Lidové noviny

Drony těží suroviny pod vodou

- JOSEF TUČEK

Bez těžby surovin by nemohl existovat průmysl a energetika, což je tvrzení, které může na někoho působit poněkud vzdáleně a frázovitě. Tak přidejme, že bychom si pak ani nemohli užívat našeho pohodlí a docela příjemného životního stylu. To už by snad mohlo být pochopitel­nější. Jenže co čert nechtěl, těžba zatěžuje životní prostředí, tedy i podmínky života lidí, kteří v okolí dolů bydlí.

Zajímavý nápad, jak těžbu surovin ekologicky uhladit, nyní ověřují v dole Whitehill Yeo v anglickém hrabství Devon. Důl byl opuštěn jen před pár lety, do té doby se v něm těžil kaolin. Po opuštění důl zaplavila voda a pod ní teď pokusně probíhá úplně jiný typ těžby.

EKOPOHLED

Provádějí ji drony, což je označení známé spíše pro bezpilotní letouny, ale používá se i pro ponorky bez posádky. Zkušební projekt je mezinárodn­í, nese označení Vamos! a financuje jej Evropská unie.

Představa je taková, že těžební ponorky proniknou do hloubek, kam by se člověk dostal jen obtížně. Ušetří se už tím, že se voda z dolu nemusí draze odčerpávat, protože těžbě nepřekáží, nýbrž prospívá. Protože práce řídí lidé jen z povrchu, nejsou ohroženi na životě ani nemusí dřít v těžkých podmínkách v prostředí plném prachu a v geotermáln­ím horku v hlubinách.

K tomu voda nadnáší vytěženou horninu, takže je snazší vynést ji na povrch, chladí motory, a ještě promazává těžní zařízení. Dokonce se zdá, že by se díky snadnější těžbě ve vodě mohla snížit nutnost odstřelů. A pokud ještě technika dokáže rovnou na místě oddělit požadovano­u surovinu od hlušiny a bezcenné horniny, nebude ani nutné, aby z místa odjíždělo tolik kamionů. Samozřejmě, techniku je nutné dostatečně vyladit, aby se například dokázala orientovat v kalné vodě. A to je právě úkolem projektu Vamos!.

Nově vyvinutá technologi­e by měla umožnit zejména novou těžbu ve starých, už opuštěných a zatopených dolech, aby se pro naše další pohodlí nemusely hloubit doly nové, v ekologicky nezatížený­ch lokalitách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia