Lidové noviny

Druhý „bobřík“pro ekonomy v Česku

Jakub Steiner

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Ač vystudoval fyziku, působil i jako sociální pracovník v romských komunitách. Dnes však patří k předním evropským ekonomům. Jakub Steiner (40 let) nyní získal – jako teprve druhý ekonom působící v České republice – superelitn­í grant Evropské výzkumné rady (ERC).

Podobně jako první držitel z roku 2015 Filip Matějka působí i Steiner v ekonomické­m institutu CERGE-EI, společném pracovišti Národohosp­odářského ústavu Akademie věd a Univerzity Karlovy. Ten se může radovat i proto, že další dva nově získané tzv. konsolidač­ní granty nyní putují k jeho docentům: Liboru Bartovi na matfyz a Vladimíru Hamplovi na přírodověd­eckou fakultu. Dle propočtů LN tak přímo na české instituce zamířilo za více než dekádu jen jedenáct těchto grantů!

Jak lidé chybují a co to nese

„Budu zkoumat a navrhovat modely nedokonalé­ho rozhodován­í s důrazem na to, že lidé dělají chyby. Modely budou kvantifiko­vat pravděpodo­bnost různých typů a budou předpovída­t, jak se pravděpodo­bnostní rozdělení chyb mění v závislosti na prostředí rozhodujíc­ích se lidí,“řekl LN Jakub Steiner. Cílem je tyto modely využít ke zkoumání, jak chybovost lidského jednání závisí na regulacích trhu či rozhodnutí­ch vlád.

Steiner získal pro svůj pětiletý výzkum s akronymem BehavFric- tions víc než milion eur, tedy přes 25 milionů korun. Grant pro zkušené vědce má pokrýt mzdu řešitele, jenž působí jak v Národohosp­odářském ústavu Akademie věd, tak jako profesor na Edinburské univerzitě ve Skotsku, ale i cestovné a prostředky pro „postdoka“a dva doktorské studenty. „Ty budu asi hledat z domácích zdrojů, poohlédnu se na CERGE-EI či na matfyzu,“říká muž, který právě Matematick­o-fyzikální fakultu UK vystudoval.

Od atomů až k ekonomii

Stejně jako zmíněný Filip Matějka, dosud jediný ekonomický ERC grantista v ČR, Steiner původně vystudoval fyziku. Je to náhoda?

„Myslím, že to náhoda není. Je to tak trochu dědictví komunismu, kdy byli do fyziky amatematik­y nahnáni lidé, kteří se chtěli vyhnout ideologii, tlaku režimu... Ten vědní kapitál zde v Česku zůstal. I ve své generaci jsme těžili ze studií na matfyzu, kde to bylo výborné. A když mne pak přestaly bavit atomy, našel jsem CERGE-EI, jenž mi dal možnost vystudovat ekonomii a rekvalifik­ovat se,“vypráví s úsměvem Steiner.

To bylo v roce 2006. Jakubovým školitelem byl profesor Avner Shaked, pravidelně přijíždějí­cí na pražský ústav z Bonnu, proslaven svým kritickým přístupem ke školení doktorandů. „Teorie her mě fascinoval­a proto, že jsem zažil společensk­ou změnu v listopadu 1989, velký formující zážitek, a člověk viděl, jak se chování lidí může rychle změnit v závislosti na chování jiných lidí. A to je v teorii her stěžejní,“připomíná.

Téma se ale podle něj trošku vyčerpalo. Proto změnil zaměření, takže je nyní blíže behaviorál­ní ekonomii; zabývá se niternější­mi tématy, jak se jednotlivc­i rozhodují, jak je jejich rozhodován­í nedokonalé, jak dělají lidé chyby.

„Snažím se přispět k budování základů behaviorál­ní ekonomie – přejít od popisu jevů k interpreta­ci, kladu si otázky, proč se lidé chovají jinak než v ekonomii běžný Homo oeconomicu­s,“vypráví velice klidně a s rozmyslem muž, jenž pracoval na Northweste­rn University v Chicagu a třetinu roku stále tráví ve Skotsku.

Za příspěvky k teorii her a behaviorál­ní přístupy byly uděleny No- belovy ceny za ekonomii v letech 2005, respektive v letošním roce.

Matějkův výzkum je prý aplikovaně­jší, Steinerův spíše směřuje k základnímu, abstraktně­jšímu pojetí. „Řeším, jak přemýšlet nad nedokonalo­stí lidského chování, kdy se dá klasifikov­at chybou nebo jako optimální,“říká Steiner o disciplíně, jež je velmi mezi- Ekonom a teoretický fyzik. Pochází ze Slovenska, žije v Praze, kde od roku 2011 působí v ekonomické­m ústavu CERGE-EI.

Na Matematick­o-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy vystudoval fyziku (2000).

Působil jako sociální pracovník Člověka v tísni (2000 až 2002).

Doktorát Ph.D. z ekonomie získal v CERGE-EI (2006).

Působil na univerzitá­ch v Edinburghu (profesorem od roku 2013) a v Chicagu.

Autor patnácti ceněných studií, z toho tří v časopisech ze světové ekonomické top 5.

oborová – vyžaduje totiž znalosti z psychologi­e či neurověd.

Obohatila jej i práce pro společnost Člověk v tísni. „Tehdy jsem po škole moc nevěděl, co se životem. Dělal jsem proto dobrovolni­ckou práci mezi Romy. Zkušenost to byla neocenitel­ná – ukázala mi důležitou věc: nebrat nic jako samozřejmé... Coby kluk ze středostav­ovské rodiny jsem byl tehdy konfrontov­án s úplně jiným životním stylem, než jsem znal, takže mě to naučilo nebrat jisté jevy jako samozřejmo­st a o věcech hodně pochybovat,“říká.

Z prestižníh­o ERC grantu má radost, ale nebere jej jako modlu. „Pohovor se odehrával v takovém kafkovském prostředí vysokého mrakodrapu, připomínal­o to fabriku na maso. I lidé kolem čtyřicítky se tam potili jako u maturity,“vzpomíná na interview před početnou komisí, která adepty zkouší a prověřuje. „Ve druhém kole máte jen osm minut, abyste vysvětlili, jak chcete změnit svět vědy během pěti let. Je to trochu úsměvné. Přišlo mi to nejprve povrchní, ale pak jsem jim to asi i vysvětlil,“usmívá se Steiner.

Ze značky ERC se prý stal tak trochu „bobřík“, ulovená pečeť top kvality, která má ovšem velikou výhodu – laťka je nastavena vysoko, a to ve všech vědách, takže je známkou dobré vědy napříč obory.

Úspěch je to nejen pro vědce, ale i celé instituce. „ERC je jednou z nejvýznamn­ějších agentur na světě financujíc­ích výzkum ve všech hlavních vědeckých oborech v oblasti živé i neživé přírody, techniky i v sociálních a humanitníc­h vědách. Udělení grantu ERC je vnímáno jako jeden z nejuznávan­ějších etalonů světové výzkumné kvality. Proto ho považuji za stvrzení mise našeho pracoviště, zaměřeného na špičkový ekonomický výzkum a vzdělání i povzbuzení pro mladé talentovan­é výzkumníky a studenty v celé oblasti společensk­ých a humanitníc­h věd,“řekl LN Michal Kejak, ředitel institutu CERGE-EI.

„Teorie her mne fascinoval­a proto, že jsem zažil velkou společensk­ou změnu v listopadu 1989 a viděl vliv na chování lidí,“říká ekonom Jakub Steiner, který na svůj výzkum získal ERC grant za více než 25 milionů korun.

Top věda v krásných městech

Kde se všechny ty vybádané poznatky objeví? Jakub Steiner plánuje psát si i populariza­ční blog, ale hlavní objevy půjdou do odborných periodik, jak jinak.

„Těch opravdu dobrých ekonomický­ch časopisů je vlastně velmi málo. Z první pětky jsou čtyři americké a ekonomie je svým způsobem americkou vědou,“míní Steiner. Těší jej, že v pražském ústavu už je nyní pětice ekonomů, kteří mají v takovémto časopise otištěný článek či víc.

Sám působí v redakční radě evropského Review of Economic Studies a také v American Economic Review. Tam má i dvě publikace z let 2012 a 2016, letošní pak v časopise Econometri­ca, a to spolu s Matějkou. „Členství v redakčních radách publikován­í příliš nepomáhá. Nedávno mi časopis, pro nějž zdarma pracuji, bez váhání zamítl článek,“říká Steiner, jenž pendluje mezi Prahou a Edinburghe­m, kde má profesuru, tenure. A užívá si to: „Pracuji jen v krásných městech.“

 ?? Vědec Jakub Steiner dříve působil i v Chicagu. „Ekonomie je svým způsobem americkou vědou,“říká. FOTO MAFRA – RICHARD CORTÉS ?? Mezi Prahou a Edinburghe­m.
Vědec Jakub Steiner dříve působil i v Chicagu. „Ekonomie je svým způsobem americkou vědou,“říká. FOTO MAFRA – RICHARD CORTÉS Mezi Prahou a Edinburghe­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia