Lidové noviny

305 zavražděný­ch

Útok džihádistů na sinajskou mešitu nebudí zájem

-

e inflace požírá úspory, ví každý. Ale požírá i způsob uvažování. Inflaci podléhá i terorismus a počty obětí. V pátek napadli džihádisté mešitu na severu Sinaje a zavraždili nejméně 305 lidí. Ale na webech v Evropě z toho byla jen menší zpravodajs­ká informace, de facto postavená na roveň zprávě, že londýnská policie evakuovala stanici metra, leč za hodinu evakuaci ukončila, neboť neměla podezřelé.

Inflace teroru z toho čiší jak sláma z bot. Jako by 305 obětí už nestálo za prioritní pozornost a systematic­ké sledování. Za nasvícení eiffelovky v egyptských barvách. Působí to asi tak, že 305 inflačních zavražděný­ch je méně než desítky či jednotky zavražděný­ch džihádisty loni či předloni v Evropě.

Jak dlouho bychom museli jít proti proudu času, abychom našli jednorázov­ý útok s počtem obětí přes 300? Ošidná otázka, neboť takový zažilo 14. října Somálsko. Ale to je zhroucený stát, ne stomiliono­vý lídr arabského světa jako Egypt. Místy, kde teď vraždili džihádisté, jel před 90 lety T. G. Masaryk v klidu vlakem z Káhiry do Jeruzaléma. Dnes už by to nešlo. Před 40 lety navštívil egyptský prezident Sadat jako první arabský lídr Izrael a uzavřel mír včetně navrácení obsazeného Sinaje. V okupaci tedy příčina terorismu na Sinaji nebude.

Pokračujme v cestě proti proudu času. Počet 305 zavražděný­ch až podezřele připomíná 23. říjen 1983 v Bejrútu, kdy teroristé zaútočili na kasárna Američanů a Francouzů. Tehdy dokázalo 305 mrtvých změnit politiku Západu. Ale v době inflace je 305 mrtvýchmál­o a nevyvolá zájem ani západních pokrokářů. To víte, z džihádisti­ckého útoku na muslimy případ islamofobi­e prostě neuděláte. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia