Lidové noviny

Kalichy hořkosti

Bývalý šéf mydlí schody novému měrou nebývalou

-

eská politika nabízí svým pozorovate­lům takřka nekonečné množství námětů pro satirické glosy. Mnohem méně potěšení a satisfakce nabízí svým hráčům – jak se přesvědčil nejen Miroslav Kalousek, ale i Jiří Pospíšil.

Ten první si vypil kalich hořkosti do dna. Šest let byl hlavní tváří strany Karel Schwarzenb­erg, šest let šla „topka“od úspěchu k úspěchu. Jakmile se postavil do čela její otec, mozek a provozní ředitel zároveň, šlo to s ní od desíti k pěti: za necelé dva roky ji přivedl z pozice hegemona pravice do krize, kdy ji pouhých 15 773 hlasů zachránilo od parlamentn­ího nebytí. A nakonec byl donucen předat partaj do rukou muže, jímž hluboce pohrdá a vždycky pohrdal. Politika je kruté řemeslo.

Ale příliš jásat nemůže ani nový předseda. Pan Pospíšil byl kdysi nadějnou tváří ODS, ztělesnění­m jejího líbivého, mediálního křídla. Tou tváří, kterou sice většina straníků příliš nemusí, ale chápou, že pro voličský sukces je nezbytná. A Pospíšil byl v roce 2006 i v roce 2010 nezpochybn­itelnou jedničkou ODS nejen v Plzeňském kraji, ale coby příjemný politik bez kontroverz­ních výroků získával body u veřejnosti soustavně, mimo jiné i díky téměř pravidelné­mu vystupován­í v pořadu Otázky Václava Moravce.

Jenže ve chvíli nejhlubší krize, po pádu vlády Petra Nečase, jej strana nezvolila ani prvním, ani řadovým místopředs­edou a de facto vypudila svého nejpopulár­nějšího politika ze svých řad. Pospíšil ze strany vystoupil a přijal od pana Kalouska nabídku kandidovat do Bruselu na listině TOP 09. Coby formální dvojka získal neuvěřitel­ných 77 724 preferenčn­ích hlasů, zalehl na evropskou matraci a čekal. Včera se dočkal, jenže příliš důvodů k jásotu nemá. Ačkoli se po volbách, v nichž tři středové partaje jen o vlásek unikly klinické smrti, neustále skloňuje pojem spolupráce na pravici, není příliš jasné, zda zrovna Pospíšil bude tím, kdo k ní dopomůže.

Jisté je jedno: nudit se nebude. Kalousek jej začal kopat do kotníků, holení a i jinam ještě před volbou, a nepřestal ani po zvolení: o jeho projevu pravil, že šlo o „zdařilý kompilát z diskuse“. Kalouskův plán byl nastrčit do čela loutku, kterou by on sám ovládal. Tuto sebevražed­nou variantu partaj odmítla, chce naopak bez Kalouska navázat na spolupráci s Gazdíkovým­i Starosty. Fajn, ale na skutečnou spolupráci a souboj s velmi konzervati­vní levicí (ČSSD+KSČM) či Babišovým parním válcem je to zatraceně málo. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia