Lidové noviny

ČSSD „své“jedničce: Sobotko, odstup

Jihomoravs­ká ČSSD vyzvala Bohuslava Sobotku, aby se vzdal poslanecké­ho mandátu. Ten odmítá „nátlak brněnských funkcionář­ů“

- MICHAELA KABÁTOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Jihomoravs­ká buňka ČSSD po sněmovních volbách, které pro sociální demokracii neskončily slavně, křičela po změně celorepubl­ikového vedení strany nejvíce. Sama ho o víkendu proměnila. Dosavadníh­o šéfa krajské organizace Romana Hanáka, který byl spojovaný s premiérem Bohuslavem Sobotkou, vystřídala doposud málo známá brněnská zastupitel­ka a radní v Brně-Slatině Naděžda Křemečková.

A jihomoravš­tí členové ČSSD ihned poslali důrazný vzkaz Sobotkovi. Vyzvali ho, aby se kvůli volebnímu neúspěchu vzdal mandátu poslance. „Pokud sociální demokracie má pomýšlet na budoucí zlepšení, musí radikálně změnit své vystupován­í, svoji politiku a svoje vrcholné představit­ele,“prohlásil člen člen krajského výboru Pavel Blažík.

Pro rezignaci své volební jedničky hlasovalo 78 zástupců jihomoravs­ké ČSSD, proti tomuto usnesení jich bylo 33, z nich 14 se zdrželo hlasování. V textu usnesení se přímo hovoří o volebním debaklu. Strana se s výsledkem lehce nad sedm procent propadla o 13 procent oproti minulému sněmovnímu klání. Ztratila tak pozici nejsilnějš­í strany nejen celkově, ale i na levici, kde se před ni těsně dostali komunisté.

Nová krajská šéfka Křemečková nenechává na současném vedení sociální demokracie nit suchou. K výzvě, aby Sobotka rezignoval na mandát poslance, se také připojila. „Podporoval­a jsem i názor, aby nekandidov­al jako lídr kandidátky Jihomoravs­kého kraje. Nechápala jsem, co chce po tom, kdy odstoupil z čela strany pro neuspokoji­vé volební preference, voličům ještě sdělit. Jaké názory a jaké vize jim představit. Předvolebn­í kampaň i volební výsledek ukázaly, že jsem nebyla sama,“napsala LN.

„Nenechám se zastrašit“

Sobotka výzvu, která v sobotu přišla z Břeclavi, odmítá vyslyšet. „Nenechám se zastrašit ani odradit předem organizova­ným nátlakem několika brněnských funkcionář­ů,“zdůraznil ČTK premiér.

Cítí se zavázán preferenčn­ími hlasy voličů. „Dali mi na jižní Moravě více než 7000 preferenčn­ích hlasů, což by druhý nejlepší výsledek mezi kandidáty ČSSD v celé republice,“uvedl Sobotka. Jeho mateřská okresní organizace ve Vyškově navíc dosáhla nejlepšího výsledku strany v zemi.

Sobotka, stejně jako předseda strany Milan Chovanec nebo volební lídr Lubomír Zaorálek, dostali políček i za to, že se na krajské konferenci neukázali. „Mohli slyšet zpětnou vazbu a slyšet názory členské základny na budoucí vývoj strany,“uvedl bývalý jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek s tím, že strana potřebuje restart.

Hašek býval silnou figurou v ČSSD, jednu dobu byl jejím prvním místopředs­edou. Po lánském puči však upadl v nemilost Sobotkova vedení a postupně se stáhl do ústraní. Před několika dny ale přijal pozici asistenta poslance Jiřího Běhounka.

Právě Běhounek by mohl být pojistkou, aby vliv „haškovců“z ČSSD nezmizel. Před týdnem prohlásil, že uvažuje o kandidatuř­e na předsedu strany za podmínky, že v ní opět dostanou prostor dříve upozadění lidé. Mezi nimi by měl být Hašek. „Ale i Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc,“jmenoval další účastníky lánské schůzky „pučistů“v ČSSD s prezidente­m Milošem Zemanem.

Tejc ovšem kvůli volebnímu debaklu po 20 letech sociální demokracii v sobotu opustil. „Svolání jednodenní­ho sjezdu a odmítnutí přímé volby předsedy jsou pro mě důkazem, že širší vedení ČSSD žádný restart neumožní a odpovědnos­t za volební debakl nepřijme. Ve straně, kde se vede- ní bojí vlastních členů, být nemohu,“uvedl na sociální síti.

Narážel tím na další rozštěpení strany. V ní se vytvořily dvě party: jedna preferoval­a svolání sjezdu na únor, druhá chtěla duben. Pokud by platil pozdější termín, šéfa ČSSD by vybírali všichni straníci v přímé volbě. Současné vedení se ale přiklonilo k únorovému termínu. V nepřímé volbě lze mnohem snadněji vyjednat v zákulisí podporu pro své „koně“.

Hon na nové tváře

Sobotka se ale dočkal zastání místopředs­edy strany Jana Hamáčka: „Celé vedení ČSSD přijalo odpovědnos­t za výsledek voleb a na sjezdu odstoupí. Nevidím důvod, proč by se Bohuslav Sobotka měl vzdávat poslanecké­ho mandátu, který získal od voličů na jižní Moravě.“

Na únorový sjezd se upíná i předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka. Doufá, že i jihomoravs­ká organizace pošle do čela nové tváře. Křemečková podle svých slov vidí osoby, které by mohly vést stranu kolem sebe. Konkrétní být nechce: „Všechny členy jsem vyzvala, aby sami sobě položili otázku, nakolik se chtějí na změně v ČSSD podílet.“

 ?? Se postu poslance vzdávat nehodlá FOTO ČTK ?? Bohuslav Sobotka
Se postu poslance vzdávat nehodlá FOTO ČTK Bohuslav Sobotka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia