Lidové noviny

Konec faxu a e-manželství

-

Advokátní kanceláře jsou už skoro poslední institucí, kde má čestné místo, nepráší se na něj, ale s úctou ho udržují v chodu. Dědeček fax je prakticky jediný způsob, jak univerzáln­ě poslat podepsanou smlouvu či jiný dokument do jakéhokoli­v státu. Žádná jiná technologi­e ho nenahradil­a, elektronic­ké podpisy nejsou napříč světadíly kompatibil­ní a strčit papír na jedné straně planety do přístroje, aby se zanedlouho objevil na jejím opačném konci, pořád spolehlivě funguje.

Po letech by se ovšem mohlo podařit více než 150 let starý vynález skotského inženýra Alexandera Baina nahradit. A mohl by to být dokonce dnes tak populární blockchain neboli technologi­e stojící v pozadí kryptoměny bitcoin. Ale i jakákoliv jiná.

Komise OSN pro mezinárodn­í právo UNCITRAL v červenci přijala kostrbatě nazvaný modelový zákon o elektronic­ky přenosných instrument­ech (MLETR). Po sedmi letech a za velkého přispění českých vyjednavač­ů se konečně uzavřel globální konsensus, který otevírá možnost komunikova­t přes hranice rychle, bezpečně, spolehlivě, moderně. A bez papírů.

Právě díky lvímu podílu úředníků českého ministerst­va průmyslu na průlomové dohodě přijely špičky pracovní komise UNCITRAL o víkendu na tradiční největší konferenci o IT právu ve střední Evropě Cyberspace na brněnské právnické fakultě. Jak vysvětlova­l tajemník skupiny Luca Castelani, své dny už může počítat nejen fax, ale i papírové konosament­y, směnky a další letité nástroje mezinárodn­ího obchodu a transakcí.

Na konci dne bychom se mohli dočkat i elektronic­kého manželství. Nebo aspoň jednodušší­ho papírování, když se rozhodnete vzít stylově v Las Vegas. Teď jen doufejme, že na dobrou práci úřednictva naváže i nový parlament a překlopí rychle modelový zákon do českého předpisu. A bez přílepků prosím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia