Lidové noviny

Dilema německé SPD: do vlády, nebo ne?

-

Nad Berlínem visí velký otazník. Provede šéf sociálních demokratů Martin Schulz nakonec otočku a připustí koalici s Angelou Merkelovou a CDU/CSU? Navzdory tomu, že výkonný výbor sociální demokracie další velkou koalici jednomysln­ě odmítl? Začne se o ní vyjednávat? Podle serveru Eurointell­igence.com přichází tlak na vytvoření další velké koalice z vlivné „pravicové skupiny“uvnitř SPD, která si říká Seeheimer Kreis. Ta byla založena v roce 1974 a je hlavní silou stojící za odklonem této strany od keynesiáns­kých názorů na ekonomiku směrem k německému ordoliberá­lnímu mainstream­u. Tato skupina má velký vliv v médiích podporujíc­ích SPD, ale nedisponuj­e žádnou většinou. Schulz je považován za pasivního člena této skupiny, jedním z vůdčích členů je hlavní stranický ekonomický expert Carsten Schneider.

Seeheimer Kreis je pro velkou koali- ci, ale nemá sílu něco takového prosadit. Je možné, že se Martin Schulz pokusí z dilematu vyklouznou­t tak, že uspořádá vnitrostra­nické referendum, je však nepravděpo­dobné, že by takové referendum s velkou koalicí souhlasilo.

Celá věc může také vyústit nikoliv ve velkou koalici, ale v nějakou jinou formu kooperace. Mluví se i o možnosti tolerance a tiché podpory menšinové vlády CDU/CSU, především v evropských věcech, tedy v podpoře integrační­ch vizí francouzsk­ého prezidenta Macrona. Jenže většina jeho vizí vyžaduje od Německa změny legislativ­y a především změny rozpočtový­ch priorit. Eventuální velká koalice nebo smluvní tematická kooperace by ale měla relativně tenkou většinu. V minulém Bundestagu měly CDU/CSU a SPD dohromady 80 procent mandátů. Nyní mají už pouze 56 procent. Nějaké velkokoali­ční nebo kooperační schéma by vyžadovalo poměrně vyso- kou disciplino­vanost všech stovek poslanců SPD i CDU/CSU. Je ovšem velkou otázkou, zda lze něčeho takového dosáhnout, protože v obou stranách samozřejmě existují názorové skupiny a vnitřní opozice, která se mimochodem týká právě citlivých evropských záležitost­í.

Rozhodován­í o tom, jestli vznikne další otevřená či skrytá velká koalice, samozřejmě ovlivní i nejnovější průzkumy veřejného mínění. V SPD prý zavládla mírná panika, protože podle nových průzkumů podpora strany dále klesá, i když jen mírně. Nyní má SPD už jen 19,5 procenta oproti 20,5 procenta ve volbách. Klesá i podpora CDU/CSU, a to dokonce rychleji: z 32,9 procenta ve volbách na 29,2 procenta. Nakonec je možné, že po nových volbách by velká koalice ani numericky nedosáhla většiny.

Další kontext německému povolebním­u rébusu poskytuje chování Alternativ­y pro Německo (AfD). Německá média si všímají toho, že AfD se v novém Bundestagu chová zatím konstrukti­vně a spořádaně. AfD už podpořila vládu v hlasování o podpoře vyslání sedmi misí bundeswehr­u do zahraničí. Kancléřka Merkelová se chce samozřejmě za každou cenu vyhnout tomu, že by se musela spoléhat na hlasy AfD. Přitom Bundestag čekají důleži- tá klíčová hlasování. Například na začátku roku se má hlasovat o tom, zda se k stávajícím uprchlíkům ze Sýrie mohou připojit rodinní příslušníc­i, nebo nikoliv. CDU/CSU nic takového nechtějí, nechce to pochopitel­ně ani AfD a FDP. Ostatní strany jsou ale pro. Jednou z taktik AfD do budoucna nepochybně bude podávat návrhy, které budou atraktivní pro členy SPD.

Jednou z možností, o nichž se nyní v Berlíně také mluví, je, že SPD by mohla poskytnout podporu menšinové vládě Angely Merkelové na jeden rok, protože ve třetím pokusu podle německých voleb vyhrává ten, kdo má nejvíc hlasů, a kancléřka kancléřkou zůstane. Anebo je tu varianta, že bude pokračovat současná vláda v demisi, řekněme třeba celý půlrok, než si SPD vyřeší svá vnitřní dilemata. Německá ústava nežádá žádné bleskurych­lé řešení.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia