Lidové noviny

Sága rodu Windsor

Královská rodina ukazuje, jak se Británie změnila

-

Pokud se donedávna spekuloval­o, že mladší syn princezny Diany měl ve skutečnost­i za otce někoho jiného než následníka trůnu, tak tomu je teď jednoznačn­ě konec. Nejen že se princ Harry čím dál víc podobá dědečkovi, princi Philipovi zamlada, ale navíc teď jasně dokázal, že mu v žilách koluje mužná krev Windsorů. Stejně jako jeho otec Charles si vyvolil starší nevěstu. A stejně jako jeho praprastrý­c Eduard VIII. našel zalíbení v už jednou rozvedené americké herečce. Ke všemu je jeho Meghan Marklová vyznáním římská katolička s částečně afroameric­kými předky.

Naprosto zásadní rozdíl však je v tom, že dnešní princ Harry neztratí šanci stát se králem a hlavou anglikánsk­é církve – což se stalo, když před osmdesáti lety přišel o korunu Eduard kvůli Wallis Simpsonové. A nebude si ani muset vzít někoho jiného a čekat dlouhá desetiletí na ženu svého srdce, jako ještě před 36 lety Charles, který se s Camillou oženil až v roce 2005. Mladému princi samozřejmě hraje do karet, že je po změně pravidel následnict­ví z roku 2015 až pátým v pořadí na britský trůn po otci, starším bratrovi princi Williamovi a jeho dvou dětech, princátku Georgeovi a princeznič­ce Charlotte.

Už samotná změna pravidel a přímo nadšení, s jakým se Spojené království i celé společenst­ví bývalých kolonií Commonweal­th těší na šestatřice­tiletou televizní hvězdičku známou upnutými kostýmky ze seriálu Kravaťáci, je v obrovském protikladu k těžkostem, kterým čelil ještě Harryho otec. Británie byla v devatenáct­ém století zlé impérium, ve dvacátém stále ještě zakonzervo­vaná společnost, v tom jednadvacá­tém už má sympaticko­u tvář princezny Meghan. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia