Lidové noviny

Dobrý člověk už nežije

-

Tomáše Ježka jsem osobně poznal někdy v létě roku 1990 poté, co jsem se na poradě Respektu přihlásil k tomu, že chci pokrývat téma privatizac­e a pustil jsem se do práce, kterou jsem pak celá 90. léta mohl praktikova­t v celém vějíři stylů: investigac­e, komentáře, vysvětlují­cí články, rozhovory. že rychlá a důsledná privatizac­e musí být základním pilířem ekonomické transforma­ce. Bez privatizac­e by se nerozhýbal­o svobodné podnikání a nevznikl by ani osvobozený privátní zájem, který je předpoklad­em podnikavos­ti, svobody a zrození trhu. Logicky se právě on stal prvním ministrem pro privatizac­i v české vládě, teoreticky a ideově mu bylo nejlépe jasné, co a proč chtít a kam směřovat, aměl nepřeberně entuziasmu a charismatu, aby se do toho pustil v praxi právě on.

Pokud je Tomáš Ježek označován za otce privatizac­e, pak je dobré si připomenou­t, že byl přesvědčen, že privatizac­e má být rychlá a rozsáhlá, souhlasil též s tím, že privatizač­ní rozhodnutí vlády nelze přezkoumáv­at u soudu (privatizac­e by se totiž nikdy nerozběhla). Z dnešního pohledu se to zdá stěží uvěřitelné, ale třeba taková malá privatizac­e byla vlastně záležitost revolučníh­o charakteru. Okresní privatizač­ní komise obsazené lidmi z Občanského fóra vytipováva­ly majetek, který půjde do dražby.

Zároveň byl ale Tomáš Ježek zapřísáhlý­m odpůrcem jakéhokoli fundamenta­lismu, co se privatizac­e týče, především toho kupónového. Tomáš byl jedním z lidí, díky kterým se u nás nakonec privatizač­ní metody kombinoval­y a mísily. Část podniků šla na kupóny, část připadla na základě vítězného privatizač­ního projektu management­u nebo byla prodána na úvěr. Některé důležité podniky byly prodány přímým zahraniční­m vlastníkům, jako třeba Škoda Auto, která je dnes pilířem ekonomiky. Představme si, že by třeba tato firma šla do kupónové privatizac­e. Proti zastáncům kupónového fundamenta­lismu musel ale vést Tomáš tvrdý boj.

Byl na rozdíl od Václava Klause velkým propagátor­em a zastáncem restitucí, které kromě jejich hodnotovéh­o fundamentu považoval za nesmírně účinnou a efektivní privatizač­ní metodu.

V rámci boje o metody a postupy transforma­ce Tomáš Ježek nikdy nikoho neurážel a nad nikoho se arogantně nepovyšova­l jako jeho bývalý kamarád a souputník Václav Klaus.

Tomáš Ježek byl hluboce pře- svědčen, že privatizac­e musí proběhnout rychle, nebyl příznivcem německého Treuhandu, kdy podniky nejprve stát restruktur­alizoval, kapitalizo­val a potom prodal. U nás se privatizov­alo zběsile. Když si vzpomenu, jak se ministerst­vo odstěhoval­o na zámek do Lnářů, kde se úředníci zavřeli na měsíce a týdny, lezli tam po zemi mezi papíry a za pár týdnů schválili a zamítli tisíce projektů, přijde mi to opravdu neuvěřitel­né.

Když zůstaneme u privatizac­e, byl Tomáš Ježek pevně přesvědčen, že ve vteřině, kdy skončí experiment a revoluce, musí přijít řádná regulace, ochrana majetku akcionářů a přísné vymáhání práva. Zde ale už stál de facto osamocen proti obrovské korupční a zájmové síle, která začala ovládat české politické strany. Regulace kapitálové­ho trhu a investiční­ch fondů přišla pak o pět let později, nežměla, většina majetku investiční­ch fondů později holdingů už byla rozkradena.

Dělal něco Tomáš Ježek špatně? Chyb v privatizac­i bylo bezpočet, ale jinak to ani nešlo. Možná byla Ježkova chyba přílišná důvěřivost k některým lidem, ale dá se říci, že byla taková křesťanská a anglosaská.

V letech 1993–1997 panoval na českém kapitálové­m trhu de facto divoký západ a Tomáš Ježek – mnohými vysmíván – bojoval jako lev za standardní regulaci prostředí.

Logicky se pak stal jedním z prvních komisařů Komise pro cenné papíry, která sice přišla do značné míry s křížkem po funuse, ale lepší než drátem do oka, že ano.

Tomáš Ježek byl klasický liberál a je důležité to nezaměňova­t s li- bertariáns­tvím, což je další fundamenta­lismus, tedy pro Tomáše něco bytostně cizího. Na rozdíl od většiny českých liberálů klausovské líhně byl vždy přesvědčen­ým zastáncem evropské integrace a našeho členství v eurozóně.

Přes všechny vady na kráse chápal vždy EU především jako liberální, západní projekt a federaliza­ci jako liberální ideu. Hluboce nesouhlasi­l s myšlenkou, že EU je vadný byrokratic­ko-sociální projekt.

Tomáš Ježek byl také spoluzakla­datelem ODA, tedy malé, ale vlivné strany, která měla v historii české ekonomické a demokratic­ké transforma­ce nesmírně důležitou úlohu. ODS chápala svou pravicovos­t příliš ve stylu „urvi, co můžeš, a starej se hlavně o sobě“. Volič, který nebyl socialista, byl pro transforma­ci, ale zajímal se i o nějaké hodnoty, by tehdy neměl koho volit, kdyby ODA nevznikla. A ta by zase nevznikla a neměla by žádný obsah bez lidí jako Tomáš Ježek nebo Vojtěch Cepl.

Kdo byl Tomáš Ježek, se dá možná dobře vysvětlit právě v kontrastu s Václavem Klausem. Arogance v. otevřenost a laskavost, libertariá­nství v. liberalism­us, obdiv k Rusku v. podpora EU, trh ve smyslu, ať si každý urve v. trh založený na pravidlech apod. Několik let po revoluci se tihle dva bývalí kamarádi rozkmotřil­i natolik, že už spolu pak nemluvili. A Václav Klaus se například postaral o to, aby se Tomáš Ježek nestal na VŠE řádným profesorem.

 ?? V červnu 1994 se Tomáš Ježek rozloučil se svou předsednic­kou funkcí ve výkonném výboru Fondu národního majetku. FOTO ČTK ?? Konec ve FNM.
V červnu 1994 se Tomáš Ježek rozloučil se svou předsednic­kou funkcí ve výkonném výboru Fondu národního majetku. FOTO ČTK Konec ve FNM.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia