Lidové noviny

Naftová kauza: stát tratil palivo za 100 milionů

- KRAILLING Kauzu sledujte na www.lidovky.cz

Zatím to byla jen čísla na papíře, nyní je však zřejmé, že český stát někdo připravil o zásoby paliva zhruba za 100 milionů korun. Vyšlo to najevo při plnění posledního vlaku, který včera odvezl strategick­ou naftu ze skladu v německém Kraillingu. Případ už několik let řeší česká policie.

Jde o jednu z kapitol průšvihu, kterým bylo uložení části nouzových zásob Česka za hranicemi. Dnes už zkrachoval­á firma Viktoriagr­uppe pro stát skladovala naftu zhruba za miliardu. Po její cestě do insolvence a vleklých dohadech s konkurzním správcem se palivo loni na podzim začalo pře- souvat do Česka. Včerejší čerpání ale ukázalo, že do země nedorazí vše, co stát v minulosti zaplatil.

„Můžu potvrdit, že 6,3 milionu litrů nafty se podle očekávání skutečně neobjevilo,“potvrdil LN Pavel Švagr, šéf Správy státních hmotných rezerv, která má na starosti strategick­é zásoby Česka.

Odkázal tak na dřívější měření německých celníků, kteří monitorova­li stav paliva poté, co jej po úpadku Viktoriagr­uppe zapečetili. Naměřené množství si čeští správci porovnali s fakturami a vyšlo jim, že chybí zmíněné množství. To si nyní ověřili. mip

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia