Lidové noviny

Mládkova pomsta za vládní popravu

Prodej Škody Holding

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mnohokrát usiloval o to, aby se zbavil ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Povedlo se mu to až letos v únoru. Mládek mu to nezapomněl a na volebním sjezdu ČSSD se chystá vystoupit se svým názorem na dění ve zbídačené straně.

PRAHA Takový výpad se příliš nečekal. Sociální demokrat Jan Mládek po únorovém odchodu z vlády mlčel, včera však v rozhovoru pro Deník období ticha prolomil. Bývalý ministr průmyslu a obchodu popsal, jakým způsobem se u něj čínští zájemci o koupi plzeňského strojírens­kého obra Škody Transporta­tion snažili lobbovat za důležitý dokument týkající se minulosti Škodovky. Mládek však takový krok odmítl a de facto naznačil, že tento nesouhlas zpečetil jeho konec ve vládě Bohuslava Sobotky.

„Číňané chtěli garanci, že privatizac­e Škody Transporta­tion proběhla nezpochybn­itelným způsobem. Po mně žádali, abych takové potvrzení přinesl na vládu a nechal ho schválit. To jsem odmítl,“řekl Deníku exministr ke snaze čínské skupiny CRRC.

Na dotaz, jak se k němu zástupci firmy dostali, odpověděl: „Objednali se Číňané, ale o to, aby se ke mně dostali, se postaral jistý nejmenovan­ý vlivný právník stojící za panem premiérem (míněn Radek Pokorný – pozn. red.), který mi speciálně kvůli tomu volal, ačkoli dříve se mnou nemluvil.“

Na sjezdu bez servítků

Exministr uvedl, že požadovaná záruka ho zneklidnil­a. Označil ji za politickou sebevraždu a pozvání k trestnímu stíhání policií.

Radek Pokorný, který patří k nejbližším lidem končícího předsedy vlády Sobotky a jehož advokátní kancelář zastupuje Škodu Transporta­tion, míní, že na snaze čínských investorů jednat s vládou o minulosti Škodovky nebylo nic nestandard­ního. Podle advokáta je CRRC čínskou státní firmou, které jsou zvyklé vyjednávat se státem.

„Když tu byli zástupci CRRC, navštívili všemožné úřady. Domlouvali si schůzky sami, jen z ministerst­va průmyslu a obchodu se jim neozvali. Takže jsem ministrovi jen zavolal a řekl mu, že tam má žádost, zda by se s nimi nesešel. Na schůzce už jsem následně nebyl, nevěděl jsem, že chtěli garanci od vlády. Věděl jsem jen, že když Škodovku koupí, zřídí v České republice svou evropskou centrálu – tudíž chtěli vědět, jak se k nim stát bude chovat,“řekl LN Pokorný.

Mládek nezapomněl ani na zhodnocení expředsedy ČSSD Sobotky: „Zlomilo mu vaz, že byl nevůdce. A pak také nevhodné podnikatel­ské vazby.“

LN zaslaly exministro­vi dotazy týkající se čínského požadavku a dění v ČSSD, která hledá nového lídra a připravuje se na únorový sjezd. „Přemýšlel jsem o vašich dotazech a pochopil, že úva-

Rozprodej holdingu začal v roce 2002. Nejprve od státu 48procentn­í podíl koupila za 350 milionů nizozemská firma Appian Machinery. Ta později za 450 milionů odkoupila i zbytek firmy v konkurzu.

Od té doby holding prodal dvě dceřiné společnost­i. Škodu JS získala ruská firma OMZ a Škodu Power v roce 2009 za více než 11 miliard jihokorejs­ký Doosan.

Privatizac­í se zabývala policie, která v roce 2016 pátrání ukončila a nikoho neobvinila.

Součástí holdingu byla strojírna Škoda Transporta­tion. Jde o politicky citlivé téma. Firma zvítězila nad státem v miliardové­m sporu o lokomotivy a mluví se o ní i v kauze Beretta, po níž loni následoval­a kontroverz­ní policejní reorganiza­ce.

hy vaše i jiných se obrátily naprosto falešným směrem, že chci nějakou funkci na sjezdu ČSSD. Chci říci, že to rozhodně nechci, vždy jsem byl řadovým členem ČSSD a nemám teď důvod to měnit,“napsal LN Mládek.

Dodal však, že své hodnocení dění v sociální demokracii se chystá delegátům sjezdu sdělit. „Jediné, na co aspiruji, je být delegátem sjezdu ČSSD a tam říci své kminulosti i budoucímu směřování strany,“uvedl.

Zdroje LN se včera shodovaly, že za Mládkovým výpadem stojí naštvání za to, jakým způsobem se Sobotka vyhýbá vyvození odpovědnos­ti za drtivou volební prohru ČSSD. „Je v něm i hořkost z toho, že ho Sobotka z vlády vyhodil,“dodal další zdroj LN blízký vedení ČSSD.

Citlivá strojírna

Důvodem, proč asijští obchodníci z CRRC usilovali o vládní „razítko“, byla kontroverz­ní privatizac­e Škody Holding. Její rozprodej začal v roce 2002, kdy jejím generálním ředitelem byl manažer Martin Roman. Společnost nakonec získal privatizač­ní fantom jménem Appian, který stál i za koupí Mostecké uhelné společnost­i (MUS). Škoda Transporta­tion byla jednou z částí původního holdingu.

Transakcem­i se zabývala policie, která ale na jaře roku 2016 vyšetřován­í údajně kvůli promlčení odložila. Dva z dnes již bývalých vlastníků Škody Transporta­tion Marek Čmejla a Jiří Diviš, kteří dopravní strojírnu od Appianu s dalšími společníky koupili v roce 2010, byli v minulosti prominenty Appianu. Zároveň byli před několika lety nepravomoc­ně odsouzeni švýcarským soudem v kauze Mostecké uhelné.

Mezi majiteli Škody Transporta­tion v posledních letech panovaly ostré spory. Řešením krize bylo společnost prodat. Přestože se v uplynulých měsících spekuloval­o hlavně o zájmu čínské CRRC či miliardáře Daniela Křetínskéh­o, všem vytřel nakonec zrak nejbohatší Čech Petr Kellner se svou nizozemsko­u skupinou PPF.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia