Lidové noviny

Kritika Babiše bude pokračovat

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Brusel jsme i my,“říká těsně po svém zvolení

nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Svou zkušenost europoslan­ce chce předat do české politiky.

LN Jak se pod vašima rukama promění TOP 09? Vydáte se jiným směrem, než jakým šlo dosavadní vedení strany?

Vedení se doposud zaměřovalo spíše na celostátní politiku. Já bych se rád vrátil k té drobné práci a věnoval se i dalším patrům politiky. Je třeba se soustředit například na komunální volby, které přijdou už za jedenáct měsíců.

LN Při diskusi delegátů vašeho víkendovéh­o sněmu zaznívaly výtky k tomu, že rétorika vedení často stavěla pouze na kritice Andreje Babiše. Budete i tuhle věc měnit?

Můj vztah k Andreji Babišovi je úplně stejný jako vztah bývalého vedení TOP 09. Vnímám ho jako ohrožení demokracie, takže jeho kritika bude z mých úst pokračovat. V některých věcech třeba budu volit jiné formy než dosavadní vedení strany, ale základní linie bude zachována.

LN Jak budete jako europoslan­ec stíhat řídit stranu v Praze a účastnit se bruselskýc­h jednání? Nebude to pro vás handicap?

Své členství v Evropském parlamentu nevnímám jako nedostatek. Jsme přece proevropsk­á strana a tímto dáváme najevo, že do Bruselu neodkládám­e vysloužilé politiky, ale že naopak vnímáme evropskou politiku jako velmi důležitou. Často si myslíme, že politika se dělá pouze v naší sněmovně a pak někde leží nějaký Brusel. Ale Brusel jsme i my.

LN Jaká bude spolupráce s expředsedo­u Miroslavem Kalouskem?

Cítím u něj ochotu spolupraco­vat a komunikova­t. Oběma nám jde o to, aby se TOP 09 dále rozvíjela, aby nezanikla. Z mé strany bude maximální vůle ke spolupráci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia