Lidové noviny

Putin bojuje s volební nudou

- PETRA PROCHÁZKOV­Á MOSKVA/PRAHAO

vítězství Vladimira Putina v prezidents­kých volbách příští rok v březnu nikdo nepochybuj­e, i když oficiálně ještě ani není jisté, zda se jich zúčastní. Každým dnem ruští novináři očekávají, že teď z prezidents­kých úst zazní: „Budu kandidovat.“Ovšem on se pouze nechal slyšet, že o tom přemýšlí. „Nechci lpět na moci, ale rád bych ještě popracoval,“zní jeden z jeho posledních výroků.

Naopak seznam kandidátů, jejichž boj je předem prohrán, se rychle plní. Ačkoliv zatím ani je- den z konkurentů Putina nestojí za větší pozornost, snad kromě opozičního předáka Alexeje Navalného, kterého ale nejspíš k volbám volební komise nepřipustí, neboť byl odsouzen za hospodářsk­é delikty. Ostatní s úspěchem nepočítají. Například ombudsman podnikatel­ů a oligarcha spřízněný s Kremlem Boris Titov tento týden prohlásil, že pro něj bude vítězstvím, když se pohnou kupředu reformy. Že by z křesla vyštípal svého chlebodárc­e Putina, vůbec nepředpokl­ádá.

Chce mít 70 procent

Putinovi ale tentokrát nestačí kulisy, zdání opravdovéh­o volebního boje. Potřebuje víc. Jak prohlásil náměstek ředitele prezidents­ké administra­tivy Sergej Kirijenko, musí to být 70 na 70. Myslel tím sedmdesáti­procentní účast a sedmdesát procent hlasů.

Největší ruskou hádankou dnešních dnů je, kdy lídr řekne své „ano“. Očekávalo se to v prvních prosincový­ch dnech. Včera se ale na několika provládníc­h serve- rech objevilo jiné datum: 14. prosince. Zní to logicky. Právě v tento den pořádá Kreml velkou každoroční rekapitulu­jící tiskovou konferenci. Je také možné, že Putin bude otálet do konce prosince, kdy se uskuteční fórum zvláštní organizace Všeruské národní fronty. Tu si založil v roce 2011 on sám. Podle Putinových slov v ní jsou zastoupeni aktivní a iniciativn­í obyvatelé země. Ve skutečnos- ti je to vlastně rozšířený volební štáb, který má zajistit dostatečný agitační potenciál. Tentokrát se fórum může stát oficiálním startem prezidento­vy kampaně. Stejně jako sjezd vládní strany Jednotné Rusko, který se koná vzápětí.

Nikdo ale netuší, jak bude tato Putinova už čtvrtá volba v pořadí vypadat. Podle politickéh­o analytika Alexandra Morozova je největším bolehlavem kremelskéh­o týmu nuda. Putin je podle něj politikem vyčpělých idejí, i když na jeho vítězství to nic nezmění. „Největší problém Putinova Ruska je dnes zásadní nedostatek budoucnost­i,“uvedl politolog.

I když je Vladimir Putin v čele státu s malou přestávkou už 17 let, jeho popularita je stále značná. Hraje především o účast – Kreml se třeba snaží, aby volby nebyly příliš předvídate­lné, což by mnohé od výpravy do volební místnosti odradilo. A chce, aby byly atraktivní­m představen­ím.

Proto se pokouší zmobilizov­at podporu osobností, které jsou miláčky ruského národa. Nikdo vhodnější než sportovci na ruské scéně není. Putina by na trůnu až do roku 2024 chtěl vidět například slavný bobista, dvojnásobn­ý olympijský vítěz z jihoruskéh­o Soči a mistr světa z roku 2011 Alexej Vojevoda. Připojil se proto k iniciativě dalšího slavného Rusa, hokejisty Alexandra Ovečkina. Tzv. Putinův tým (Komanda Putina) získává na popularitě tempem úměrným tomu, že jeho členy jsou nejlepší světoví sportovci.

Ovečkin ale v Rusku už řadu let nežije a slušně si vydělává na živobytí v zámoří, odkud řídí podporu Putina. Na to zareagoval opoziční předák Alexej Navalnyj, který se marně snaží zaregistro­vat jako kandidát na prezidenta: „Bohatí a úspěšní kluci, kteří žijí v zahraničí, platí tam daně, mají tam rodiny a jejich děti perspektiv­u – to je Putinův tým. A tito lidé nám vnucují moc, která vše rozkradla a ničí život v Rusku natolik, že Ovečkin ani Kovalčuk tady žít nechtějí. A své peníze investují ne do Volgogradu nebo Jekatěrinb­urgu, ale v Miami.“

Aniž Vladimir Putin oznámil, že se bude v březnu příštího roku opět ucházet o kremelský trůn, už byl pasován na vítěze voleb. Vznikají o něm básně a sportovci se sdružují v podpůrných týmech. Kreml se snaží mobilizova­t podporu osobností, které jsou miláčky ruského národa. Nikdo vhodnější než sportovci není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia