Lidové noviny

DeepBrain, a. s.

-

Spisovatel­é žánru science fiction to mají čím dál těžší. Fakt. Jestliže jejich kolegové před takovými čtyřiceti padesáti lety překvapova­li čtenáře „odvážnými“vizemi aut bez řidičů, vševědoucí­mi komunikáto­ry v kapse, tenoučkými počítači, genetickou léčbou nebo kyborgy, dnešní pisatelé musejí přinášet opravdu šokující nápady. Spousta těch někdejších se totiž zhmotnila, a co víc: zhmotňuje se kolem nás čím dál rychleji... a jaksi samozřejmě­ji.

Chcete příklad? Minulý týden uvolnila výzkumná odnož americké armády – slavná DARPA – informace o probíhajíc­ích testech, při nichž dva vědecké týmy vložily lidem do mozku implantáty, které mají „opravit“poruchy nálad. Elektrody (samořízené s pomocí chytrých algoritmů a umělé inteligenc­e) by měly vysílat právě takové elektrické pulzy, aby pěkně vyladily nálady či potenciáln­ě agresivní chování postiženýc­h. DARPA pochopitel­ně hovoří o využití pro válečné veterány, kteří trpívají depresemi nebo posttrauma­tickým stresem.

Na řešení, které by samovolně mozek „štíplo“a uvedlo jej takříkajíc do pohody, pracují armádou placení neurovědci z Kalifornsk­é univerzity a bostonské nemocnice. Metoda se anglicky nazývá deep-brain stimulatio­n, hloubková stimulace mozku, a bývá již užívána ke zmírnění projevů Parkinsono­vy nemoci; k poruchám nálad zatím ne. Člověk nemusí mít zrovna atestaci z neurologie, aby neviděl, jak závažné etické otázky to vzbuzuje... Minulý týden, na sněmu Neurovědec­ké společnost­i ve Washington­u D. C., navíc elektroinž­enýr Omid Sani představil první údajnou „mapu nálad“v mozku, kterou jeho tým vypracoval na základě výzkumu epileptiků. A nemýlíte se: pan Sani již také spolupracu­je s Edwardem Changem, což je řešitel v onom prvním týmu, který plní zadání agentury DARPA.

Vědci upozorňují, že chtějí souženým lidem pomoci a že jsou na začátku pochopení, jak mozek správně naladit. Jenže: nešly by šokem stimulovat také úplně opačné nálady? A co pak asi s vojáky umělá inteligenc­e provede?

Vědci upozorňují, že chtějí souženým lidem pomoci a že jsou na začátku pochopení, jak mozek správně naladit. Jenže: nešly by šokem stimulovat také jiné, úplně opačné nálady? Nebudou mít jednou vojáci – samozřejmě pro jejich vlastní dobro, že ano – nějaké ty implantáty vpíchnuté již před samotnou misí? Kdo je pro armádu bude vyrábět; neobjeví se nějaká mocná korporace DeepBrain? A co pak asi s vojáky umělá inteligenc­e provede?

Technologi­cký pokrok často předbíhá právní nebo etickou stránku věci. I proto teď v magazínu Nature vyšel manifest neurotechn­ologického bádání, který sepsal Rafael Yuste z Kolumbijsk­é univerzity. „Užití rozhraní mozek–počítač musí respektova­t lidské soukromí, identitu, konání a rovnost,“stojí ve výzvě pro vědeckou komunitu, která též cílí na bující „neurobyzny­s“včetně firem Kernel nebo startupu Elona Muska s názvem Neuralink. Obě si chtějí „počíst“v lidské mysli... No, nečetli jsme to už někde? Třeba u P. K. Dicka?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia