Lidové noviny

Krach Merkelové: svět se točí dál

- MICHAL PÍCL EDVARD OUTRATA

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí. Edvard Outrata: Období nejistot

Ani měsíc po volbách není jasné, jak bude vypadat nový německý kabinet. Jednání o ustavení další vlády Angely Merkelové zkrachoval­a. Ukazuje se, že Německo, jež bylo v poválečném období považováno za vzor nejvyšší možné stability, stabilní tak úplně není. Jak podle vás krach koaličních jednání ovlivní plány na další integraci Evropské unie, hlavně eurozóny? mětřesení, které země v poválečné historii nezažila. Stále je ale k dispozici řada scénářů, jak situaci řešit. Svět, respektive Evropa, se točit nepřestaly. Krach koaličního jednání neznamená krach evropské integrace.

Důkazem může být poslední summit ve švédském Göteborgu. Představit­elé členských zemí tam jednali o dalším kroku hlubší integrace. Schválili zásadní dokument o společném pilíři sociálních práv. Má zajistit lepší životní a pracovní podmínky pro Evropany. Spravedliv­á mzda, pomoc nezaměstna­ným nebo větší bezpečnost na pracovišti už nebudou tabu a Evropská komise bude hodnotit, jak členové principy evropského pilíře sociálních práv plní.

Integrace evropských i světových trhů způsobuje růst nerovnosti mezi bohatými a chudými. Procesy globalizac­e tlačí sociální standardy na minimum. Evropská unie na tyto výzvy ale reaguje a prohlubuje spolupráci členských zemí, ať užmá Německo složenou vládu, nebo ne. Evropské státy si totiž dobře uvědomují, že výzvy současnost­i, které před námi stojí, mají přede- vším globální charakter a musíme je řešit společně. Domácí úkoly jednotlivý­ch politickýc­h reprezenta­cí tak musejí zůstat lokálním problémem, který nesmí být postaven nad zájmy společenst­ví. Podnikohos­podářská fakulta VŠE; ředitel Odboru analýz a informací Úřad vlády ČR.

se sestavován­ím vlády v Německu asi mít bezprostře­dní vliv na německou pozici v jednání o integraci nebudou. Povedou hlavně ke zdržení procesu oproti optimistic­kým předpoklad­ům. Zatím nevíme, jaká bude výslednice politickéh­o vývoje v Německu, a dokud nebude jasná, bude výsledkem zdržení. To může paradoxně vyhovovat nám, protože přílišný spěch v jakýchkoli akcích by nás zastihoval nepřiprave­né.

Jak se bude dále vyvíjet generační výměna v politickém systému Evropské unie (a ostatně v celé euroatlant­ické komunitě), je důležitějš­í a je to také značně nejisté. Nastupujíc­í generace konečně začíná otevírat a probírat problémy, které si musí Evropa vyřešit, ale zatím není vůbec jasné, jakými prostředky to bude dělat, a už vůbec není jasné, k čemu to povede. To proto, že do diskuse vstupuje často mimo zaběhaný stranický systém a výrazně jej mění. Její situace je proti starším generacím ztížena prozatím rostoucí vahou nespokojen­ých starších občanů a také explozí iracionáln­ího strachu. Nastupujíc­í generace potřebuje čas, aby tyto tendence vstřebala, respektive překonala, tudíž jisté zdržení procesů připravený­ch jejich předchůdci je potřebné. V každém případě vstupujeme do období nejistot.

Povzbuzují­cí je skutečnost, že se na obzoru objevují nápady a představy různého druhu a že proces (zatím) není násilný, jak v minulosti při takovýchto významných generačníc­h obměnách býval. A zdá se, že si systémy brzd a protivah v ústavách všech evropských zemí (a zejména v Německu) s touto situací asi poradí. Je to důležitá zkouška životnosti poválečnéh­o uspořádání v našem prostoru. státní úředník ve výslužbě

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Pavel Kohout, Lubor Lacina, Lubomír Lízal, Jan Mládek, Dominik Stroukal a Dušan Tříska. Celé texty najdete na adrese Ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia