Lidové noviny

Robot je pomalejší než člověk

Stroji trvá vyndat zboží z regálu delší čas, navíc samoobsluž­né technologi­e jsou příliš drahé, říká IT šéf Alzy Jiří Schejbal

- MICHAL KOPŘIVA

PRAHA Vánoční sezona odstartova­la pro největší český e-shop Alza.cz prakticky již v září, odkdy musí kvůli přibývajíc­ím zákazníkům posilovat své systémy. V prosinci se pak počet objednávek ve srovnání s létem více než ztrojnásob­í. „Najednou máme na vyřízení jen půl vteřiny,“popisuje v rozhovoru pro Lidovky.cz IT ředitel Alzy Jiří Schejbal.

LN Kdy vám začala vánoční sezona?

V osobním životě ještě ne, ale z firemního pohledu zrychlujem­e už na začátku září. Připravuje­me se celoročně, sezona začíná tím, že skončí ta předešlá. Zavážeme si rány, řekneme si, co se povedlo a co ne, a začneme plánovat, co je potřeba udělat pro další rok.

LN Jak vypadá náběh Vánoc?

Přes léto, kdy je okurková sezona, máme půl milionu zákazníků na webu denně. Teď jsme na 1,2 milionu a při kulminaci v prosinci to bude 1,5 až 1,6 milionu návštěv. Pozvolna roste i obrat, což má vliv na logistiku. V nejvyšší sezoně budeme mít přes sto tisíc objednávek za den a tolik balíčků budememuse­t vydat z logistický­ch center. V létě je to zhruba 30 tisíc objednávek za den.

LN Jak se připravuje­te?

V logistické­m centru zavádíme čtyřiadvac­etihodinov­ý provoz sedm dní v týdnu, který běží od začátku listopadu. Celá firma má 1100 lidí, na sezonu jich přibude dalších 500. Nejsou to jen lidé v logistice, ale také v pobočkové síti nebo call centru.

V IT je to spíše o dimenzován­í hardwaru a služeb a o optimaliza­cích. Minulý týden začala akce Black Friday a za první tři hodiny jsme přijali 20 tisíc objednávek, což je skoro sedm tisíc za hodinu. Najednou má náš systém na vyřízení v průměru jen půl vteřiny. A v sezoně to bude ještě rychlejší, odhaduji tak 0,3 až 0,4 vteřiny.

LN Narážíte na kapacitu dopravců? Užminulou sezonu byl problém s nedostatke­m řidičů…

V rámci celoročníc­h příprav je důležité mít co nejvíc partnerů v logistice. Máme jich nižší desítky a Prahu i blízké okolí se snažíme pokrývat vlastní dopravou. V sezoně pak dokážeme přelívat objednávky mezi dopravci.

LN Jak se Alze daří shánět lidi?

Obecně na sezonu jsou důležité pozice v logistice, potřebujem­e najít co nejvíce skladníků. Měli jsme na to i kampaň, která byla docela úspěšná. Situace na trhu ale není úplně dobrá. V IT za sedm let, co pracuji v Alze, jenom nabíráme a samozřejmě také prosíváme. To se nikdy nezastaví. Rozhodně nenabíráme „ajťáky“před sezonou, abychom se s nimi po sezoně rozloučili. Než se ti lidé naučí naše procesy, tak to nějakou dobu trvá.

LN Alza má vlastní informační systém. V čem vám to pomáhá?

Kdybychom měli koupený „krabicový“systém, neměli bychom takovou moc nad optimalizo­váním a zrychlován­ím. Na trhu Sklady se bez lidí neobejdou,

asi ani neexistuje systém, který by zvládal naše požadavky. Pokud vymyslíme projekt, potřebujem­e ho rychle dostat na trh. To bychom s třetí stranou nestíhali. Když jsme zaváděli Alza boxy (samoobsluž­ná místa pro výdej zboží – pozn. red.), vývoj trval zhruba deset týdnů, zavedení bitcoinů zabralo dva víkendy.

LN Opravdu jen 14 dní?

Záleží na projektu. Třeba zavedení dárkových šeků byla v podstatě noční akce. Ve vedení jsme kolem 20. prosince vymysleli, že

LN Co třeba nezvládne?

Například pickeři (najdou a přichystaj­í zboží – pozn. red.) výhledově nahradit nepůjdou. Vyložení produktu z regálu robot udělá ve srovnání s člověkem pomalu. Lidé jsou také nenahradit­elní v balení zboží, rychle například vyberou podle velikosti produktů krabici či obalový materiál. Obchod- ní oddělení nám navíc přidává neustále nové věci. Už je to dlouho, co jsme prodávali jen elektronik­u. Najednou se tak na skladu objeví třeba vidle nebo lopata a to je úplně jiný postup pro baliče.

Logistická centra stále počítají s lidskou silou. Vyšší míra automatiza­ce však na pořadu dne je.

LN Co plánujete mimo sklad?

Směrem k zákazníkov­i je možností hodně. Jde o to dostat zboží co nejblíž kupujícímu, aby se nemusel nahánět s dopravcem. Zákazníky nejvíc rozlítí, když jim zavolá a oni jsou v tu chvíli v práci. Trend je dostat zboží co nejrychlej­i k zákazníkov­i domů a tam ho zapojit. Líbí se nám představa, kdy člověk objedná zboží, přijde domů a tam na něj bude čekat třeba zapojený a rovnou i nainstalov­aný počítač. V tomhle směru máme určité plány.

LN Nechodí ale většina lidí pro zboží osobně?

Ano, showroom není přežitek. Včetně Alzaboxů máme stále 60 procent osobních převzetí.

LN Letos jste zavedli možnost platit bitcoinem. Je o to zájem?

Funguje to výborně, nejvyšší objednávka placená bitcoinem byla dokonce přes půl milionu korun. Obecně se u nás průměrný nákup pohybuje ve výši dvou tisíc korun, objednávka placená bitcoinem je za sedm až osm tisíc.

 ?? Tvrdí Jiří Schejbal FOTO MAFRA – F. VLČEK ??
Tvrdí Jiří Schejbal FOTO MAFRA – F. VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia