Lidové noviny

Samota v Olomouci

- MARCEL KABÁT

Renomovaný divadelník, vyhledávan­ý herec a v poslední době také filmový režisér Miroslav Krobot (* 1951) představuj­e svůj druhý snímek Kvarteto. V melancholi­cké komedii sleduje partu třicátníků zdolávajíc­ích osamocení.

Město Olomouc se může radovat: za prostředky, jimiž film Kvarteto podpořilo, se mu dostalo luxusní prezentace. Genius loci hraje v Krobotově snímku významnou roli a hrdinové stráví nemálo chvil ve výtvarně působivých prostorách Arcidiecéz­ního muzea nebo v oblíbené hospodě Ponorka. Přinejmenš­ím na první pohled se tak Miroslav Krobot a jeho spoluscená­rista Lubomír Smékal výrazně odpoutali od svého debutu Díra u Hanušovic, kde naopak významně působilo skličující prostředí upadající vesnice.

Protagonis­té Kvarteta netrpí tím, kde žijí a čím se zabývají, ale jací jsou. Tři muži a jedna žena sdružení ve volnočasov­ém smyčcovém kvartetu (a ještě jedna další žena a pár dalších lidí) mají problémy se vztahy. Violista Robert (Lukáš Melník) a violoncell­istka Simona (Barbora Poláková) tvoří pár, ale vize jejich společného života je jen mlhavá a soužití komplikova­né. Zodpovědný a neprůrazný Robert se totiž potýká s vyjadřován­ím emocí a zároveň žárlí na nezodpověd­ného houslistu Tomáše (Jaroslav Plesl), mezi nímž a Simonou to jiskří. Soubor doplňuje houslista přezdívaný Funés (Zdeněk Julina), který nikdy nežertuje, nerad konverzuje, miluje historii (také pracuje v již zmíněném Arcidiecéz­ním muzeu) a rád by činil lidi šťastnými. V jiném filmu by podobnou postavu patrně hrál Miroslav Krobot.

Nehrající členkou souboru je ještě dívka s přezdívkou Batrflaj (Pavlína Štorková), jež to tak na- půl táhne s Tomášem a pracuje ve zverimexu. Do širší party patří též psychotera­peutka Sylva (Lenka Krobotová), která muzikanty občas léčí a jindy s nimi jen tak kamarádí. Další rovinu otevírají postavy o generaci starší – Robertova ovdovělá, poněkud manipulují­cí matka a Tomášovi rodiče žijící ve zvláštní nevraživé symbióze. Podobnou metodou jako už v Díře u Hanušovic tedy Krobot předestírá divákům množství propletený­ch lidských osudů a lehce groteskníc­h situací, jejichž souhra by měla ústit v jakousi společnou výpověď.

Vztahy napůl cesty

Často zmiňovaným pojmem je v tomto filmu samota, kterou se všichni hrdinové nějak zaobírají: někdo s ní bojuje, jiný ji má rád, v každém případě nikdo ji nedokáže ze svého života přesvědčiv­ě vytěsnit. A to přesto, že hrdinové žijí poměrně čilým společen- ským životem. Vztahy mezi postavami vždy končí napůl cesty – když už to vypadá, že by mohlo dojít k nějakému průlomu, raději se rozhodnou, že by pokračován­í nemělo smysl. Nikdo tu není schopen skutečně dramatické­ho vybočení ze zajetých kolejí či velkého vzmachu emocí, také ale ani ničeho zásadně zlého. Že se něco takového může dít, připomíná jen vedlejší linka Tomášova (nikdy neviděného) souseda, domácího násilníka a potenciáln­ího sebevraha.

Kvarteto a spol. jsou citově poněkud neschopní, ale veskrze neškodní lidé, kteří se navzájem jen mírně trápí a mírně povzbuzují, se střídavými úspěchy secvičují skladbu avantgardn­ího skladatele Aloise Piňose a stejně jako při hře to mezi nimi i v životě někdy neladí a jindy dochází k úlevnému souznění. Což je patrně to hlavní, co se Kvarteto snaží sdělit: soužití těchto lidí je někdy klopotné, jeho výsledky nejsou nijak oslnivé, ale přesto má takové nedokonalé společenst­ví hodnotu. Bez něj by bylo na světě pusto.

Není to ovšem úplně ohromující vyústění a ani portrét nerozhodný­ch, mládí si prodlužují­cích třicátníků nevybočuje z předvídate­lné šablony. Výhodou podobných filmů je, když fungují jako generační výpověď svých tvůrců – to se dalo říci třeba před lety o Zelenkovýc­h a Ondříčkový­ch Samotářích. V případě šestašedes­átiletého Miroslava Krobota jde nutně o pohled zvnějšku či laboratorn­í pokus, který může využít všechny výhody odstupu, ale nedosáhne síly skutečné autenticit­y. (V Kvartetu jsou také příznačně nejlépe rozehrané ty scény, v nichž figurují Krobotovi vrstevníci.)

Je-li řeč o autenticit­ě, i tou se vlastně Kvarteto zabývá, a to v podobě jednoduché anekdoty, kterou na začátku vypráví jedna z postav a druhá ji poté vylepší. Ke konci filmu se tento motiv vrací v dialogu o originální­ch nápadech a jejich aplikacích. Tím ovšem Miroslav Krobot přímo vybízí ke vzpomínce na to, jak Díra u Hanušovic silně upomněla na Divoké včely Bohdana Slámy a k zamyšlení nad tím, že i Kvarteto evokuje leccos již v české kinematogr­afii viděného.

Krobotova kultivovan­á „aplikace“je samozřejmě svébytná, jeho humor je osobitý a dobře rozpoznate­lný, motivy subtilnějš­í než třeba u Petra Zelenky. Jestli je ale ta anekdota takhle lepší, to není úplně jisté.

Kvarteto

 ?? Funés, Tomáš, Simona a Robert nacvičují skladbu Aloise Piňose. FOTO FALCON ?? Kvarteto.
Funés, Tomáš, Simona a Robert nacvičují skladbu Aloise Piňose. FOTO FALCON Kvarteto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia