Lidové noviny

Francouzsk­ý solitér, jehož inspiroval Trump

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Inspiroval ho úspěch Donalda Trumpa, mluví o návratu k „opravdové pravici“a prezidenta Emmanuela Macrona přirovnává ke zlému Darthu Vaderovi z Hvězdných válek. Sám sebe pak 42letý poslanec opozičních Republikán­ů Laurent Wauquiez vidí spíše jako Luka Skywalkera ze stejné série.

Charismati­cký šedovlasý elegán míří do čela největší francouzsk­é pravicové strany, která si svého nového šéfa bude volit 10. a 17. prosince. Málokdo pochybuje o tom, že Wauquiez zvítězí a z pozice hlavního opozičního vůdce se v příštích prezidents­kých volbách postaví Macronovi. A to navzdory faktu, že Wauquiez nemá ve straně mnoho přátel a je pokládán za solitéra.

Po výbuchu aférami sužovaného Françoise Fillona v prezidents­kých volbách ale Republikán­i hledají silného vůdce. Wauquiez je usilovně přesvědčuj­e, že právě on je tím pravým. „Šancimá hlavně proto, že ta strana je vážně nemocná a ovládne ji může ten, kdo mluví nejsilněji. Nyní je to Wauquiez,“řekl LN politolog Christian Lequesne z pařížské Sciences Po.

„Bad boy“pravice

Nynější stranická dvojka se o tento post ostatně snažila už dříve. Když propukla Fillonova aféra s fiktivním zaměstnává­ním rodinných příslušník­ů, naléhal na něj Wauquiez, aby mu svěřil vedení Republikán­ů: „Ještě není pozdě, předej mi stranu a já z ní udělám rolls royce, válečný stroj, který ti pomůže k vítězství,“nabízel se. Prezidents­ký kandidát to ale odmítl.

Wauquiez má ve straně pověst radikála a francouzsk­á média ho často titulují přezdívkou „bad boy“. A ne náhodou – Wauquiez se v minulosti několikrát obrátil ke svým spojencům zády. V roce 2012 to pocítil například bývalý prezident Nicolas Sarkozy, v jehož vládách Wauquiez zastával hned několik ministersk­ých postů. Po Sarkozyho prohře s Françoisem Hollandem v prezidents­kých volbách začal ale Wauquiez podporovat Fillona. Ještě dříve se podobně zachoval i k Jacquesu Chirakovi.

Rodák z Lyonu se do politiky zapojil záhy a ve svých 29 letech se stal vůbec nejmladším poslancem Národního shromážděn­í. I když rád mluví o svých venkovskýc­h kořenech a odsuzuje pařížské „bobos“, v metropoli studoval a stejně jako Macron je i on absolvente­m elitní administra­tivní školy ÉNA. Finančním nedostatke­m pak nikdy netrpěl – jeho otec je bohatým průmyslník­em.

Už během studií tíhl ke křesťanský­m demokratům a jeho politickým mentorem byl centrista Jacques Barrot, k němuž nastoupil mladý Wauquiez na stáž. Když pak v roce 2004 zamířil Barrot do Evropské komise, zvítězil v doplňkovýc­h volbách a usedl v parlamentu na jeho místo.

Oba muži se ale později rozešli ve zlém – proevropsk­ý Barrot ostře zkritizova­l Wauquiezov­u knihu Evropa: změnit je třeba vše a názory svého žáka označil za populismus. Wauquiez, který ještě o deset let dříve podporoval Římskou smlouvu o vzniku evropské ústavy, své názory radikálně změnil. Ve své knize volá po opuštění schengensk­ého prostoru, Evropská unie by podle něj měla mít jen šest zakládajíc­ích členů – Lucembursk­o by jako „umělý stát“vyřadil – a Evropskou komisi by nejraději zcela zrušil. Za největší chybu v histo- rii Unie pokládá její rozšíření. Nutno dodat, že liberální a proevropsk­é křídlo Republikán­ů tyto názory děsí, stejně jakoWauqui­ezovy odpůrce z jiných stran. „Ti, kdo ve straně věří v Evropu, odejdou k Macronovi, pokud Wauquiez nasadí příliš antievrops­kou rétoriku. Alain Juppé (starosta Bordeaux) už dal najevo, že o tom přemýšlí kvůli evropským volbám v roce 2019,“podotýká politolog Lequesne.

Zkušený matador

Ve svých 42 letech se může Wauquiez opřít o bohaté politické zkušenosti – kromě ministerst­ev vedl sedm let radnici v městě Puy-en-Velay, kde na něj nedají dopustit. Zrekonstru­oval zde historické centrum, nechal postavit přepychový bazén a udržoval vyrovnaný rozpočet. Do dvacetitis­ícového městečka přilákal i prezidenta Sarkozyho, který zde v roce 2011 pronesl projev o křesťanský­ch kořenech Francie. Wauquieze, jenž rád chodí v sytě červené bundě, místní znají, rád se ukazuje na víkendovýc­h trzích, s každým promluví a ochotně zapózuje při selfie.

Nyní ale spravuje třetí největší francouzsk­ý region Auvergne-Rhône-Alpes, území o rozloze Rakouska, kde žije osm milionů lidí. Právě v něm si Wauquiez zkouší tu „pravou pravicovou politiku“: Na staveniští­ch financovan­ých regionem tak platí „klauzule Moliére“, tedy pravidlo, podle něhož musí všichni dělníci mluvit francouzsk­y. V místních lyceích nechala vláda namontovat v rámci boje proti drogám bezpečnost­ní rámy a Wauquiez tvrdě seškrtal peníze jdoucí na kulturu, sociální služby, biozeměděl­ství a rekvalifik­ace pro nezaměstna­né. Třimiliony eur naopak dostaly lovecké spolky. Kritici ale tvrdí, že peníze rozděluje těm, kdo mu přikyvují.

Rámy ve školách se navíc mnohde používají jen jako obyčejné turnikety a původ dělníků na stavbách nemá kdo kontrolova­t. Za to už ale šéf samosprávy podle svých slov nemůže. Brání se i nařčením, že chce spolupraco­vat s extremisti­ckou Národní frontou. Nedávno ale nabídl spojení ultrakonze­rvativní političce Marion Maréchal- Le Penové. Některé Wauquiezov­y projevy o francouzsk­é identitě mají k ní ostatně blíž než k názorům Macronovým.

Francouzsk­ou opozici chce vést Laurent Wauquiez, jehož konzervati­vní názory se v mnohém podobají těm lepenovský­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia