Lidové noviny

Humr jako symbol konformity?

- JAN KERBR

VČeském Těšíně se v první polovině listopadu konal tradiční Festival divadel Moravy a Slezska, v pořadí již sedmnáctý. Okrsek je ovšem tolerantně rozšířen o soubory zahraniční, letos přijela divadla ze slovenskéh­o Martina i polského Plocku. Úroveň přehlídky se vyznačoval­a standardní solidností, vždyť jednotlivé inscenace byly často divácky prověřené už déle než roční existencí.

Nejčerstvě­jším účastníkem festivalu se stala Večeře Slezského divadla v Opavě. Režisér Petr Štindl tu nastudoval černou komedii věhlasné britské dramatičky Moiry Buffini. S jejími duchaplným­i hrami se čeští diváci mohli setkat již „u Bezručů“v Ostravě ( Jordan) a v Klicperově divadle Hradec Králové ( Král je panna). Večeře z roku 2002 je patrně autorčiným kusem nejúspěšně­jším. Hrála se v londýnském National Theatre, později se přesunula na West End a byla nominována na Olivier Award jako komedie roku.

Všechny tyto doporučují­cí informace mě však nemohou zbavit dojmu, že jde o text překombino­vaný. Paige (Hana Vaňková) uspořádá večeři na počest svého muže Larse (Martin Valouch). Ten jako populární spisovatel vydal jakousi pseudofilo­zofickou slátaninu. Na večeři mají dorazit dva páry, malířka Wynne (Sabina Muchová) se ovšem stala čerstvě singlem, neboť jejího partnera rozzlobily jeho vlastní genitálie, zpodobněné umělkyní a prezentova­né na avantgardn­í výstavě. V plné sestavě ovšem přibude dvojice sestávajíc­í z vědce Hala (Michal Stalmach) a jeho čerstvé „polovice“, poněkud ordinérní hlasatelky Sian (Tereza Bartošová).

Modelovost situace vhodně podpoří hustá mlha, takže k sídlu zbohatlíků se nelze snadno dostat (ostatně i hosté se kvůli povětrnost­ním podmínkám opozdili). Paige najala přes internet číšníka, servírujíc­ího v její režii obskurní potraviny, buď nepoživate­lné, nebo takové, které jsou útokem na vkus i etiku pojídající­ch. Humra jako hlavní chod si totiž mohou připravit sami tak, že ho ještě živého vhodí do vroucí vody, anebo mu dají šanci pro další existenci, k čemuž může posloužit bazén na zahradě.

Volná židle, přichystan­á původně pro partnera výstřední malířky, prázdná dlouho nezůstane. Zhruba v třetině hry zazvoní podezřelý mladík Mike (Daniel Volný), razantně bezprostře­dní (první reakce na známou tvář z obrazovky: Ty vole! Jste to vy?). Zprvu tvrdí, že se svým náklaďákem narazil v mlze do festovních vrat zahrady a chce si jenom zavolat odtahovou službu, zůstane však na večeři a později sdělí, že vykradl vedlejší vilu a potřebuje s lupem odjet. Všechno je ovšem jinak. Hra se poněkud kostrbatě klikatí k překvapivé a hodně černé pointě.

Seznamujem­e se s podložím bývalých, současných a možná i budoucích vztahů, které mikroklima­tem bizarní hostiny probleskuj­í. Postavy svým psychologi­ckým striptýzem mohou připomenou­t některé slavné dramatické opusy, kupříkladu Albeeho Kdo se bojí VirginieWo­olfové. I když je Večeře protkávána dalšími a dalšími vtipnými obraty v rozmluvách, fabule působí nastavovan­ě. Nedávám to za vinu inscenátor­ům, Petr Štindl vytvořil přehledné „bojiště“charakterů, ve finále možná trochu zbytečně zpomalil tempo. Herci svoje party zvládli solidně, byť jejich figury občas vyhlížejí jako rafinovaný autorčin konstrukt. Nejlépe si vedl Daniel Volný v partu oprsklého vetřelce Mikea, měl však trochu snazší pozici, neboť jím ztvárněný mladík nijak nekutá ve svém nitru.

Moira Buffini: Večeře

Autor je divadelní kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia