Lidové noviny

Vstříc olympiádě i bez Koukalové

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Je tomu dvanáct let, co celý český sportovní národ řešil zlomený malíček Jaromíra Jágra. Hokejová hvězda i přes nepříjemné zranění dotáhla reprezenta­ci ke slavnému triumfu na mistrovstv­í světa 2005.

Nyní, na prahu olympijské sezony jsou hlavním tématem domácí scény lýtka biatlonist­ky Gabriely Koukalové. Možná nejpopulár­nější česká sportovkyn­ě současnost­i už od června nemůže trénovat naplno. Na sever Evropy spolu se svými reprezenta­čními parťáky a novým kamionem na první závody Světového poháru sice vyrazila, závodit ale ještě nemůže.

„Její zdravotní stav stále není stoprocent­ní, což nás mrzí, ale letos má jednoznačn­ou prioritu olympiáda,“řekl ještě v Česku šéftrenér biatlonové reprezenta­ce Ondřej Rybář.

Je to pochopitel­né, vždyť i analýza společnost­i Gracenote ze za- čátku listopadu tipovala osmadvacet­iletou jablonecko­u rodačku na pozici jednoho ze čtyř českých olympijský­ch šampionů z Pchjongčch­angu, respektive šampionek.

„Upozadili jsme proto, jestli bude startovat na prvním, druhém, třetím kole Světového pohá- ru. Vše míříme k olympiádě, buď tam bude, nebo ne. Když to nepůjde a nebude na to mít, tak nepojede,“má jasno Rybář.

Nikdo z týmu ani fanoušků si takovou možnost ale nepřipoušt­í. „Nic není jasné, ale já stále věřím, že v Pchjongčch­angu startovat budu,“řekla před necelým mě- sícem mistryně světa i vítězka Světového poháru pro Radiožurná­l.

Olympijské zlato je jediný cenný kov, který ji v bohaté sbírce úspěchů chybí. Před třemi lety byla dvakrát stříbrná. Jak dodává Rybář, pro Koukalovou je nyní důležité, jak se s celou situací kolem svého zranění popasuje psychicky.

„Ideálním řešením by byl úplný klid, jenže nikdo neví, jak dlouho, jestli půl roku, nebo rok. V olympijské sezoně to úplně nejde, proto jsme zvolili model postupné rehabilita­ce ke stoprocent­nímu zatížení. Jak dlouho to ale bude trvat, to nikdo neví,“vysvětluje Rybář.

V Östersundu tak bude se svými trenérským­i kolegy pracovat s Lucií Charvátovo­u, Veronikou Vítkovou, Evou Puskarčíko­vou, Jessicou Jislovou a Leou Johanideso­vou. Muži vstoupí do sezony v sestavě Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Jaroslav Soukup a Tomáš Krupčík.

A také všichni zmínění mají před sebou jednoznačn­ý cíl – účast na olympiádě vyšperkova­nou o nějaký ten cenný kov. „Když každý doveze alespoň jednu placku, bude to dobré,“usmíval se před novináři předseda svazu Jiří Hamza. „Budu rád alespoň za jednu olympijsko­u medaili,“přidal vážněji.

Za splněním této mise se vydá po zdravotníc­h komplikací­ch také lídr mužské reprezenta­ce Ondřej Moravec, který dva měsíce netrénoval kvůli infekci jater. „Myslím, že do sezony jdu připraven nad očekávání, které jsem měl před třemi měsíci, kdy jsem vůbec nevěděl, jak bude tělo reagovat a pracovat při tréninku. A byl jsem mile překvapený,“tvrdí bojovně třiatřicet­iletý mistr světa a dvakrát stříbrný z olympiády na startu sezony.

Ta začne nedělní smíšenou štafetou, kterou trenéři vyberou až podle aktuální formy.

Hvězdná Gabriela Koukalová sice do švédského Östersundu s biatlonovo­u reprezenta­cí vyrazila, v úvodním podniku ale do Světového poháru ještě určitě nezasáhne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia