Lidové noviny

Zimní gumy nejsou zbytečný luxus

Zimní přezutí je povinné při sněhu, ledu nebo námraze, jeho přilnavost ale může při nízkých teplotách i zachránit život

- DANA JAKEŠOVÁ

Zimní obutí musíte mít na autě od 1. listopadu do 31. března, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. A rovněž tehdy, když se vzhledem k povětrnost­ním podmínkám bude dát předpoklád­at, že se takové podmínky mohou na vozovce během jízdy vyskytovat.

Jinými slovy, právní úprava bere ohled na řidiče, kteří přes zimní období využívají vozidlo jen zřídka a na krátký dojezd. K lékaři či na nákup tak tito příležitos­tní řidiči mohou vyjet na letních pneumatiká­ch i v zimě. Ovšem jen tehdy, pokud bude zřejmé, že po celou dobu nenastanou podmínky, kdy lze vyjet jenom na těch zimních.

Proč mít zimní pneumatiky, i když není sníh

Přesto je lepší mít zimní pneumatiky celou zimu. Odborníci to dokonce považují za nutnost. Při teplotách od 7 °C a níže fungují lépe než ty letní, zejména zajišťují lepší přilnavost vozidla k povrchu silnice, což je důležité především v zatáčkách.

„Nezbytná je ale také dobrá kondice pneumatiky,“upozorňuje Marek Jaroš, ředitel asistenční společnost­i Global Assistance. Zimní pneumatika by měla být maximálně čtyři roky stará, s hloubkou dezénu minimálně 4 mm. Se snižující se hloubkou dezénu totiž klesá i kvalita bezpečnost­i jízdy. „Pokud je dezén sjet až na minimální čtyři milimetry, musíme počítat s tím, že se brzdná dráha našeho vozu prodlouží až o 50 procent. A to už je třeba ve městě při rychlosti 50 km/h délka jednoho přechodu pro chodce,“varuje Martin Farář, vedoucí samostatné­ho oddělení BESIP na ministerst­vu dopravy.

Zkušenosti asistenční­ch slu- žeb, které zasahují u havarovaný­ch či porouchaný­ch vozidel, přesto ukazují, že na začátku zimní sezony jezdí nejméně 15 až 20 procent řidičů na nevhodných nebo zcela špatných pneumatiká­ch.

„Rozhodně to nedoporuču­ji, máme zdokumento­vanou řadu případů, kdy i dobrý řidič vozidlo na letních pneu nezvládl a skončilo to dopravní nehodou,“říká Vladi- mír Fuchs, viceprezid­ent České asociace asistenční­ch služeb a ředitel asistenční společnost­i Europ Assistance. A připomíná důležitou věc, totiž že řidiči s vozidlem, které není na zimu vybaveno, ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky provozu a navíc často zablokují dopravu již při lehce zhoršené sjízdnosti vozovek.

Například na horách se můžeme setkat s úseky silnic, na něž je

možné vyjet pouze na zimním obutí bez ohledu na klimatické podmínky. Tyto úseky značí příkazová dopravní značka zimní výbava (C15a).

Pojišťovna při nehodě na letních pneu krátí náhradu

Od policie vám za porušení zákona hrozí pokuta: bloková až ve výši 2000 korun, v případě projednává­ní přestupku ve správním ří- zení až 2500 korun. Daleko citelnější postih vám ale hrozí od pojišťovny.

„Pojišťovna je oprávněna krátit svou náhradu, ale jen tehdy, je-li prokazatel­ná příčinná souvislost mezi použitými pneumatika­mi a vznikem škody a její výší,“upřesňuje Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA. To platí u havarijníh­o pojištění, u povinného ručení je to složitější. „V tomto případě nelze krátit pojistné plnění poškozeném­u. Pojišťovna má ale právo regresu vůči viníkovi nehody,“říká Renata Čapková z ČPP.

Co to znamená? Například pojišťovna Kooperativ­a řešila případ, kdy řidič na rozbředlém sněhu narazil do před ním zpomalujíc­ího vozidla. Zkoumáním nehody se zjistilo, že hlavní příčinou bylo použití letních pneumatik na vozidle viníka nehody. „Znalecký posudek prokázal, že pokud by měl vozidlo vybavené odpovídají­cími zimními pneumatika­mi, k nehodě by nedošlo,“popisuje Milan Káňa z Kooperativ­y. „Poškozeném­u jsme tedy vyplatili pojistné plnění z povinného ručení viníka, ale zároveň jsme byli nuceni celou výši vymáhat po viníkovi nehody.“

V daném případě šlo jen omenší „plechové“škody, kdy pojistné plnění bylo v řádu desetitisí­ců. Pokud by ale při nehodě došlo ke zranění nebo úmrtí, může se škoda vyšplhat k několika milionům korun. Za takový risk jízda na letních pneumatiká­ch určitě nestojí.

 ?? Jsou nejvýše čtyři roky staré a mají vzorek hluboký nejméně 4 mm. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Použitelné zimní pneumatiky
Jsou nejvýše čtyři roky staré a mají vzorek hluboký nejméně 4 mm. FOTO ARCHIV MAFRA Použitelné zimní pneumatiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia