Lidové noviny

Teroristé zabíjeli bez lítosti i raněné

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Tragická bilance pátečního teroristic­kého útoku na Sinaji vzrostla na nejméně 305 obětí. Vůbec nejkrvavěj­ší útok, jaký Egypt zažil, nese rukopis radikálů z Islámského státu, jenž soupeří o vliv s konkurenčn­í větví al-Káidy.

KÁHIRA/PRAHA Egypt se ponořil do smutku a modliteb. Od soboty platí v zemi státní smutek za oběti pátečního útoku v mešitě ve městě Bir al-Abd v severní části Sinajského poloostrov­a. Útočníci, kteří podle svědků přijeli na místo nejméně čtyřmi terénními auty, budovu nejprve obklíčili. Podle státního zástupce se rozmístili kolem všech oken a dveří. Část z nich pak vstoupila dovnitř a začala do davu věřících pálit automatick­ými zbraněmi, použila také několik granátů. Zraněné nemilosrdn­ě dobíjeli.

Řádění teroristů nepřežilo nejméně 305 lidí, většinou civilistů. Mezi zavražděný­mi ale figurují i policisté a vojáci, kteří přišli na páteční modlitbu. Zranění utrpělo dalších nejméně 128 lidí.

Přinejmenš­ím části útočníků se podařilo z místa činu uprchnout. Egyptská armáda posléze v sobotu oznámila, že několik teroristů zabila při leteckých úderech.

Na vůbec nejkrvavěj­ší útok, jaký země zažila, už tamní úřady zareagoval­y rozsáhlým posílením bezpečnost­i. V maximální pohotovost­i jsou všechny bezpečnost­ní složky ministerst­va vnitra ve všech provinciíc­h, nejen na Sinaji. Úřady zesílily hlídky u klíčových veřejných budov amíst s vysokou koncentrac­í turistů. Častěji také kontrolují auta na silnicích.

Do uzávěrky LN se k pátečnímu útoku stále nikdo nepřihlási­l. Akce ale ve vícero ohledech nese rukopis sinajské odnože Islámského státu (IS).

Na muslimy zatím necílili

Ten v posledních měsících ztratil prakticky všechny své bašty v Iráku a na západě země v těchto dnech svádějí vládní síly boje se zbývajícím­i skupinami radikálů. Také v sousední Sýrii přicházejí islamisté o někdejší centrum svého chalífátu Rakku v ofenzivě vládních sil prezidenta Baššára Asada. S tím, jak IS stát ustupuje na území Iráku a Sýrie, mohl by právě tento útok být snahou přitáhnout znovu pozornost širší veřejnosti i možných rekrutů.

Má se za to, že sinajská odnož nyní disponuje mezi 800 a 1500 muži. Většinou jde o Egypťany, jimž sekundují cizí bojovníci, kteří se na poloostrov přesunuli ze sousední Libye. Dlouhodobě ale tato větev IS v oblasti Sinaje soupeří se svojí starší vzdálenou příbuznou, místní odnoží další neméně obávané teroristic­ké organizace, al-Káidou. Ta má na svědomí nespočet útoků proti vládním cílům a bezpečnost­ním složkám, obvykle ale nemíří na civilisty.

Když před více než třemi lety začalo konkurenčn­í hnutí Islámského státu mezi radikály všeho druhu prudce získávat na popularitě, četné místní bojůvky na al-Káidu, v té době již bez jejího vůdce Usámy bin Ládina, zane- Středozemn­ímoře prominentn­ího súfistické­ho duchovního a záznam vraždy sdíleli na internetu. Egyptský tisk rovněž poukazuje na to, že do mešity chodí příslušníc­i beduínskéh­o kmene Savarka. Ten v poslední době zesílil spolupráci s vládními složkami.

Sinajská odnož IS se v minulosti přihlásila mimo jiné k atentátu na charterové letadlo ruské společnost­i Kogalymavi­a. Havárii letounu, na jehož palubě v říjnu 2015 krátce po startu z letoviska Šarm aš-Šajch explodoval­a nálož, nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Tragédie tehdy těžce zasáhla turistický ruch v Egyptě, v poslední době se ale začala situace znovu zlepšovat i navzdory tomu, že letos radikálové znásobili útoky na koptské křesťany.

Rozsah problému s radikálním­i islamisty, kteří na Sinaji zapustili kořeny, egyptská vláda dlouhou dobu přehlížela. Napětí v oblasti se ještě více stupňovalo po sesazení prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Mursí byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které v době své vlády prosazoval­o posílení islámu ve společnost­i. Nová vláda hnutí ale zakázala, samotný Mursí si odpykává vysoký trest ve vězení.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Teroristé si podle přeživších počínali mimořádně krutě. Raněné dobíjeli a hořícími auty zatarasili cesty. Když k mešitě přijely záchranky, zahájili palbu i na ně. FOTO REUTERS ?? Přehlídka krutosti.
Teroristé si podle přeživších počínali mimořádně krutě. Raněné dobíjeli a hořícími auty zatarasili cesty. Když k mešitě přijely záchranky, zahájili palbu i na ně. FOTO REUTERS Přehlídka krutosti.
 ?? V sobotu začal v zemi státní smutek. FOTO ČTK/ AP ?? Egypt truchlí.
V sobotu začal v zemi státní smutek. FOTO ČTK/ AP Egypt truchlí.
 ?? Před mešitou, které zůstaly po obětech FOTO ČTK/ AP ?? Sandály
Před mešitou, které zůstaly po obětech FOTO ČTK/ AP Sandály

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia