Lidové noviny

Kandidát na ministra vnitra byl v proruském hnutí BOS

-

PRAHA Andrej Babiš (ANO) chtěl v úterý zveřejnit celý seznam adeptů na ministry, ale prezident ho přiměl, aby to nedělal. Přesto včera jména unikla. Nejsledova­nějším mezi neznámými byl post ministra vnitra. Tím se má stát Lubomír Metnar, což Babiš po úniku informace serveru iDNES.cz potvrdil. „Rozhodl jsem se pro něj na základě jeho dlouholetý­ch zkušeností v resortu ministerst­va vnitra,“sdělil Babiš.

Metnar už na vnitru byl v letech 2013 a 2014, tehdy dělal náměstka pro vnitřní bezpečnost a ekonomiku. Do úřadu si ho přivedl člen vlády Jiřího Rusnoka Martin Pecina, k němuž má Metnar blízko. Potkali se spolu i ve firmě Vítkovice, kde Metnar dodnes působí coby bezpečnost­ní ředitel. Pecinův nástupce Milan Chovanec (ČSSD) si Metnara na zhruba půl roku ponechal, ale pak se s ním v rámci reorganiza­ce úřadu rozloučil.

Předtím byl Metnar od 80. let do roku 2011 policejním vyšetřovat­elem, působil i ve speciální zásahové jednotce a ve Spojených státech absolvoval protiteror­istický kurz. Právě kolem Ameriky se točí jeho další angažmá, ale to už pro něj tak lichotivě nevyznívá.

Jak upozornil iDNES.cz, je to teprve pár týdnů, coMetnar ukončil své členství v politickém hnutí BOS, které se z proruských ideových pozic specializu­je na nevybíravo­u kritiku Spojených států, Severoatla­ntické aliance a Evropské unie. Metnar navíc nepatřil mezi řadové členy, seděl ve vedení hnutí.

Hnutí se popisuje jako nadstranic­ký kompilát bývalých i aktivních příslušník­ů obranných složek, kteří chtějí zabránit chaosu. „Odmítáme skryté podřizován­í České republiky cizí moci, obáváme se hrozeb plynoucích z nelegálním­igrace a mezinárodn­ího terorismu, ze stále viditelněj­šího působení islamistic­kých fanatiků na území naší vlasti,“uvádí hnutí na svém webu.

Problemati­čtější je facebookov­é hnutí, kde se mezi příspěvky mimo jiné uvádí, že Američané se snaží zavléct Evropu do války prostředni­ctvím provokován­í Ruska. Vzhledem k tomu, že ministerst­vo vnitra má pod sebou boj s hybridními hrozbami a propagando­u, je Metnarovo postavení ošemetné. Babiš v tom nevidí problém, protože Metnarova „aktivní účast a členství v BOS již delší dobu není aktuální“. Metnar na dotazy serveru nereagoval. kms

 ?? FOTO ČTK ?? Lubomír Metnar
FOTO ČTK Lubomír Metnar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia