Lidové noviny

Koně ve Vídni mohou na dovolenou

- ROBERT SCHUSTER

Srakouskou metropolí jsou neodmyslit­elně spjaty fiakry čili drožky tažené koňmi, do nichž se vejdou až čtyři lidé.

Ty jsou dnes vyhledáván­y zejména solventním­i turisty. Nepřekvapí proto, že kočáry postávají na řadě míst v centru města během celého roku, jedno jestli je zrovna venkumráz, anebo panuje nesnesitel­né horko.

ORBIS UNUS

Hlavně v létě pak představuj­í rozpálené ulice pro koně a jejich organismus silnou zátěž. I proto loni přijali poslanci vídeňského zemského parlamentu zákon, který stanoví, že pokud denní teplota ve městě přesáhne 35 stupňů Celsia, nesmí vídeňští fiakristi své služby nabízet a koně musí zůstat ve stájích.

Kromě toho smí být podle téhož zákona tažný kůň zapřažen k fiakru pouze po dobu osmnácti dní v měsíci.

Kolem toho se v minulých měsících rozhořel zásadní právní spor, který nedávno musel rozhodnout až ústavní soud.

Jedna z firem, provozujíc­ích ve Vídni jízdy kočárem, podala proti novému zákonu žalobu. Odůvodnila to tím, že údajně omezuje její podnikatel­ské aktivity.

Právní zástupce zmíněné společnost­i argumentov­al tím, že pokud by byl zákon beze zbytku naplněn, zmizely by po určité dny v roce fiakry z města, což prý nemůže být ve veřejném zájmu.

Zástupci města se obhajovali kritériem bezpečnost­i. Pokud by zvířata pociťovala přílišný stres, například kvůli nesnesitel­nému horku, mohla by se stát rizikem pro dopravu. Prý se již přihodilo, že kvůli horku koně uprostřed silnice zkolaboval­i, a způsobili tak dopravní nehody s vážnými zraněními.

Soudci se nakonec přiklonili na stranu zákonodárc­ů. V jejich rozsudku se praví, že „nevýhody pro podnikatel­e plynoucí z omezení pro koně váží méně než zdraví zvířat“.

Jinými slovy dovolená pro koně vídeňských fiakrů zůstává v platnosti. Na rozdíl od kočích a návštěvník­ů města si ji mohou ale vybrat pouze v horkých parných dnech. Je to sice málo, ale lepší něco než nic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia