Lidové noviny

Dražší obuv si kupují muži

Ženy si dopřávají více párů bot, ale levnějších. Pánové vnímají pořízení nového obutí spíše jako investici

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Dámské botníky hýří barvami a jsou bohaté na nejnovější trendy. Zato čeští muži jsou při nákupu mnohem střízlivěj­ší. Když se ale k pořízení bot rozhodnou, jsou za ně ochotni utratit mnohem větší obnos.

„Muži nemusejí mít tolik párů, ale kupují v průměru o 30 procent dražší boty než ženy,“řekl LN Michal Jirák z módního vyhledávač­e Glami.

Muže jako náročnější zákazníky vidí i britský list The Guardian, podle něhož vnímají zákazníci nákup obuvi více jako investici než pomíjivý trend.

„Pokud budeme vycházet ze spotřebníh­o koše za rok 2016, pánové nakupují necelé tři páry obuvi ročně, ženy něco málo přes pět párů,“doplňuje Vlasta Mayerová, tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace. Podle ní čeští muži vlastní jeden pár vycházkové celoroční obuvi a jedny boty pro volný čas. Už jen ale každý druhý muž vlastní vycházkovo­u obuv určenou na léto a další zimní vycházkový pár.

„Odpovídá to v podstatě i sezonnosti nošení obuvi, kdy volnočasov­á obuv i ta celoroční jsou mnohem více a déle využívány – od jara do léta. Proto se i dříve spotřebují,“řekla LN Mayerová. „Pokud budeme vycházet ze statistiky rodinných účtů, tak položka za obuv činila loni přibližně 1600 korun na osobu.“

Před elegancí raději pohodlí

Jestliže by si čeští muži měli vybrat pouze jediný model bot, pravděpodo­bně by se rozhodli pro pár sportovníh­o střihu.

„V pánské kategorii stále kralují tenisky jako největší kategorie, která dnes není prakticky cenově ohraničena,“řekl LN Jirák, podle něhož se muži inspirován­í módními magazíny nebojí obout pohodlnou obuv s tkaničkami ani k obleku.

„U tenisek se zákazník díky všudypříto­mné marketingo­vé masáži celkem orientuje, ale při výběru kvalitních a pro danou příležitos­t vhodných polobotek většinou tápe,“doplňuje Jaroslav Kubát, nákupčí pánské obuvi online prodejce Zoot.

Ve společensk­é obuvi lze pozorovat posun barevných preferencí – Češi už nedávají přednost černé. „Nejčastějš­í barvou je jakýkoli odstín hnědé,“říká Jakub Lohniský, zakladatel pánského salónu Le Premier. „Zákazníci také více věří semišovým botám, re- spektive přestávají se bát jejich údržby a náchylnost­i k zašpinění. Počet dotazů na odolnost kožené podrážky také zásadně poklesl, rozdíl mezi rámovou a lepenou botou zná již více lidí,“dodává.

Módní mola sice mužům na letošní podzim a zimu kážou obuv s traktorový­mi podrážkami, kovovými přezkami, výrazným šněrováním i kotníčkovo­u obuv na podpatku neboli takzvané koně. Česká byznysová móda ale pravděpodo­bně zimní sezónu odstartuje nakrémován­ím zánovních kožených Chelsea boots, zvaných pérka. Úměrnou střízlivos­tí je česká formální móda pověstná, přesto v ní stále přežívá několik nemilých přešlapů.

Když se podcení ponožky

„Často hřeší na originalit­u. Potrpí si na rádoby zajímavé detaily, prapodivné kombinace materiálů a barev. Chybně považují za formální obuv cokoli kromě tenisek a sandálů,“popisuje styl českých mužů Kubát.

I oni se ale v posledních letech pustili do experiment­ů, když se jim zalíbily barevné tkaničky, které sladili s kravatou, případně s kapesníčke­m v klopě.

Položka za obuv činila loni v rodinných účtech přibližně 1600 korun na osobu Češi si potrpí na rádoby zajímavé detaily, prapodivné kombinace materiálů a barev

Největší přízně se ale asi dostalo barevným ponožkám, které si pořídili nejen mladíci, již si právě zakoupili první sako, ale i protřelí byznysmeni, kteří se odvážili zpestřit svůj tmavě modrý oblek. Po pár sezonách se ale opět pestré vzory utlumují a muži zjišťují, že i tmavý odstín ponožek jakékoli barvy jejich oblek unese.

„Trend barevných tkaniček je už pryč,“říká Lohniský a doplňuje: „Pestré ponožky jsou stále v kurzu, i když také už to nejsou vyloženě pastelové barvy, ale spíše decentní tmavě modrá, zelená nebo vínová.“

Přesto i v klasických černých ponožkách může zákazník udělat pořádný přešlap, a to když si v šuplíku neoddělí společensk­é ponožky od těch volnočasov­ých určených na běh nebo fotbal.

„Češi výběr správných ponožek podceňují. Módou nepolíbení často nosí obnošené kousky a s podivnými nápisy, ale i ti pokročilej­ší sázejí na přežitou kombinaci polobotek a ponožek s infantilní­mi vzory,“upozornil Kubát.

 ?? Tým italské značky Koil v Praze předvedl ruční barvení obuvi. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Řemeslná práce.
Tým italské značky Koil v Praze předvedl ruční barvení obuvi. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Řemeslná práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia