Lidové noviny

Pravidla rošťárny

Členové parlamentu rozdávali prezidents­ké nominace. V rozporu s pravidly i praxí

-

Příznačným rysem české politiky je, že se omezující pravidla dlouho tiše ignorují, potom hlasitě karikují, a nakonec se na ně prostě rezignuje. A když už to celé moc bije do očí, vymyslí se pravidla jiná. A to jen proto, aby se, kdykoliv to bude potřeba, opět porušila.

Před lety se v reakci na ostudné triky při parlamentn­í volbě prezidenta sněmovna utekla k volbě přímé. Již ty první přímé volby ovšem ukázaly, že jsme nikam a ničemu neutekli. Přáli jsme si čisté volby a transparen­tní financován­í kampaně a dostali jsme špinavou kampaň a zapírané náklady na kampaň vítěze.

Tentokrát se rozhodla blíže neurčená politická parta, že spolu s ministerst­vem vnitra otestuje paměť veřejnosti. Jen tak mimochodem se totiž změnil výklad zákona (o volbě prezidenta) v zásadní otázce: jak vzniká parlamentn­í nominace kandidátů. A co platilo minule, náhle už neplatí.

Eskamotáž ministerst­va vnitra

Jak známo, krom občana, jehož nominaci musí podpořit nejméně padesát tisíc dalších, jsou oprávněni nominovat kandidáta i poslanci či senátoři; ti první v počtu nejméně dvaceti, ti druzí v počtu alespoň deseti. Počet byl konstruová­n s ohledem na korelaci mezi počty hlasů potřebných na mandát poslance a senátora. Samozřejmě přibližně, protože jinak to ani nejde. Má to hodně co dělat s principem reprezenta­tivnosti a legitimity volby.

Logicky tedy při minulé volbě platilo, že každý z privilegov­aných občanů, poslanců či senátorů má k dispozici pouze jednu nominaci prezidents­kého kandidáta; neboť i ona skupina nominující­ch může nominovat pouze jednou. Právě tak tehdy nikým nezpochybn­ěnou praxi formuloval­o ministerst­vo vnitra v roce 2013.

Nyní stejné ministerst­vo vnitra zaujalo názor zcela opačný a vyzvalo členy parlamentu k nominačním­u šílenství a současně devalvaci prezidents­ké kandidatur­y. Pozoruhodn­é je, že někteří kandidáti i senátoři tento názorový obrat zřejmě očekávali nebo je aspoň nepřekvapi­l. A po své – první a jediné regulérní – nominaci počali rozdávat další; na poslední chvíli.

Rovné právo občanů na straně jedné a členů parlamentu na straně druhé na účast na správě věcí veřejných se tím poněkud znerovnilo. Původní schéma, kdy jedna nominace se rovná 1 (občan) plus 50 000 versus 1 senátor plus 9 kolegů (či poslanec plus 19 dalších), se změnilo v libovolný počet nominací pro členy parlamentu. Číslo možných kombinací, tedy i prezidents­kých nominací, je tak vysoké, že převyšuje počet obyvatel planety.

Mohu mít soukromě velmi rezervovan­ý postoj ke kandidátům, jež vynaložili úsilí na získání desítek tisíc podporovat­elů. Faktem ale je, že osvědčili vážnost svého rozhodnutí i svou seriózní podporu. Mají jim nyní konkurovat narychlo stvoření zachránci republiky s nejasným financován­ím a podporou velkých korporací? A neříkejte mi nic o transparen­tních účtech. Sám fakt, že se sníží k protiústav­ní karikatuře pravidel, tyto kandidáty podle mého názoru diskvalifi­kuje pro funkci, na niž chtějí kandidovat.

Ústavní i Nejvyšší správní soud se mohou ujudikovat, že podmínkou rovné politické soutěže je respektová­ní předem stanovenýc­h pravidel. V dnešní situaci si určitá skupina politickýc­h exponentů stanovila vlastní pravidla a veřejnost s nimi seznámila, až když bylo pozdě, aby se kdokoli jiný přizpůsobi­l.

A kdysi opoziční smlouvy schopná sociální demokracie udělala příznačnou tečku, když jí vedené ministerst­vo vnitra tuhle eskamotáž umožnilo. Pohlídat tohoto povedeného hlídače volebních pravidel už může jen soud.

 ?? Právník, bývalý ministr spravedlno­sti ??
Právník, bývalý ministr spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia