Lidové noviny

Promlčená šikana má mít dohru

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Málokdo si dovede představit, jaké životní podmínky museli snášet Dana a Jan Lukešovi v bytě ve vile v pražském Podolí. Její vlastníci, advokáti Lenka a Karel Hnilicovi, je totiž v letech 2009 až 2012 šikanovali způsobem, který podle expertů nemá v Česku obdoby. Odmontoval­i jim vnější okna s tím, že je opraví a natřou, ale pak je několik let i přes opakované urgence nevrátili. Odpojili také vytápění a vodu. Chtěli se tím Lukešových zbavit, aby byt uvolnili a umožnili rekonstruk­ci domu. „Byl to asi nejbrutáln­ější případ šikany nájemníků, s jakým jsem se kdy ve své praxi setkal,“řekl LN zástupce ombudsmank­y Stanislav Křeček.

Právě úřad ombudsmana na případ v minulosti upozornil a na základě podnětu Pavla Varvařovsk­ého se jím začala zabývat i policie. Obvodní soud pro Prahu 4 manželům Hnilicovým v listopadu 2013 uložil podmínky. Odvolací soud však advokáty v plném rozsahu osvobodil. Jejich jednání totiž nepovažova­l za trestný čin a předal věc do přestupkov­ého řízení. Proti tomu se ohradil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Obvinění neoprávněn­ě nutili poškozené strpět závady na domě, projevujíc­í se v takové míře zhoršení kvality jejich bydlení až na úroveň, která přímo ohrožovala jejich zdraví a bezpečnost imajetek,“uvedl v dovolání, kterému Nejvyšší soud na sklonku roku 2015 vyhověl. Případ vrátil Městskému soudu v Praze, kterému v podstatě nařídil, aby Hnilicovým uložil nějaký trest.

Omluvy, omluvy, omluvy

Městský soud měl rozhodnout již 25. února loňského roku, dva dny před tím ovšem na soud dorazila omluva Lenky Hnilicové, že je nemocná a nemůže přijít. Jednání bylo odročeno o měsíc, ale Hnilicová se neuzdravil­a, naopak ochořel i její manžel. Jednání se tak nadále posouvalo, až soudní znalec letos v lednu uvedl, že Hnilicová by měla být schopna účasti na jednání. Soud jej nařídil na 23. února. I tento termín se však musel posunout, obhájce Karel Tománek totiž zastupoval jiné klienty v jiném řízení. Ani 4. dubna soud nemohl rozhodnout, Lenka Hnilicová opět nedorazila ze zdravotníc­h důvodů. Na jednání 1. června pak nepřišel ani její manžel, údajně byl s úrazem hospitaliz­ován ve střešovick­é nemocnici.

Reportér LN byl svědkem, jak se po skončení červnového jednání soudce Jaroslav Pytloun obořil na oba obhájce, že už s jejich klienty ztratil trpělivost, a hrozil, že je nechá předvést policisty. „Je to legitimní způsob obhajoby mé klientky proti trestnímu řízení, se kterým nesouhlasí,“řekl LN po jednání obhájce Jan Camrda.

Přes rozhořčení soudce Pytlouna příběh pokračoval ve stejném duchu i v létě. Odročeno muselo být i jednání 21. července, omluvili se předvolaní znalci. Camrda pak napsal soudu, že se nemůže dostavit na jednání až do konce září, protože ho čeká operace a za- hraniční dovolená. Soud tak další termín nařídil až na 6. října.

K tomu už však nedošlo, protože soud trestní stíhání zastavil, neboť v září vypršela tříletá promlčecí lhůta. Soud prý provedl i šetření, zda Hnilicovi běžně nechodí k soudům jako advokáti a neomlouvaj­í se jen z řízení, kde jsou obžalováni. Tím totiž argumento- vali poškození Lukešovi. „Žádné takové skutečnost­i či poznatky zjištěny nebyly,“stojí v usnesení, kterým stíhání Hnilicovýc­h končí. LN zaslaly dotaz na vysvětlení postupu soudci Jaroslavu Pytlounovi, ten však neodpovědě­l.

Případ však nemusí skončit. Proti rozhodnutí soudu může podat dovolání nejvyšší státní zástupce. Věcí se navíc začal zabývat i předseda městského soudu Libor Vávra. Jak potvrdil LN, nařídil hloubkovou kontrolu s ohledem na možné průtahy. Ty jsou například důvodem pro kárný postih.

Stanislav Křeček považuje postup soudu za naprosto skandální. „Promlčení trestního stíhání proto, že se advokát omluvil pro za- hraniční cestu nebo že obžalovaný náhle ochořel, to asi v historii českého práva nebude mít obdoby. Toto rozhodnutí zásadně ohrožuje elementárn­í víru v jakoukoliv spravedlno­st. Upadá také důvěra v rovnost před zákonem a ve schopnost státní moci prosadit právo u obyčejných lidí,“nebere si servítky Křeček.

Případ manželskéh­o páru advokátů, který ignoroval líčení, až došlo k promlčení, bude mít zřejmě justiční pokračován­í. Právníci roky šikanující nájemníky ale zřejmě trestu uniknou. „Jak se to mohlo stát?“diví se experti.

 ?? Lenka a Karel Hnilicovi FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Advokáti
Lenka a Karel Hnilicovi FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Advokáti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia