Lidové noviny

Fotografka na dalekém severu

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Za současným uměním se už necestuje jenom do londýnské Tate Modern nebo newyorskéh­o MoMa, ale i na dánský venkov. V lokálním Museu Jorn v Silkeborgu je nyní k vidění výstava fotografky Cindy Shermanové. Z Česka se tam člověk dostane letadlem a vlakem za tři hodiny.

Druhé největší dánské město Aarhus je letošním Evropským městem kultury. Organizáto­ři prezentují nejen dánské umělce, ale také Roberta Wilsona nebo Philipa Glasse. Do celoročníh­o festivalu se zapojily kulturní instituce v celém regionu. Jednou z nich je Museum Jorn v Silkeborgu. Kurátor Lucas Haberkorn představuj­e retrospekt­ivu fotografky Cindy Shermanové, kde jsou k vidění její hollywoods­ké portréty i polámaný svět hraček.

Osm výstavních sálů nabízí výlet do světa, který láká a děsí zároveň. Třiašedesá­tiletá Cindy Shermanová se od 70. let „převtěluje“do nejrůznějš­ích podob.

poloviny 90. let a vlastní největší soukromou kolekci jejích prací. Osm výstavních sálů nabízí dobrodružn­ý výlet do světa, který láká i děsí zároveň. Třiašedesá­tiletá Cindy Shermanová se od 70. let „převtěluje“do nejrůznějš­ích podob: dokonalým kostýmem, líčením i pózami na sebe bere podobu žen i mužů. Jednu z jejích prvních kolekcí, Untitled Film Stills, vidíme v úvodní části výstavy. Autorka si pohrává s motivy ze slavných filmů z 40. až 60. let. Ta dívka v černých brýlích by mohla být Felliniho hrdinka. Její „konkurentk­a“na sousedním snímku působí jako z Hitchcocko­va filmu. Bojí se něčeho neznámého, co zatím jen tušíme. Zajímavým protipólem k této úvodní části je série Headshots z roku 2000, kterou kurá- tor vybral do hlavního sálu. Tentokrát žádný stud, žádné náznaky. Tyhle ženy nic neskrývají. Cindy Shermanová se zde převtěluje do hollywoods­kých paniček. Jedna provokuje, jiná žadoní o pozornost, další koketně vybízí. Divák pozoruje jejich směšně zmalované tváře, jejich urputnou snahu zaujmout a v každé z nich může rozpoznat kousek vlastní samolibost­i.

Hlavní sál však nenechá na pochybách, že tohle rozhodně není konec rozehrané hry. Kurátor Haberkorn velmi důmyslně komponuje průhledy z místnosti do místnosti. V jednom úhlu tak vidíme sérii Masks, kde není prostor na skrývání, a zároveň nahlížíme kolekci nazvanou Balenciaga, podle slavného módní- ho domu. Jsou to ženy v drahých róbách s dokonalým make-upem. Nic z toho ale nepomáhá, nic nezakryje stárnoucí tvář ani rezignaci v obličeji. Další maskou, kterou si Shermanová nasazuje, je série nazvaná Clowns. Není to směšný šašek z dětských her, ale pestrobare­vná maškara s poťouchlým výrazem.

Hra pro dospělé

Naopak zcela nevinně působí kolekce Sex Pictures z roku 1992. V poslední místnosti této retrospekt­ivní výstavy jsou fotografie hliněných modelů mužských a ženských genitálií. Na velkoformá­tových snímcích vidíme záhyby a vrstvy zřetelné do té míry, že skoro přestáváme vnímat celek. Během vernisáže se di- váci zastavoval­i nejčastěji u těchto fotografií. Někteří jen v rychlosti nahlédli a rozpačitě odcházeli, jiní naopak zkoumali z bezprostře­dní blízkosti detaily. „Práce Cindy Shermanové má v sobě neustálé napětí a zneklidněn­í, které nás láká, ale zároveň se za něj stydíme. Když se díváme na její fotografie, tak konečně vidíme ty naše tajné sny v reálu.“říká Lucas Haberkorn.

Nyní máme šanci vypravit se na výlet k Cindy Shermanové, která rozhodně není tak daleko, jak by se zdálo. Z Prahy do Silkeborgu je to – letadlem a vlakem – necelé tři hodiny.

Cindy Shermanová, Museum Jorn, Silkeborg, Dánsko, do 10. prosince

 ?? Cindy Shermanová patří mezi nejvýznamn­ější fotografky současnost­i. FOTO COURTESY OF CINDY SHERMAN AND METRO PICTURES, NEW YORK ?? Ikona v Dánsku.
Cindy Shermanová patří mezi nejvýznamn­ější fotografky současnost­i. FOTO COURTESY OF CINDY SHERMAN AND METRO PICTURES, NEW YORK Ikona v Dánsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia