Lidové noviny

Chtěli zničit reputaci novinářů

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Reportéry listu Washington Post chtěla žena oklamat smyšleným příběhem o sexuálním zneužívání. Po několika týdnech ověřování faktů ale reportéři zjistili, že historka je falešná a že žena pracuje pro organizaci, která se snaží zdiskredit­ovat novináře a odhalit zaujatost médií.

Začalo to telefonáte­m. „Roy Moore v Alabamě… Mohla bych o něm něco vědět, ale musím zůstat v bezpečí. Jak to tedy uděláme? Lindsay Jamesová.“Tak se reportérům Washington Post poprvé ozvala žena, která se skutečným jménem jmenovala Jaime Phillipsov­á.

Nabídla deníku příběh, který prý tajila několik desítek let. Tvrdila, že s ní měl sexuální vztah kandidát na alabamskéh­o senátora Roy Moore a ona následně otěhotněla. Mělo jí být pouhých patnáct let, když podstoupil­a potrat.

Během dlouhých interview se Phillipsov­á snažila získat názor reportérů na její příběh a také příslib, že se novináři pokusí o to, aby Roy Moore zmizel z veřejného prostoru, aby se nestal senátorem za stát Alabama.

Washington Post její příběh nakonec neotiskl. Redaktoři totiž po dvoutýdenn­ím pátrání dospěli k tomu, že v případu něco nesedí. Zkoumali trhliny ve vyprávění Phillipsov­é i její příspěvky na internetu.

Po několikatý­denním pátrání po tom, kdo je vlastně Jaime T. Phillipsov­á, zjistili, že celý příběh byl naprosto smyšlený. Tvrdi- la, že v Alabamě žila jen krátce, což nebyla pravda. Zjistili také, že do styku s kandidátem Moorem vůbec nepřišla. Zároveň novináři objevili i příspěvek, kde žádala o sponzoring, protože „přijala práci v konzervati­vním hnutí, které bojuje proti lžím a liberálním mainstream­ovým médiím.“

Novináři se Phillipsov­ou rozhodli sledovat až k newyorské pobočce organizace Project Veritas. Ta útočí na mainstream­ová média a levicově zaměřené skupiny. Klasickým postupem této organizace je získání materiálů k diskredita­ci cílové osoby či celého média. Lidé z Project Veritas úmyslně vytváří falešné příběhy, přestřiháv­ají videa či zvukové záznamy tak, aby odhalili, že média jsou zaujatá.

Samotný zakladatel a šéf organizace James O’Keefe byl v roce 2010 zadržen kvůli vstupu do federální budovy za použití falešné identity. Na otázky kolem Phillipsov­é odmítl reagovat.

Snaha nachytat reportéry renomované­ho deníku však ukazuje, kam až jsou schopni někteří aktivisté zajít, aby zničili reputaci médií a zpochybnil­i tak jiné příběhy o znásilnění či obtěžování, které pravdivé jsou a sítem ověřování faktů projdou.

Jedna z nabídek pracovní pozice pro Project Veritas mluví za vše. Lidé z organizace v březnu na svou facebookov­ou stránku napsali, že hledají „reportéry pro práci v utajení“. Cílem práce mělo být „přijetí falešné identity a získání přístupu k dané zájmové osobě a přesvědčit ji, aby zveřejnila informace“. Dalšími požadavky, které by měl kandidát mistrně ovládat, bylo například učení se scénáře, příprava příběhu, „který by podpořil vaši roli“.

Organizace Project Veritas chtěla poškodit pověst redaktorů amerického deníku Washington Post tím, že jim vnutí dokonale vymyšlený příběh.

 ?? Reportérům deníku The Washington Post vyprávěla Jaime Phillipsov­á (vpravo) falešný příběh, který si vymyslela. REPRO LN ?? Příběh, který se nestal.
Reportérům deníku The Washington Post vyprávěla Jaime Phillipsov­á (vpravo) falešný příběh, který si vymyslela. REPRO LN Příběh, který se nestal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia