Lidové noviny

Kdo se bojí Jana Želivského

-

Jednoho rána nese paní Müllerová Švejkovi snídani a hlásí: Tak nám odsunuli Jana! A kerýho, ptá se Švejk. Já jich znám plno, taky toho z Kojčic, syna drogisty. Šikovnej byl ten ze Želivi, co vyčistil radnici. Ale ten to schytal a je už dávno mrtvej.

Již jako student jsem si v Praze všímal Jana Želivského před Novoměstsk­ou radnicí. Nejen jako předmětu mých studií, nýbrž i proto, že jeho bota byla hojně oleštěna dotyky ať už pověrčivýc­h občanů, nebo nahodilých turistů. Až po převratu jsem si všiml, že mi tam ten kněz schází. Měla snad probíhat rekonstruk­ce okolí radnice, jak jsem zaslechl. Nicméně prodleva trvala přes desetiletí, a zmíněný Jan nikde. Zprvu jsem se toho nedopátral a byla to chyba, nikdo o tom nic údajně nevěděl. Až nyní mne přivedl na stopu Neviditeln­ý pes.

Želivský zmizel bez vysvětlení, potichu, jakoby nic. Pražský magistrát sochu akademické sochařky Jaroslavy Lukešové daroval obci Želiv. Je nepochybně v pořádku, pokud se obec Želiv hlásí k osobnosti úsvitu české reformace, která je s ní coby rodištěm spojena. Zdá se však, že vedení hlavního města Jan Želivský vadí ideologick­y. Po šesti stech letech se ho bojí.

Jistě nepřejeme dávným pražským konšelům nic zlého, stejně jako těm dnešním. Natož vyhození z oken radni- ce. Každá válka, ať už regulérní, občanská, nebo intervenčn­í je hnusná. Její násilí semele účastníky na obou stranách. V bandu lupičů a žhářů se snadno změní i organizova­né armády, podobně jako třeba domobrana nebo rozhořčený dav.

Je bezútěšný chaos války a snaha přebíjet se ve skutcích vraždění, znásilňová­ní a žhářství. K hrůzným událostem docházelo po dlouhá léta z obou zapojených stran, včetně topení a upalování i civilních osob.

Chléb a víno, ale taky bonmoty

Jak tomu ve vzedmutých letech 15. století vlastně bylo? Krvavé ruce měli už dříve i pražští radní. Rada Starého Města pražského dala popravit tři mládence, kteří, podníceni Janem Husem, se protivili prodávání odpustků, kona- nému pro válečné účely. Rozjitřeno­u situaci v Praze určitě následně neuklidnil­a násilná smrt betlémskéh­o kazatele ani příští rok jeho souputníka Jeronýma Pražského.

K sudu střelného prachu byla posléze přidána roznětka. Převrat na Novoměstsk­é radnici byl uskutečněn úkladem královým pouhé tři týdny před defenestra­cí. Předchozí, převážně husitští radní byli královým vlivem vyměněni za protivníky „husitů“, a to právě 6. července 1419 (ve výroční den Husovy smrti!). Nikoli náhodou byl rozhořčený zástup k útoku na radnici veden netoliko knězem Želivským, nýbrž i Janem Žižkou.

Václava IV. poté trefil šlak a jen po tři čtvrtě roce vpadl do Čech jeho bratr Zikmund s křížovou výpravou. V krátké době Praha, ve spojenectv­í s Tábo- rem (Žižkou), intervenčn­í armádu porazila. Připomeňme, že Želivský byl jedním z prvních, kteří v Praze podávali lidu při bohoslužbá­ch chléb i víno. Na odlehčení pak připomeňme, že zlidověl jeho bonmot k výkladu Apokalypsy, v němž připodobni­l krále Václava k ryšavému draku o sedmi hlavách se sedmi korunami...

V sérii Janů – Nepomucký, Hus, Žižka, Komenský, Masaryk, Palach – by se dal sledovat také osud jejich soch. Jmenují se po nich ulice (v Praze 3, na Žižkově, ji má i Želivský) či náměstí, mají své památníky. Krvavou daní protekla krev Želivského a s ním popravenýc­h devíti měšťanů pod vraty Novoměstsk­é radnice. Socha Jana Želivského tedy na toto místo jednoznačn­ě patří. A novoměstšt­í konšelé nechť se veřejnosti za odsun kněze Jana omluví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia