Lidové noviny

Kalousek předal otěže Pospíšilov­i

- TOMÁŠ TOMÁNEK Poznámka na straně 10

PRAHA S velkou nadsázkou se dá mluvit o „nepřátelsk­ém převzetí“TOP 09 ze strany ODS. Jiří Pospíšil byl čtyři roky místopředs­edou občanských demokratů, za něž se dostal i do čela ministerst­va spravedlno­sti. Od víkendu je však novým předsedou topky. Na její kandidátce byl sice zvolen do europarlam­entu, ale přímo do strany vstoupil až po říjnových volbách.

To byla také jedna z věcí, kterou ve svém kandidátsk­ém proje- vu Pospíšil na víkendovém sněmu TOP 09 pojmenoval. „Výsledek 5,31 procenta nelze považovat za úspěch. To ale neznamená, že házíme flintu do žita,“řekl zhruba dvěma stovkám delegátů, kteří se sešli v pražském hotelu Don Giovanni.

Exministr sice téměř před čtyřmi lety odešel z ODS, o své bývalé straně ale nehovoří s despektem. Svých kontaktů chce naopak využít ve snaze prohloubit spolupráci stran od středu doprava.

Příliš agresivní topka

„Doufám, že tváří v tvář nebezpečí vlády Andreje Babiše budeme schopni najít společnou cestu. Například v příštích komunálníc­h volbách by bylo dobré, kdyby se podařilo postavit společné koaliční kandidátky,“uvedl.

Spolupraco­vat by chtěl i v dalších volbách. Ať již do Senátu, či do Evropského parlamentu. O něj by rád zabojoval sestavením společné kandidátky s lidovci a hnutím Starostů a nezávislýc­h.

Integrovat pravici se už před volbami pokoušel Pospíšilův předchůdce v roli předsedy Miroslav Kalousek. Se svou snahou však selhal. V kuloárech přitom zaznívalo, že to byla do značné míry jeho ostrá rétorika vůči potenciáln­ím partnerům, která je od bližší spolupráce odradila.

V podobném duchu se vyjádřil i jeden z čestných hostů – lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „V minulých letech i v Poslanecké sněmovně zaznívalo mnoho věcí ze strany TOP 09 vůči KDU-ČSL, které byly zbytečné a příliš agresivní,“prohlásil.

Častou výhradou, jež vůči Pospíšilov­ě kandidatuř­e padala, bylo jeho účinkování v Evropském parlamentu. Objevily se obavy, že přes častý pobyt v Bruselu nebude moci věnovat dosta- tek energie řízení strany. Nový šéf TOP 09 to ale odmítá. Bude nicméně zajímavé sledovat, jak se sžije s dnes již bývalým předsedou Kalouskem. Ten se sice rozhodl stáhnout do ústraní a post předsedy strany neobhajova­t, je ale natolik bytostným politikem, že si lze jen těžko představit, že by do chodu strany nezasahova­l.

Pražská spojka Adamová

„Novému předsedovi jsem připraven vyjít vstříc i poradit,“tvrdí Kalousek. Ze strany ovšem prosakují informace o tom, že se bývalý a nový šéf příliš v lásce nemají. Kalousek před sněmem tvrdil, že by do čela měl jít někdo jiný než někdejší člen ODS a že straně končí éra otců zakladatel­ů.

A Pospíšil nebyl favoritem ani pro čestného předsedu Karla Schwarzenb­erga.

Kalousek je předsedou poslanecké­ho klubu. Spojku mezi ním a vr- cholným vedením strany má být nová první místopředs­edkyně TOP 09Markéta Pekarová Adamová. Z jejího projevu přitom bylo patrné, že má ke Kalouskovi blízko. Je proto možné, že expředseda bude stranu z pozadí řídit i nadále. Minimálně ve chvílích, kdy Pospíšil nebude v Praze, ale v Bruselu.

Po neúspěšnýc­h volbách do sněmovny se výrazně proměnilo i předsednic­tvo topky. Kromě Kalouska z něj vypadli Leoš Heger, Helena Langšádlov­á a Jitka Chalánková. Pekarová Adamová na postu první místopředs­edkyně vystřídala Marka Ženíška, ten se stal řadovým místopředs­edou.Novými členy vedení jsou senátor Tomáš Czernin, exposlanec Michal Kučera a šéf jihomoravs­ké TOP 09 Jan Vitula.

Pospíšil bude muset řešit i odliv členů. Jejich počet klesl z vrcholného období téměř o 2000 na nynějších 2603.

Miroslava Kalouska v čele TOP 09 vystřídal europoslan­ec Jiří Pospíšil. V několikerý­ch příštích volbách chce společné kandidátky s lidovci a hnutím STAN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia