Lidové noviny

Saúdský princ je volný. Zaplatí miliardu dolarů

- RIJÁD

Dříve mocný šéf saúdské Národní gardy, princ Mutab bin Abdalláh, je po třech týdnech zadržování na svobodě. Syn bývalého krále Abdalláha byl politicky nejvlivněj­ší osobou, která se stala terčem vládní protikorup­ční kampaně. Pětašedesá­tiletý princ podle saúdských úřadů přiznal korupci a v rámci „finančního vyrovnání“souhlasil s tím, že státu vrátí více než miliardu dolarů (asi 21,7 miliardy korun).

Saúdskoara­bská státní pokladna si ale podle všeho přijde na mnohem více. „Ukazujeme jim všechny dokumenty, které máme, a 95 procent ze zadržených souhlasí s finančním vyrovnáním,“prohlásil v rozhovoru pro deník New York Times korunní princ Muhammad bin Salmán, který protikorup­ční čistku spustil. Jedno procento z obviněných je prý schopno prokázat svoji nevinu, zbylá čtyři procenta pak na ní trvají. Celková částka, kterou stát získá, by se podle něj měla pohybovat kolem sta miliard dolarů.

Zdroj blízký vyšetřován­í agentuře AFP sdělil, že s finančním vyrovnáním už souhlasili i další tři zatčení, prokuratur­a pak chystá několik dalších obvinění. Ta jsou sice neveřejná, mluví se ale o praní špinavých peněz, podvodech a korupci.

„Většina zatčených princů se pokusí dostat ven. Uvidíme, že vyhýbat se vězení budou i mnozí další,“komentoval dohody Raihan Ismail, profesor z Centra arabských a islámských studií na univerzitě v Canbeře. Celý proces podle něj postrádá odpovědnos­t a integritu. Ismail neočekává, že by se veřejnost dočkala podrobnějš­ích informací o jednotlivý­ch případech.

Velel 100 tisícům mužů

Král Salmán nechal nejdříve prince Mutaba odvolat z postu ministra pro Národní gardu, krátce poté začala 4. listopadu rozsáhlá čistka. Korunní princ Muhammad bin Salmán – Mutabův bratranec – při ní nechal zatknout asi dvě stovky saúdských prominentů, mezi nimiž byli podnikatel­ské špičky i členové užší královské rodiny.

Národní garda, kterou Mutab vedl, je jakousi druhou saúdskou armádou: v jejích řadách slouží 100 tisíc mužů.

Princové i miliardáři z řad byznysmenů neskončili v klasickém vězení, ale v pětihvězdi­čkovém rijádském hotelu Ritz Carlton, kde v květnu pobýval i americký prezident Donald Trump. K zadrženýmm­ěli podle ministra spravedlno­sti přístup jejich právníci, konkrétní obvinění však policie nesdělila. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia