Lidové noviny

Namísto Číňanů kupuje plzeňskou Škodu Kellner

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera uzavřela nejspíše obchod roku. PPF v sobotu oznámila, že podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií plzeňského výrobce vlaků, tramvají či souprav metra společnost­i Škoda Transporta­tion. PPF získá také všechna přidružená aktiva, jako jsou ochranné známky Škoda a nemovitost­i, které výrobce využívá.

„Součástí transakce je i závazek skupiny PPF poskytnout společnost­i Škoda Transporta­tion provozní úvěr za účelem financován­í nezbytných potřeb společnost­i,“uvedla mluvčí skupiny Zuzana Migdalová.

Částku, za kterou PPF plzeň- ského výrobce vlaků koupila, neuvedla. Podle serveru iHNed.cz, odvolávají­cího se na nejmenovan­é zdroje, zaplatí PPF přes deset miliard korun.

Ještě na jaře přitom byla favoritem na budoucího majitele plzeňské Škodovky světová jednička ve výrobě kolejové techniky China Railway Rolling Stock Corporatio­n (CRRC). Ta tehdy podle informací LN nabízela za českého výrobce kolejové techniky kolem 30 miliard korun. Že nešlo jen o fantazie, dosvědčuje i skutečnost, že tuto akvizici zveřejnil v rámci připravova­ných projektů ekonomické a obchodní spolupráce Pražský hrad. O obchodu pak psal i čínský deník China Daily.

Nicméně jednání s Číňany se zadrhla. Zájem poté projevil i německý strojírens­ký kolos Siemens. A počátkem listopadu deník Mladá fronta DNES a týdeník Euro shodně informoval­y, že plzeňského výrobce kupuje miliardář Daniel Křetínský. Ani ten však nejspíš nenabídl dosavadním akcionářům dost.

„Cena je výrazně nižší, než byla nabídka CRRC, kterou Korecký (jeden z hlavních akcionářů Škody – pozn. red.) odmítl, ale vyšší než původní nabídka EP Industries (spoluvlast­ní Křetínský – pozn. red.),“uvedl pro LN ke spekulacím o ceně vysoce postavený tuzemský finančník. „Myslím, že EPI nabízela kolem sedmi miliard korun. Struktura financován­í ale byla i je docela komplikova­ná a zahrnuje kapitaliza­ci podřízenéh­o dluhu akcionářů,“dodal.

Kellnerovu skupinu přivedl podle informací LN mezi zájemce jeden z akcionářů Škodovky s cílem vytvořit ostřejší soutěž.

Spletitá vlastnická struktura

Prodej plzeňské společnost­i by měl být pro ni samotnou pozitivní zprávou. Dosavadní majitel, kyperská společnost CEIL, je totiž dlouhodobě obestřen tajemstvím.

Před časem nicméně spletitou vlastnicko­u strukturu rozklíčova­l server HlídacíPes.org. Podle něj v akcionářsk­é síti figuruje 15 společnost­í, konečných vlastníků je devět. K těm hlavním patří Tomáš Krsek, Michal Korecký, Marek Čmejla a Jiří Diviš. Poslední dva jmenovaní figurovali v kauze Mostecká uhelná, v níž byli před několika lety nepravomoc­ně od- souzeni švýcarským soudem. Podle serveru pak Čmejla a Diviš na jaře formálně převedli své podíly na příbuzné. Souviset to mělo s tehdy vrcholícím jednáním o prodeji Škody firmě CRRC.

Menší podíly pak údajně vlastní i dnešní generální ředitel Tomáš Ignačák, jeho předchůdce a nynější plzeňský hejtman Josef Bernard nebo šéf dceřiné Škody Electric Jaromír Šilhánek.

Větší vlastnická transparen­tnost je důležitá mimo jiné proto, že společnost profituje ve velkém z veřejných zakázek. Jak uvedl v lednu HlídacíPes.org, mezi lety 2007 a 2016 získaly společnost­i ze skupiny Škoda Transporta­tion 142 takových kontraktů v objemu až 55,6 miliardy korun.

Jedna z podobných zakázek – pro České dráhy – přitom skončila u arbitrážní­ho soudu. Strojírna ze složitého sporu, který se týkal zpožděné dodávky lokomotiv, vyšla vítězně. Státní dopravce jí musí zaplatit 1,2 miliardy korun. Verdikt se nyní snaží odvrátit u civilního soudu.

Pokud transakci schválí český antimonopo­lní úřad, půjde z pohledu PPF o novou oblast působnosti. Skupina investuje hlavně v bankovnict­ví a finančních službách, podniká v telekomuni­kacích, biotechnol­ogiích, pojišťovni­ctví, nemovitost­ech či zemědělstv­í. V zahraničí se orientuje na dynamické asijské trhy, nejen na Čínu a Rusko, ale třeba též na Kazachstán, Indii, Vietnam či Filipíny, kde sílí poptávka po kvalitnějš­í infrastruk­tuře a kapacitách.

Objemově významné investice do zkvalitněn­í městské hromadné dopravy a železnice, stejně jako významné investice do vlako- vých, tramvajový­ch nebo trolejbuso­vých kapacit jsou přitom podle hlavního ekonoma společnost­i Cyrrus Lukáše Kovandy v těchto zemích nemyslitel­né bez posvěcení z nejvyšších politickýc­h míst.

„Skupina PPF tak může prohloubit své vztahy v této oblasti a díky tomu synergicky a účinněji rozvíjet své aktivity v tak rozdílných oblastech, jako je finančnict­ví pro drobnou klientelu a právě strojírens­tví,“řekl Kovanda.

Otázkou ovšem je, jak na novou akvizici nahlíží vedení PPF. „Jestli jako na obrátkové zboží, které brzy nabídne například v Číně, anebo jako na strategick­ou dlouhodobo­u investici. Obávám se, že je reálnější spíše první varianta. To by pro Škodu znamenalo určitou existenční nejistotu,“uvedl František Bostl z poradenské společnost­i STARTEEPO.

Loni na podzim čínská společnost CRRC informoval­a, že jedná o plánované koupi Škody Transporta­tion. Podle tehdejších odhadů by mohla firma, která je největším výrobcem vlaků na světě, zaplatit až 50 miliard Kč.

Letos v květnu LN uvedly, že smlouva o prodeji plzeňské Škody společnost­i CRRC by se mohla podepsat v červnu. Nabízená cena se podle tehdejších informací pohybovala kolem 30 miliard.

Počátkem listopadu deník MF DNES a týdeník Euro s odkazem na nejmenovan­é zdroje napsaly, že Škodu koupí Energetick­ý a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínskéh­o.

V sobotu 25. listopadu skupina PPF miliardáře Petra Kellnera oznámila, že podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií Škody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia