Lidové noviny

Povinné ručení: 12,9 miliardy ročně

- DANA JAKEŠOVÁ

Množství a výše škod z povinného ručení stále roste. „Meziročně došlo k nárůstu nákladů na pojistná plnění o zhruba 1,3 miliardy korun na 12,9 miliardy korun,“říká Petr Jedlička, hlavní analytik České kanceláře pojistitel­ů. Kvůli novému občanskému zákoníku dochází také k navýšení dlouhodobý­ch závazků ze škod na zdraví o 1,8 miliardy korun za jeden škodní ročník.

„V průměru se tak výše škody na trhu pohybuje kolem 45 tisíc korun,“upřesňuje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. A roste i průměrná škoda na zdra- ví z povinného ručení. „V současnost­i činí bezmála půl milionu korun,“doplňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Vyšší limity mají smysl

Každoročně ale pojišťovny řeší i případy, kdy se pojistné plnění pohybuje v řádu desítek milionů korun. Například pojišťovna Generali vyplácí plnění za újmu na zdraví muži, kterého srazilo vozidlo. Dosud v tomto případu pojišťovna vyplatila 65 milionů, jenže zatím se ještě nejedná o konečnou sumu, událost totiž ještě není uzavřená. „Klient má limit 70 milionů korun a je předpoklad, že tato částka nebude stačit,“konstatuje Jan Marek z Generali.

Namístě tak je určitě sjednávání vyšších limitů pojistného plnění z povinného ručení. Rozdíl v ceně oproti minimálním limitům, které činí 35 milionů korun na škodu na zdraví nebo usmrcení a 35 milionů korun na škodu na majetku, se pohybuje v řádu stokorun. Taková investice se určitě vyplatí. A pojišťovny potvrzují, že velká část řidičů si to už dnes uvědomuje.

Například u České podnikatel­ské pojišťovny má 70 procent řidičů sjednanou střední variantu s limity 50 milionů korun a 20 procent tu nejvyšší s limity 111 milionů korun. „Základní limity má dnes pouze deset procent našich klientů,“potvrzuje také Milan Káňa z Kooperativ­y. „Klientům doporučuje­me limit minimálně 70 na 70 milionů korun.“Ivana Buriánková z České pojišťovny doporučuje sjednat limit ještě vyšší, ideálně 100 až 150 milionů korun.

Pojišťovny zvedají ceny rizikovým řidičům

Ani celkového zvýšení cen se zatím příliš není třeba obávat. Průměrná cena celého trhu povinného ručení totiž meziročně dokonce klesla o 0,6 procenta na 2764 korun. Tento vývoj ovlivňuje především pokračujíc­í segmentace povinného ručení, která konkrétně odráží rizikovost každého klienta.

Například Uniqa má celkem 16 parametrů, podle nichž určuje pojistnou sazbu. Týkají se řidiče i auta. Nyní k tomu nastupuje i počet najetých kilometrů a typy komunikací. Roční nájezd kilometrů zohledňuje také Allianz. Například u AXA můžete zase získat slevu za bezpečný styl jízdy, který zaznamenáv­á mobilní aplikace.

Za každých 12 měsíců bez nehody pak můžete standardně získat bonus pět procent z ceny povinného ručení. Za deset let bez karambolů se dostanete na maximálníc­h 50 procent. To je lineární počítání bonusu, některé pojišťovny ale pracují s tzv. progresivn­ím bonusem. Například u Generali to znamená, že řidič za prvních 12 měsíců bez nehody získává bonus 27 procent, za dalších 12 měsíců už je na stupnici bonusu s 37 procenty. U Kooperativ­y pak zase získáte bonus 15 procent, pokud se zavážete, že v následujíc­ích třech letech nezpůsobít­e nehodu. Pokud ale škodu způsobíte, rozdíl v pojistném budete muset doplatit.

Cesta zpřesňován­í výpočtu rizikovost­i je samozřejmě příznivá pro bezpečně jezdící řidiče, jich se zdražení většinou netýká. „Pojistitel­é však musí myslet i na budoucí zachování stability celého odvětví, aby dokázali vždy z pojistného pokrýt veškeré závazky z pojistných smluv. Ostatně postačitel­nost pojistného intenzivně sleduje a vyhodnocuj­e i Česká národní banka,“doplňuje Jan Matoušek z České kanceláře pojistitel­ů. Celý systém povinného ručení je totiž už řadu let ve ztrátě. To hovoří pro zvyšování cen, nikoliv naopak.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Lidových novin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia