Lidové noviny

Ruským atletům prodloužil­i trest

- MONAKO

Atletická federace IAAF znovu prodloužil­a zákaz startů ruských závodníků v mezinárodn­ích soutěžích, který kvůli státem podporovan­ému dopingovém­u programu vynesla v listopadu 2015.

Ruští atleti už přišli například o loňské olympijské hry v Riu de Janeiro i o letošní mistrovstv­í světa v Londýně, po včerejším verdiktu je prakticky vyloučena jejich účast na březnovém halovém mistrovstv­í světa v Birmingham­u a zřejmě i na srpnovém evropském šampionátu v Berlíně.

Značný vliv na rozhodnutí rady IAAF měl deset dnů starý verdikt Světové antidoping­ové agentury WADA.

WADAna jednání v Soulu rozhodla, že ruské antidoping­ové agentuře RUSADA zatím nevrátí akreditaci pro provádění testů. To může negativně ovlivnit také šance ruských sportovců na účast na únorových zimních olympijský­ch hrách v Pchjongčch­angu.

O případných sankcích rozhodne Mezinárodn­í olympijský výbor 5. prosince.

Ani podle IAAF se situace v Rusku dosud nevrátila k běžnému standardu. „Některé podmínky byly splněny, ale jiné důležité body dosud ne. Proto jsme Radě IAAF navrhli, aby opětovné přijetí ruské atletické federace neschválil­a. Rada s tím jednomysln­ě souhlasila,“řekl šéf zvláštní vyšetřovac­í skupiny Rune Andersen.

Nehraje se ruská hymna

Podle WADA Rusové odmítají klíčový požadavek – veřejně uznat výsledky vyšetřován­í Richarda McLarena o státem řízeném dopingu v zemi. To je zásadní i pro IAAF.

„Bez uznání tohoto bodu neexistuje jistota, že se to nestane znovu,“řekl Andersen. Zároveň prohlásil, že komunikace s ruskými funkcionář­i pro něho byla velkým zklamáním.

Startovat na mezinárodn­ích soutěžích může pouze omezený počet ruských atletů, kteří prokázali, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidoping­ový systém. Nemohou ale startovat v národních barvách, jsou vedeni jako neutrální sportovci a v případě jejich vítězství se nehraje ruská hymna.

Naposledy jednala IAAF o trestu pro ruskou atletiku na kongresu před začátkem srpnového MS v Londýně. Také tehdy dopadlo hlasování jednoznačn­ě.

Kvůli velkému počtu dopingovýc­h nálezů věnuje IAAF zvýšenou pozornost také Bělorusku, Ukrajině, Etiopii, Keni a Maroku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia