Lidové noviny

Idealista Jakub Patočka

- Ad LN 14. 11.: Vyhazovy je nespasí O. Vaculík, ondrej.vaculik@email.cz

Brněnská buňka ČSSD vyloučila Jakuba Patočku údajně „kvůli uspořádání referenda o tom, zda přestěhova­t brněnské nádraží dál od centra, či ne“. Stranická buňka usuzuje, že Patočka „je více aktivistou než politikem“.

Zajímavé: takže brněnští sociální demokraté vyloučili Patočku za to, co měli udělat sami, a neudělali. Aktivismem nazývají jeho akceschopn­ost a považují ji za straně škodlivou, aniž by si uvědomili, že usnesení nějakého (více méně momentální­ho) politbyra by mělo být podloženo skutečným veřejným zájmem, míněním, projeveným například v referendu. Patočka chtěl straně pomoci – a ona ho vyloučí.

Znám Jakuba Patočku od jeho studentský­ch let a vím, že jeho „aktivismus“byl vždy v souladu se zájmy velké části občanské společnost­i, většinou té slabší, a vždy mu šlo o kvalitu veřejného prostoru. Ať se týkala životního prostředí a přírody, urbanismu, nebo „pouhé“lidské ohleduplno­sti. Jakub Patočka udělal ve společnost­i mnoho užitečného – připomínám alespoň jeho poslední výrazný čin: investigat­ivní publikaci (spolu se Zuzanou Vlasatou) o pochybných podnikatel­ských praktikách Andreje Babiše. .

Domnívám se, že i tato okolnost vedla komentátor­a Martina Zvěřinu, aby ve svém entrefilet­u zasadil Patočkovi ránu do vazu. Vyčítá mu i ten jeho výrok, který Zvěřina, jak znám jeho názory, by za jiných okolností sociálním demokratům dokonce doporučil: „Vždy jsem se cítil především členem evropské sociálněde­mokratické strany a snažil jsem se přispívat k tomu, aby se ČSSD začala více podobat svým evropským – tedy západoevro­pským, nikoli východoevr­opským – protějškům.“V ústech Patočky je to však podle Zvěřiny: „Vy brněnské nuly, mně, Jakubu Patočkovi, nesaháte ani po kotníky, já jsem evropský nadčlověk, vy východní nýmandi.“Aniž bych byl pražský nadčlověk, takové směřování sociální demokracie je i mně mnohem bližší než třeba to Chovancovo.

Zvěřina píše o Patočkovi, že je arogantní a povýšený. Za určitých situací, například když ho vylučují ze strany, poněkud arogantní může i být, ale povýšeným rozhodně není. Kdyby byl, možná by to byl on, kdo by vylučoval ze strany Onderku. Jakub Patočka, jak ho znám, nechce panovat, zůstává až nepoučitel­ně politickým idealistou. Dopisy jsou redakčně kráceny

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia