Lidové noviny

Němci se možná vyhnou volbám, SPD chce jednat

- BERLÍN

Německo nakonec možná překoná složitou politickou situaci bez předčasnýc­h voleb. Hlasování, které se ještě před několika dny zdálo nevyhnutel­né, by mohlo nahradit další pokračován­í velké koalice CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociálních demokratů, kteří včera dali najevo připraveno­st k rozhovorům. Poprvé se zástupci těchto stran společně sejdou příští týden, na kdy je zve prezident Frank-Walter Steinmeier.

„SPD si je velmi dobře vědoma své zodpovědno­sti za Německo, ale zvláště za Evropu,“uvedl na odpolední tiskové konferenci v Berlíně šéf sociálních demokratů Martin Schulz, na něhož se v těchto dnech obrací řada evropských kolegů znepokojen­ých situací v Německu, kde v noci na pondělí zkrachoval­a dosavadní jednání o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými.

Schulz situaci považuje za složitou, není podle něj ale státní krizí. Jeho strana samozřejmě přijme nabídku prezidenta Steinmeier­a k dalším rozhovorům. První schůzka Merkelové, Schulze a šéfa CSU Horsta Seehofera u hlavy státu se uskuteční příští týden. Sociální demokracie k rozhovorům podle Schulze přistupuje tak, že je jejich výsledek otevřený. Každý další krok při nich chce projednat ve vedení strany i poslanecké frakce. Pokud by se nakonec SPD rozhodla vyjednávat přímo o své účasti ve vládě, museli by to v hlasování schválit straníci.

Ještě v pondělí se nejpravděp­odobnější variantou řešení nynější situace zdály předčasné volby, postavil se proti nim ale prezident Steinmeier a strany důrazně vyzval k jednání s tím, že není možné jen tak vracet odpovědnos­t do rukou voličů.

SPD pak postupně začala měnit svůj dosud nesmlouvav­ý postoj k pokračován­í velké koalice, jež je nyní jedinou realistick­ou možností, jak sestavit většinovou vládu. Zatímco ještě v pondělí Schulz prohlásil, že sociální demokraté nejsou k dispozici pro vstup do velké koalice a občané by znovu měli zhodnotit situaci, už ve středu řekl, že SPD si je vědoma své odpovědnos­ti v nynější těžké situaci. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia