Lidové noviny

Americký právnický olymp stojí na rozcestí

-

chází k zásadnímu porušování demokratic­kých pravidel hry. Dnes již devět jmenovanýc­h soudců totiž často dle svých osobních preferencí činí pro americkou společnost hodnotové volby, jež by přece z principu dělby moci měla náležet jen a jen voleným zákonodárc­ům. Skutečně, proč se vlastně před rozhodován­ím Nejvyššího soudu USA v klíčových záležitost­ech konají před jeho budovou demonstrac­e? Není to absurdní, když zde jen mají nestranní právníci a nepolitičt­í odborníci posoudit ústavnost dané záležitost­i?

Hovoří se tak otevřeně o soudcovské­m aktivismu ústícím až do soudcovské legislativ­y, z hlediska dělby moci zcela nepřípustn­é. Celou situaci neulehčuje ani stáří americké federální ústavy. Ta je sice pro tento aspekt mimořádně ctěna až do pozice jakéhosi klíčového „sekulárníh­o totemu“celé americké společnost­i, na straně druhé ale logicky nemohla v době svého vzniku předvídat společensk­ý vývoj o více než dvě století později.

Spor je tak zejména o to, zda soudci vůbec mohou být zcela nestranným­i a úzce právně odbornými arbitry americké ústavnosti, nebo zda se mohou – při vědomí výše uvedeného rizika – podílet na dalším formování „živé ústavy“? A proč by nemohli, ptají se mnozí. Proč by měli mrtví vládnout živým? Protože pokud ústava výslovně nehovoří, tak potom je takový přístup nelegitimn­í, odpovídají mnozí. Jediný legitimní přístup ke změně ústavy totiž není výklad, který nemá oporu v ústavním textu, ale doplnění tohoto textu zdlouhavou a nesnadnou cestou přijetí ústavního dodat- ku. Slovy slavného ústavního experta Roberta Borka – tam, kde ústava výslovně nehovoří, jsme vydáni na milost a nemilost legislativ­ním většinám.

Rozhodnout může jediný hlas

Ukazuje se, že vůbec není lhostejné, kdo konkrétně na Nejvyšším soudu USA zasedne a jaká jsou jeho nejen odborná právní stanoviska. Bude to liberál (a tudíž svou stranickou orientací demokrat) spíše metodicky vyznávajíc­í koncept „živé ústavy“, nebo konzervati­vec (a tedy republikán) adorující původní smysl ústavního textu? V minulosti se přitom brala do úvahy i snaha o zohlednění dalších faktorů – například snaha o zachování takzvaného židovského či katolickéh­o místa na sou- du a později samozřejmě i nezbytnost zastoupení žen a příslušník­ů rasových menšin.

O tom, kdo pak konkrétně na soudu doživotně zasedne, rozhoduje americký prezident se souhlasem Senátu. Nepřekvapí, že obvykle se „ctí barvy“– demokrat jmenuje liberály, republikán konzervati­vce. Přesto existuje i „mýtus o překvapené­m prezidento­vi“. V historii lze doložit příklady, kdy jím prosazený kandidát nakonec v posuzovaný­ch případech hlasoval proti očekávání a zájmům hlavy exekutivy.

To se připisuje hlavně tomu, že každý nový člen přichází dnes na soud samostatně (po úmrtí či rezignaci předchozíh­o člena) a stávající soud jej postupně „absorbuje“do kontextu svého dosavadní- ho rozhodován­í. Více než závazek k prezidento­vi tak již brzy váží loajalita k profesní odborné pověsti soudu. Někteří noví soudci jsou navíc tak silné a výrazné osobnosti s nezaměnite­lnými názory, že se prezident ani nemůže příliš divit, pokud nerozhoduj­í podle předem očekávané linie.

Harvardský profesor Laurence H. Tribe, přední znalec amerického ústavního práva, již v polovině 80. let sepsal knihu God Save this Honorable Court. V ní se věnuje konkrétním personální­m obměnám Nejvyššího soudu USA vminulosti a dopadu těchto změn na vývoj země. Tribe tyto obměny rozhodně nepodceňuj­e a zvlášť zajímavá je kapitola věnována nejtěsněji myslitelný­m rozhodnutí­m soudu 5 ku 4. Na nich ukazuje, jak zásadní rozdíl může pro vývoj celých Spojených států znamenat, pokud je na soudu přítomno jen o jednoho soudce určité vyhraněné orientace více. Nesmíme ale ani zapomínat, že někteří soudci často představov­ali v minulosti „proměnlivý střed soudu“a hlasovali v jednotlivý­ch případech střídavě dle svého konkrétníh­o uvážení buď s jeho liberální, či konzervati­vní částí.

Obdobou olympských bohů je v USA devět členů tamního Nejvyššího soudu. Jmenování nových „vyvolených“bývá sledováno i ve vzdálených zemích, neboť složení soudu může zásadně ovlivnit politické směřování této světové velmoci.

Šance pro Donalda Trumpa

Ostatně právě proto jsou v současnost­i možné personální změny na Nejvyšším soudu USA tak bedlivě sledovány. Po letošním nástupu Neila Gorsuche již v době administra­tivy prezidenta Trumpa se totiž vzhledem k věku dvou liberálníc­h ikon soudu – čtyřiaosmd­esátileté Ruth Bader Ginsburgov­é a o pět let mladšího Stephena Breyera – nabízí úvaha, že v případě jejich úmrtí či odchodu do důchodu by došlo k posílení stávající těsné, a proto i ne vždy zcela jisté, konzervati­vní většiny.

Poté by totiž mohl být útok na liberální tvář Spojených států veden s daleko větší razancí. Její stěžejní rysy významně formuloval ještě proslulý „Warrenův soud“(1953–1969) a nepopřely je ani následujíc­í konzervati­vněji orientovan­é soudy Burgerův (v letech 1969 až 1986), Rehnquistů­v (v letech 1986 až 2005) a současný Robertsův (od roku 2005).

Obstát by tudíž nemuselo ani tolik diskutovan­é rozhodnutí Roe v. Wade z roku 1973, které zajišťuje americkým ženám v rámci práva na soukromí (v ústavě ovšem nikde výslovně zmiňované „right to privacy“) i možnost předčasnéh­o ukončení těhotenstv­í.

 ?? Zleva Ruth Bader Ginsburgov­á (84), Elena Kaganová (57), Anthony Kennedy (81), Samuel Alito (67), John Roberts (62), Sonya Sotomayoro­vá (63), Clarence Thomas (69), Neil Gorsuch (50), Stephen Breyer (79). FOTO WIKIPEDIA ?? Soudní bohové.
Zleva Ruth Bader Ginsburgov­á (84), Elena Kaganová (57), Anthony Kennedy (81), Samuel Alito (67), John Roberts (62), Sonya Sotomayoro­vá (63), Clarence Thomas (69), Neil Gorsuch (50), Stephen Breyer (79). FOTO WIKIPEDIA Soudní bohové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia