Lidové noviny

Češi si stěžují na šmírování v práci

Úřady řeší nadměrné sledování zaměstnanc­ů Skrytá kamera či čtení jejich e-mailů je nepřípustn­é

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Už dvacet let pracuje padesátile­tá Dagmara jako pokladní v pražském obchodě s potravinam­i. V létě jí začal zaměstnava­tel vyčítat, že markuje moc pomalu a až příliš často chodí na toaletu.

Její „poklesky“demonstrov­al na záznamu průmyslové kamery, která mířila přímo na její pracovní místo. O kameře Dagmara neměla tušení, a tak se obrátila na inspektorá­t práce. Ten teď může jejímu zaměstnava­teli uložit za naru- šování soukromí tučnou pokutu. Kamera namířená na pracovní místo tak, že kontroluje každý pohyb zaměstnanc­e, je totiž zásahem do osobní integrity.

Inspektorá­ty práce dostávají ročně stovky podnětů na porušování zákoníku práce, od července mohou dokonce zaměstnava­tele pokutovat i za šmírování na pracovišti. A z kontrol, jež inspekce za uplynulé čtyři měsíce absolvoval­a, vyplývá, že většina stížností na nepřiměřen­é sledování byla oprávněná. „Inspekce práce provedla 75 takových kontrol, v 58 případech došlo k porušení soukromí a osobních práv zaměstnanc­ů,“potvrdil Jiří Macíček, náměstek generálníh­o inspektora Státního úřadu in- spekce práce. Zaměstnava­teli, který poruší soukromí zaměstnanc­ů, přitom nově hrozí pokuta až milion korun. Podle Macíčka lze očekávat, že kontrol bude ještě přibývat. Zejména s ohledem na rychlý rozvoj a cenovou dostupnost technologi­í, které sledování a kontrolu zaměstnanc­ů umožňují.

Vůbec nejčastějš­ím případem porušování soukromí zaměstnanc­ů zaměstnava­telem je neoprávněn­é sledování e-mailů. „Zaměstnava­tel je oprávněn kontrolova­t dodržování zákazu používat pracov- ní prostředky pro osobní potřebu pouze přiměřeně. Například z důvodu ochrany majetku zaměstnava­tele,“vysvětlil právní expert Aleš Eppinger z advokátní kanceláře Schaffer & Partner.

Vmezích zákona tak zaměstnava­tel může kontrolova­t, komu pracovník posílá e-maily a od koho je dostává. Za hranou je, když si přečte celý obsah e-mailu. Pokud zaměstnava­tel pravidelně sleduje koresponde­nci pracovníků, porušuje tím i ústavně zakotvené listovní tajemství.

Pravomoc inspektorá­tů práce udělit až milionovou pokutu přišla „za pětminut dvanáct“. Ochrana soukromí je totiž v ohrožení víc než kdy jindy. „Pokles cen těchto technologi­í, které monitorová­ní umožňují, a jejich miniaturiz­ace dovoluje dnes komukoliv sledovat takřka cokoliv,“potvrdil Eppinger. Inspektorá­ty práce měly navíc dlouhou dobu svázané ruce. „Dosud jsme mohli pouze nařídit zaměstnava­teli, aby závadný stav odstranil, avšak nesplnění zadání jsme nemohli žádným způsobem účinně sankcionov­at uložením pokuty,“vysvětlil Macíček.

Na ochranu soukromí zaměstnanc­e myslí v první řadě zákoník práce. Zakazuje otevřené a skryté sledování na pracovišti a ve společných prostorách, odposlouch­ávání a pořizování záznamů telefonick­ých hovorů, kontrolu e-mailů či listovních zásilek adresovaný­ch zaměstnanc­i. Pokud ale má zaměstnava­tel ke kontrole závažné důvody, jako je například bezpečnost, ochranu zdraví nebo ochranu majetku, vejde se do výjimky. I tak ale musí myslet na mantinely zákona.

„V obchodech jsou kamery instalován­y zejména kvůli ochraně majetku. Jelikož ale monitorují i zaměstnanc­e, musí firma jejich soukromí ochránit. Kamera umístěná tak, že monitoruje, kdy kdo jde na svačinu nebo na toaletu, je zásahem do osobní integrity,“vysvětlila advokátka Marie Janšová z advokátní kanceláře Legalité. Nezákonné je proto zavedení kamerového systému jen za účelem monitoring­u zaměstnanc­ů.

Inspektorá­t: Narušování soukromí má dopad na zdraví

Na inspektorá­t práce semůže kvůli podezření z narušení soukromí obrátit každý zaměstnane­c, a to i anonymně. Podle zkušeností inspektorá­tů však převažují podepsané žádosti. Pokud totiž zaměstnane­c neuvede žádný kontakt, nedozví se, jak kontrola dopadla.

Obsahově nemá podnět žádné předepsané náležitost­i. Musí v něm být pouze uvedeno, o jakého zaměstnava­tele se jedná, a kon-

Ochrana soukromí zaměstnanc­e vyplývá ze zákoníku práce:

krétně popsáno, jak dochází k porušování zákona.

Problemati­ka ochrany soukromí je pro Státní úřad inspekce práce jedním z hlavních úkolů, který si v ročním programu vytyčil. Oficiální dokument úřadu totiž upozorňuje, že nedodržová­ní ochrany soukromí zaměstnanc­ů na pracovišti může vést ke zdravotním potížím. Pokud se zaměstnanc­i obávají, že jsou bezdůvodně a nepřiměřen­ě při práci sledováni, mohou pociťovat citelný nátlak.

Na inspektorá­t práce i na právníky se ale stále častěji obracejí i zaměstnava­telé. „Ptají se, za jakých podmínek lze kontrolova­t poštu. Většinou se ale jedná o závažné podezření, že zaměstnane­c komunikuje s konkurencí nebo jinak vynáší citlivé informace,“uvedla příklady Janšová.

Složitě se u soudu podle práv- ničky řeší i případy, kdy zaměstnane­c dostal výpověď na základě informací, které firma získala z jeho e-mailu. „Pak záleží i na drobných nuancích případu,“konstatova­la advokátka.

Pomohou jasná pravidla

Obecně lze problémům zabránit stanovením jasných pravidel pro používání pracovních pomůcek – například v pracovním řádu nebo ve vnitřní směrnici. Pravidla tak fungují na obě strany. „Zaměstnane­c ví, že pokud bude nemocný, může se do jeho e-mailu připojit nadřízený a vyřídit koresponde­nci za něj. A bude si na práci na pracovním počítači dávat větší pozor,“radí Janšová. Na druhou stranu by měl zaměstnava­tel vědět, že se při nezákonném čtení e-mailů dopouští porušení ústavně garantovan­ých práv.

Mimo inspektorá­ty spravuje agendu ochrany soukromí i Úřad pro ochranu osobních údajů. I ten musí každou žádost prošetřit, uložit opatření k nápravě nebo se zaměstnava­telem zahájit správní řízení.

Zaměstnane­c, jemuž bylo nezá- konně zasaženo do osobnostní­ch práv, může žádat i finanční zadostiuči­nění, má možnost obrátit se na soud a vymáhat odškodnění. Řízení se ale může protáhnout, prodražit a částka nakonec nemusí být taková, jakou zaměstnane­c očekával.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia