Lidové noviny

V Nízkých Tatrách zemřeli dva Češi

- BRATISLAVA

Dvojice českých skialpinis­tů zahynula v Nízkých Tatrách na Slovensku. Sedmačtyři­cetiletá žena a šedesátile­tý muž nepřežili noc v druhém nejvyšším pohoří země, patrně podlehli následkům vyčerpání a podchlazen­í během špatného počasí.

Informoval­a o tom včera Horská záchranná služba (HZS). Oba skialpinis­té vyrazili na túru v sobotu. Jejich nehybná těla během včerejška našli polští turisté na hřebenu Nízkých Tater a případ ohlásili HZS.

Na místo vyrazili horští záchranáři. Oběma skialpinis­tům již ale pomoci nedokázali, jejich ostatky převezli do údolí.

V Nízkých Tatrách panují tvrdé zimní podmínky, sněhová vrstva tam dosahuje 75 centimetrů. Podle webového portálu Noviny.sk těla dvojice českých skialpinis­tů našli Poláci blízko turisty vyhledávan­é hory Chopok, která je druhou nejvyšší horou Nízkých Tater a pod kterou se nachází největší slovenské lyžařské středisko Jasná.

Portál napsal, že žena z Prahy a muž z Pardubic vyrazili na túru z lokality Čertovica a již nedorazili na jednu z chat, byť oznámili, že tam dorazí.

Podobná neštěstí českých turistů přitom nejsou poslední roky nijak výjimečná.

Velkou pozornost vzbudilo například v únoru 2016 úmrtí pěti českých skialpinis­tů u rakouského Wattenberg­u nedaleko Innsbrucku, které zasypala lavina.

Sedm českých turistů zahynulo také pod lavinou v prosinci 2005 ve slovenskýc­h Roháčích. Jednomu muži se podařilo zachránit.

Pět Čechů a jednoho Slováka zavalila v květnu 2009 lavina přibližně 500 metrů pod vrcholem hory Schalfkoge­l v Ötztalskýc­h Alpách. Rakouští záchranáři se k nim kvůli špatnému počasí dostali až další den. Mužům pod sněhem už však nemohli pomoci.

Letos v lednu přišli rovněž o život dva Češi pod lavinou v horském středisku Wildgerlos­tal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. čtk

 ?? Slovenští záchranáři převážejí těla obětí. FOTO HZS ?? Tragédie.
Slovenští záchranáři převážejí těla obětí. FOTO HZS Tragédie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia