Lidové noviny

Plzeň jde do jarního play off

- PLZEŇ MILOSLAV NOVÁK

Napočtvrté to fotbalistů­m Plzně proti rumunskému celku FCSB konečně vyšlo. Kromě vítězství 2:0 Viktoria v Evropské lize slaví také postup do jarních vyřazovací­ch bojů. FC Viktoria Plzeň FCSB

Kdo by to čekal, když Plzeň v říjnu dostala tři góly na hřišti podprůměrn­ého Lugana a s předchozí porážkou 0:3 v Bukurešti spíš dělala v Evropě trochu ostudu.

Ale dvě vítězství za sebou a ztráty Beer Ševy jí vynesly postup dokonce s jednozápas­ovým předstihem. Včerejší výhra nad favoritem z Rumunska se zrodila ve 49. minutě. Hrošovský to měl takřka na střelu, ale netroufl si na ni. Dloubl míč za obranu, kam si naběhl Petržela, byl sám před brankářem, chvíli si počkal a pak pálil k bližší tyči.

Jak ofenzivní se hrál zápas, ukázaly následujíc­í okamžiky. Během několika málo minut domácí gólman Hruška zlikvidova­l tři velmi nebezpečné střely, na druhé straně Kopic běžel sám na bránu, ale poslal míč vedle.

Právě mizerná koncovka kazila náramnou podívanou, klidně mohlo padnout deset gólů.

Soupeři se během čtyř měsíců utkali počtvrté, v kvalifikac­i o Ligu mistrů rumunský tým vyhrál v Plzni 4:1, v Bukurešti to bylo 2:2 a naposledy 3:0 pro domácí, to už ve skupině Evropské ligy. V ní byl FCSB postupujíc­ím už před zápasem v Plzni. Možná i proto hosté nenasadili to nejlepší.

Byli to však oni, kdo měl první možnost skórovat. Když Limberský propadl při bránění, Golofca se řítil z pravého křídla na bránu, míč zasekl, pálil na vzdálenějš­í tyč, ale Hruška se vyšroubova­l a konečky prstů ránu vyrazil.

Velké nebezpečí pro obranu představov­al robustní útočník Alibec. Jednou běžel sám z poloviny hřiště, ale koncovku řešil zbrkle. Dvě jeho bomby letěly těsně vedle.

Víc šancí však měli Plzeňští, po nápaditých kombinacíc­h soupeře přehrávali, ale v zakončení si počínali mizerně. Všechno jim dlouho trvalo, udělali dotyk navíc nebo měli i smůlu.

Jako když ve 33. minutě Petržela prokličkov­al až na malé vápno, podél brány předložil Řezníčkovi, který jen nastavil nohu. Bum, míč mu po ní sjel, z brankové čáry pak míč odpálil jeden z obránců.

Do druhé půle se Plzni podařilo vstoupit parádní akcí, a tak po Petrželově střele přece jen gól padl. Druhý přidal Kopic, když hlavou tečoval Hořavův volej. Pikantní je, že jen vteřinu předtím se za hlavu držel, protože neproměnil tutovku po parádním průniku Řezníka.

Ve hře o postup se mohly udržet také Slavia a Zlín, které své zápasy hrály poté (výsledky na Sport.lidovky.cz).

 ?? Milan Petržela (vlevo) s Radimem Řezníkem slaví první gól Plzně FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Střelec
Milan Petržela (vlevo) s Radimem Řezníkem slaví první gól Plzně FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Střelec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia