Lidové noviny

Biatlonová šeď. Češi se trápili

SP v Östersundu

- MATĚJ TOMÍČEK DAVID MRZENA

Čekání skončilo. Biatlonist­ům včera začala nová sezona. Češi do ní nevstoupil­i nejlépe: ve smíšené štafetě byli třináctí, ve sprintu dvojic desátí.

ÖSTERSUND/PRAHA Půl roku se připravova­li, půl roku netušili, jak na tom v konkurenci se světem jsou. A úvodní nedělní závody smíšených štafet ve švédském Östersundu nebyly pro české biatlonist­y příjemným zrcadlem.

Odpoledne v závodě smíšených dvojic dojeli Jessica Jislová s Michalem Šlesingrem desátí.

„Představov­ali bychom si trochu více. Super výsledek je do šestého místa. Kvalitní je osmá příčka. Ta střelba, každé dobíjení nás stalo sekundy, což znamenalo velký propad. Jsme na začátku. Uvidíme, co bude dál,“hodnotil v rozhovoru pro Českou televizi trenér mužské reprezenta­ce Michael Málek.

Ač Šlesingr ani Jislová nemuseli kroužit na trestném kole, na stavu hned desetkrát dobíjeli.

„Ten závod je úplně jiný, než jsem zvyklý jezdit. Je to obrovský kvapík, je to hektičtějš­í i na střelnici,“hodnotil v cíli 34letý Šlesingr. „Mohli jsme dopadnout líp. Mně osobně se to určitě nepovedlo,“konstatova­l.

Vynikající představen­í na střelnici zajistilo první příčku dvojici Lisa Hauserová a Simon Eder. Rakouští reprezenta­nti dobíjeli pouze dvakrát, Eder znovu dokázal, že ve Světovém poháru patří k nejrychlej­ším a přesným střelcům. Na druhém místě dojeli Němci Vannesa Hinzová a Erik Lesser. O překvapení se postarali reprezenta­nti Kazachstán­u Galina Višněvská a Maxim Braun na třetí příčce. Hlavní favorité a obhájci loňského titulu Martin Fourcade aMarie Dorinnová-Habertová dojeli čtvrtí (rovněž deset dobití jako český tým).

A ani ve smíšené štafetě to vpodvečer nebylo z českého pohledu lepší.

Pomoci nemohla mistryně světa ve sprintu Gabriela Koukalová, která na startu kvůli zranění lýtkových svalů chyběla.

Slunce nahradilo umělé osvětlení, teploměry v areálu v Östersundu hlásily dva stupně pod nulou a praporky se na střelnici téměř nehnuly – panovalo ideální počasí pro biatlon. Toho ale na místě, kde před čtyřmi roky poprvé slavili výhru ve Světovém poháru, nedokázali Češi vůbec využít.

Rozjezd štafety přitom nebyl tak zlý. Eva Puskarčíko­vá předávala na šestém místě s miniaturní ztrátou na čelo závodu.

To bylo ovšem nejvýš, kam se Češi v průběhu smíšené štafety dostali. Veronika Vítková totiž stejně jako loni nezvládla střelbu vleže a putovala na trestné kolo.

„To zaváhání na ležce jsme nečekali, Verča nemusela nic dojíž-

Smíšená štafeta dvojic: 1. Norsko (Tandrevold­ová, Eckhoffová, J. Bö, Svendsen) 1:11:31,7 (0+13), 2. Itálie (Vittozziov­á, Wiererová, Windisch, Hofer) -5,3 (1+6), 3. Německo (Preussová, Hammerschm­idtová, Doll, Peiffer) -6,4 (0+10), 4. Slovensko -7,7 (0+9), 5. Švédsko -34,5 (1+5), 6. Rusko -47,9 (0+7), ...13. ČESKO (Puskarčíko­vá, Vítková, Moravec, Krčmář) -2:51,4 (1+10).

Smíšená štafeta dvojic: 1. Hauserová, Eder (Rak.) 36:17,0 (0+2), 2. Hinzová, Lesser (Něm.) -16,5 (0+9), 3. Višněvská, Braun (Kaz.) -32,7 (0+5), 4. Dorinová Habertová, M. Fourcade (Fr) -33,7 (0+10), 5. Perssonová, Samuelsson (Švéd.) -34,3 (0+9), 6. Vita Semerenkov­á, Pidručnyj (Ukr.) -34,9 (0+10), ...10. JISLOVÁ, ŠLESINGR (ČR) -1:52,2 (0+10).

Další program v Östersundu: Středa 29. 11. 17.15 Vytrvalost­ní závod žen Čtvrtek 30. 11. 17.15 Vytrvalost­ní závod mužů Pátek 1. 12. 17.45 Sprint žen Sobota 2. 12. 14.45 Sprint mužů Neděle 3. 12. 13.15 Stíhací závod žen Neděle 3. 12. 15.15 Stíhací závod mužů

dět. Trestné kolo je vždycky velký problém a tentokrát byl zásadní,“hodnotil z Östersundu pro Českou televizi šéftrenér reprezenta­ce Ondřej Rybář.

Češi rázem ztráceli víc než minutu a půl a naháněná se tentokrát nekonala. Na lyžích se totiž nevedlo ani Ondřeji Moravcovi a Michal Krčmář už s tříminutov­ou ztrátou mnoho nenadělal. Výsledkem je nelichotiv­é třinácté místo a obrovská ztráta na vítěze.

„Sezona bude ještě dlouhá a doufám, že se sportovci chytnou. Každopádně je třeba nebrat tohle na lehkou váhu a zkusit udělat něco, aby se chyby, které jsme udělali, nestávaly v dalších závodech,“řekl šéftrenér Ondřej Rybář v televizním rozhovoru.

Triumfoval­i už potřetí za sebou Norové, kteří v Östersundu vládli ve složení Ingrid Tandervold­ová, Tiril Eckhoffová, Johannes Thingnes Bö a Emil Hegle Svendsen.

Na druhém místě dojeli Italové, třetí skončili Němci.

 ?? Michal Šlesingr jel sprint dvojic poprvé v kariéře. FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK ?? Premiéra v Östersundu.
Michal Šlesingr jel sprint dvojic poprvé v kariéře. FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK Premiéra v Östersundu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia