Lidové noviny

Policie žádá vydat i Svobodu

-

Do sněmovny dorazila žádost o zbavení imunity exprimátor­a Prahy kvůli Opencard

PRAHA Poslanecká sněmovna v pátek obdržela žádost o vydání poslance ODS a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera potvrdil nový předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Svoboda je stíhán v souvislost­i s kauzou předražené „karty Pražana“Opencard, počátky případu se vracejí do období působení primátora ODS Pavla Béma. „Žádost na pana Svobodu dorazila v pátek,“potvrdil v ČT Vondráček. Postoupil ji mandátovém­u a imunitnímu výboru.

Poslanci už bývalého pražského primátora vydali v roce 2014. Policie ho s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářsk­é soutěže kvůli jedné zakázce v kauze Opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ač stíhání označil za nesmyslné a politické.

Historický přežitek?

Loni v září mu soud udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal. Vondráček v roce 2014 hlasoval pro vydání a ve sněmovně se v minulosti vyjadřoval o imunitě jako o historické­m přežitku. Nyní postoj revidoval. „On to možná až tak historický přežitek není, že se stále může stát, že nám výkonná moc zasahuje do moci zákonodárn­é,“komentoval své minulé výroky. Poznamenal také, že s ohledem na průměrnou dobu trestního stíhání nemá poslanec šanci, aby se za funkční období stihl očistit.

Na délku trestního stíhání poukázal v Otázkách Václava Moravce předseda ODS Petr Fiala. „Někdo je obviněn, má to dopad na jeho život, jeho soukromí, na všechno a léta se táhne ta kauza. To je smutné a musí nás to vést k určité politické opatrnosti,“upozornil. Aniž někoho jmenoval, dal do souvislost­i trestní stíhání předáků ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a vyzval k rozlišován­í. Považuje za rozdíl, je li člověk podezřelý, že se neoprávněn­ě obohatil při svém podnikání, nebo že se jako politik špatně rozhodl. U Svobody podle něj není ani stín podezření, že by z toho měl nějaký prospěch.

„Jak budu jednat, se rozhodnu, až se s tou věcí seznámím, jak je teď postavena,“řekl v Českém rozhlase Svoboda na dotaz, zda sněmovnu znovu požádá o své vydání jako v roce 2014.

Rozhodován­í o Babišovi

Budoucí rozhodován­í sněmovny o Babišově vydání komentoval i Vondráček. „To bude zas úplně trošku jiné rozhodován­í, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu,“řekl Vondráček na toto téma.

Nový předseda dolní komory informoval, že kriminalis­té požádali také o stíhání poslance a libereckéh­o hejtmana Martina Půty (STAN) obviněného z přijetí statisícov­ého úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislost­i s rekonstruk­cí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Tuto žádost Vondráček označil za bezpředmět­nou, Půta dal přednost působení hejtmana a vzdal se mandátu poslance, čímž o imunitu přišel. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia