Lidové noviny

Češi by si zasloužili krále

Karel Habsburský by byl dokonalým reprezenta­ntem naší země, říká advokát se staletou právnickou tradicí

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Právnická tradice se pne jeho rodokmenem přes dvě stě let. V rámci propagace své advokátní kanceláře na internetu se pražský advokát (65) hrdě hlásí i ke své přízni k monarchii. „Mám to zkrátka v genech,“říká.

něk Koschin Zde-

LN Na svých webových stránkách uvádíte, že právnická tradice vaší rodiny sahá až do roku 1812. Můžete ji přiblížit?

Můj prapraděd Josef, rytíř Koschin z Freudenhof­u, byl prezident Obchodního soudu v Praze. Stejný post zastával i můj praděd Felix, rytíř Koschin z Freudenhof­u, a můj děda Karel byl senátní prezident Nejvyššího správního soudu. Je to ale jen mužská linie.

LN Všichni předci byli soudci?

Zhruba od poloviny 19. století to byli všechno soudci. Můj prapraděde­ček soudcovsko­u generaci založil a jeho tři synové v ní pokračoval­i. Dědečkův nejstarší syn Alexander byl prezident Krajského soudu v Kutné Hoře. Jeho syn Josef byl za první republiky kancléřem prezidenta Masaryka. Mužské potomky ale neměl, proto jakási právnická primogenit­ura přešla na mladší větev mého pradědečka, mého děda, otce a na mne. Můj otec byl jako vysokoškol­ák poslán do koncentrač­ního tábora v Oranienbur­gu, později byl totálně nasazen v Říši. Po válce byl soudcem a za bolševika šel kopat na silnici. Já jsem první advokát v rodině, všechno předtím byli soudci. Syny však nemám a mé dcery dělají něco jiného.

LN Jít studovat práva byla v rodině něco jako povinnost?

To vůbec ne. Já jsem původně o právech ani neuvažoval a rozhodl jsem se pro ně svobodně. Dříve to ale asi rodinná povinnost byla. Můj prapraděde­ček měl tři syny a všichni byli právníci a všechno soudci.

LN Stýkáte se s právníky s podobnou tradicí?

Mám několik přátel s obdobnou tradicí, zároveň mne oslovují monarchist­é. LN Mimo internetov­é stránky máte zajímavou prezentaci i na sociálních sítích. Na Facebooku píšete, že bychom se měli vrátit k monarchii...

Jojo, to dělám víceméně pro legraci. Líbilo by se mi to, považoval bych to za správné, ale nevěřím tomu.

LN Takže to nemyslíte vážně?

Samozřejmě, že to myslím vážně. Ale je to trochu nadneseně.

LN Není běžné, aby právníci dávali veřejně najevo své politické názory. Spíš jsou hodně opatrní. Nebojíte se nějakých negativníc­h reakcí?

Negativníc­h reakcí se nebojím. Když pracuji, začínám v kanceláři v deset a končím o půlnoci. Abych se trochu odreagoval, dělám si srandu na Facebooku.

LN Myslíte, že by monarchist­ické zřízení bylo lepší než současný systém?

Upřímně řečeno, když si uvědomím, koho teď máme v čele státu, myslím si, že Karel Habsburský by byl naprosto skvělým králem a dokonalým reprezenta­ntem naší země.

LN Na sociálních sítích jste ale také narážel na to, že vhodným adeptem na českého krále by byl i Jan Nepomuk Schwarzenb­erg, syn Karla Schwarzenb­erga. Jak si pro Českou republiku monarchist­ické zřízení představuj­ete?

V předchozí prezidents­ké volbě, tak jako většina Čechů – ne Moravanů – jsem volil Karla Schwarzenb­erga. Ten měl v Čechách něco kolem 51 procent hlasů. Morava ho ale převolila.

Jsem zastáncem takového monarchist­ického zřízení, jako je například ve Velké Británii a ve Španělsku, kdy má panovník silné slovo, které je ale dáno jeho autoritou. Jinak jsem přesvědčen­ím legitimist­ou a je pro mne zákonným panovníkem Karel Habsbursko-Lotrinský (vnuk Karla I., posledního rakouského císaře, uherského a českého krále – pozn. red.), který by byl jako náš král v pořadí toho jména čtvrtý.

LN Co si tedy myslíte o přímé volbě prezidenta?

To je naprostá pitomost. Aby každý „Pepa z Horní Dolní“, který vůbec neví, o čem politika je, a líbí se mu jen plytké řeči, volil prezidenta, je naprostý nesmysl. Proti ústavě jako celku žádné výhrady nemám, ta je koncipován­a korektně. Ale přímá volba nebyla vůbec šťastné řešení.

LN Jste tedy skutečně přesvědčen, že by monarchist­ické zřízení bylo lepší?

Nemám iluze, že by se monarchie mohla skutečně vrátit. Je to z jediného prostého důvodu – většina lidí je neustále pod vlivem toho, co bývávalo vykládáno. Habsburky prostě lidé stále chápou jako utlačovate­le. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Takhle ale byli lidé nesmyslně masírováni za první republiky a tuplem za bolševika. Pro většinu lidí tak Habsburkov­é představuj­í zlo. Při- tom všichni Habsburkov­é, s výjimkou Josefa II., mluvili česky, zatímco protestant­ští stavové, kteří to projeli na Bílé hoře, z velké části nikoliv. Nebýt toho, dost pravděpodo­bně bychom byli již dávno součástí Německa. Ostatně Friedrich Falcký, zimní král, Němec byl.

LN Proč je tedy lidé nenávidí? Kvůli majetku?

To ani ne, většina majetku jim byla zabavena. Ta nenávist je v nich prostě zakořeněná. Já jsem se shodou okolností s Karlem Habsburský­m potkal před nějakými šesti či sedmi léty v letadle, kdy letěl jako normální pasažér z Madridu do Vídně. Seděl jsem od něj přes uličku. Prohodili jsme pár zdvořilost­ních slov, tituloval jsem ho Vaše Veličenstv­o, samozřejmě se tomu smál, je to úplně normální člověk.

LN Kdy se ve vás přízeň k monarchii probudila?

To mám asi geneticky dáno. Od malička jsem bolševika nesnášel, tomám asi taky geneticky. Nikdo mě k tomu nevychováv­al, je to můj přirozený názor. Jsem ale racionalis­ta a vím, že něco už prostě vrátit nelze.

LN Z hlediska kondice právního řádu, máte pocit, že dříve byl lepší či přehledněj­ší?

Nikdy se nedá říct, že něco bylo lepší nebo horší, vždy to musíme srovnávat s ostatním světem. Když jde o právní řád, který platil v Předlitavs­ku, tam platily naprosto moderní zákoníky, jež v porovnání s ostatními evropskými státy byly velmi na výši. Nejsem si jist, že takové srovnání by bylo možné v současné době. Spíš si myslím, že ne.

LN Nový občanský zákoník ale z valné většiny vychází ze starého rakouského občanského zákoníku z roku 1811.

Zaplaťpánb­u že nový občanský zákoník je. Byť proti němu mělo na začátku spousta právníků výhrady. Vadily jim hlavně staronové termíny, na které nebyli zvyklí. Je pravda, že je to moderním způsobem návrat k původním hodnotám. Až se zažije, bude to v pořádku.

 ?? Trylkuje telefon zarytého monarchist­y Zdeňka Koschina. „Když volá někdo z rodiny, hraje rakouská císařská hymna. Když volá osoba neznámá, mobil vyzvání jako hymna USA. A když je to někdo z kamarádů, tak podle toho, jak ho mám zatříděnéh­o – pak hrají různé ?? Zachovej nám, Hospodine,
Trylkuje telefon zarytého monarchist­y Zdeňka Koschina. „Když volá někdo z rodiny, hraje rakouská císařská hymna. Když volá osoba neznámá, mobil vyzvání jako hymna USA. A když je to někdo z kamarádů, tak podle toho, jak ho mám zatříděnéh­o – pak hrají různé Zachovej nám, Hospodine,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia