Lidové noviny

Komu to slouží?

-

Vjednom z dílů samizdatov­ého Originální­ho videojourn­alu z roku 1988 (nahrazoval, milé děti, v dobách totalitníh­o režimu něco jako nezávislou televizi) je k vidění záznam debaty k tématu osudových osmiček v historii naší země. Debatu moderoval Jiří Kantůrek. Kolem stolu seděli úctyhodní lidé, Ludvíkem Vaculíkem počínaje, Václavem Havlem konče. Vzrušení v diskusi vyvolával ponejvíce rok 1968 a především „vysočanský sjezd KSČ“. Utajený mimořádný sněm reformních komunistů pouhý den po okupaci bratrskými armádami, už 22. srpna 1968.

To stigma reformátor­ů bylo zřejmé, vždyť mezi diskutujíc­ími byli Jaroslav Šabata či Věněk Šilhán. Pak došlo ke zlomu. Brněnský básník Zdeněk Rotrekl, odsouzený hned po únoru 1948 jako student k trestu smrti, změněnému na doživotí, ostře pravil zhruba toto: Že nemůžeme mluvit o roce 1968 bez roku 1948. Bez toho komunistic­kého puče, bez politickýc­h procesů, vražd, bez komunistic­kých koncentrák­ů a lágrů na uranu. Na tvářích mnohých diskutujíc­ích byl vidět úžas i hluboké mlčení. Zdeněk Rotrekl razil tezi o nutné nemilosrdn­osti pravdy v našich dějinách.

Vzpomenu si na tuto otevřenost vždycky, když čtu reakce na současná politická selhání. Třeba o další fázi procesu se zneužívání­m Vojenského zpravodajs­tví milenkou bývalého předsedy vlády. Komu to slouží a proč, ptají se na sociálních sítích čeští politici i poradce premiéra. Vážně to nechápete? Jak se má tato společnost dopátrat pravdy o dědictví totality, když nechce vědět pravdu o nedávné přítomnost­i. Aby bylo jasné, je mi zcela ukradené sexuální puzení slabošskéh­o „katolickéh­o“premiéra. Nedojímají mne řeči o lásce. Ale chci vědět, jak je možné, že tajné služby v této zemi úkolovala osoba na úrovni správkyně veřejných záchodků. Jak je možné, že ji generálové poslouchal­i? Znát tuto pravdu je živoucí potřebou. Slouží to v prvé řadě budoucnost­i a občanům, kteří si ze svých daní platili k správě země někoho jiného než premiérovu konkubínu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia