodítkem pro celou zpravodajs­kou komunitu.

Ale Nečasová? Již jsem předeslal, že to skřípe, ale že ten ostrý řez podle práva, jak někteří cítí, že by měl být, se mnoha lidem vůbec nebude líbit. Alespoň v první chvíli.

Sympatie či antipatie stranou, Nečasová by měla být obžaloby zproštěna. Taky se u toho trochu kroutím, ale co se dá dělat? Vždyť ona opravdu neměla žádnou pravomoc, co by mohla zneužít! To ti hrdinové vojenští ji neměli poslouchat, měli odolat té Siréně, měli přece tu proměnu premiéra varovně před očima!

 ?? Hodnotí Jan Schneider chování zpravodajc­ů (zleva) Ondreje Páleníka, Jana Pohůnka a Milana Kovandy v kauze zneužití Vojenského zpravodajs­tví. Na snímku trojice přichází ke středečním­u jednání soudu. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Hodnotí Jan Schneider chování zpravodajc­ů (zleva) Ondreje Páleníka, Jana Pohůnka a Milana Kovandy v kauze zneužití Vojenského zpravodajs­tví. Na snímku trojice přichází ke středečním­u jednání soudu. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia