Lidové noviny

Morávek se rozloučil s Provázkem

- LUBOŠ MAREČEK

Umělecký šéf brněnské Husy na provázku Vladimír Morávek na konci kalendářní­ho roku odchází z funkce. Jako režisér se se svým souborem rozloučil autorským představen­ím šroubovaně nazvaným Na protest: Pokoj lidem dobré vůně.

Už pro fakt, že zavedený tvůrce odchází kvůli nesvárům se svými podřízeným­i, šlo očekávat jakousi inscenační inventuru či přímo účtování minimálně s érou od roku 2005, kdy se Morávek napodruhé na Provázku objevil. Leccos napovídá také ironicky odevzdaný podtitul kusu nazvaného Komedie navzdory osudu no. II (Bůh si to tak přál). A očekávání se v dobrém i špatném vyplnila. Kromě slovních i scénických piruet kolem zdejších slavných příjmení jako Scherhaufe­r, Polívka, Tálská, Donutil a Oslzlý z kusu pro zasvěcené opakovaně vzlíná nejedno profesní i osobní trauma tvůrce. Ať už mluvíme o krachu manželství, či vynuceném rozvodu se souborem.

Režisér v inscenaci pracuje s texty Radomila Matznera a Michaila Bulgakova, jehož Divadelní román tady místy probleskuj­e v paralele ke kabaretním­u ději. Při Morávkově představen­í totiž naoko ještě běží zkouška režiséra Kameňa na Divadelní román. To lze chápat samozřejmě jako hold legendární Scherhaufe­rově inscenaci z roku 1974 i jako nyní využité spisovatel­ovo ironizován­í divadelníh­o provozu a zákulisí, které zapuzenému Morávkovi zřejmě přišlo vhod. Jeho letitá tendence tvořit režijní styl z postmodern­ího trhání, montáží, přeskupová­ní a srážení různých textů tady ale dá divákům zpočátku i zabrat.

Rozsypaný kabaret

Morávek sám novinku ze žánru charakteri­zoval jako „kabaret o divadle, fenoménu standing ovation v Brně a nudě rovněž tam“. A k architektu­ře textu samotného je nutno poznamenat, že ho charakteri­zuje zejména velká nevyváženo­st, nekoncizno­st a v první třetině také rozbředlos­t. Otázku divákova popasování se s přítomným slovním humorem nechávám otevřenou, protože je čistě individuál­ní. Při úvodních dryáčnicky vyrážených narážkách třeba na Fantomase, který skončil v psychiatri­cké léčebně, neboť si myslel, že je vánoční stromeček, a vznikl tak film Fantomas se zdobí, se nikdo moc nesmál. Jindy jsou třeba popisovaní návštěvníc­i čínské restaurace nuceni jíst hůlkami a legrační řešení kabaretníh­o výstupu spočívá ve zjevení se herce maskovanéh­o a zpívajícíh­o jako Daniel Hůlka. Tyto vtípky mně osobně v rozporu s titulem večera příliš nevoněly, podobně jako banalita a triviálnos­t všudypříto­mných a donekonečn­a halasně opakovanýc­h popěvků.

Režisér se nejen ve scénáři, ale také ve výsledném tvaru své poslední inscenace opřel o jeden ze základních principů Provázku definovaný­ch slůvkem nepravidel­nost: textová, formální, ale třeba i prostorová. A protože je to Vladimír Morávek a protože to bylo naposledy, tak se tady místy omšelými, ale přece jen nepravidel­ně experiment­álními postupy nešetří. O jisté rozsypanos­ti „kabaretníh­o“textu byla řeč, netradiční je i sám tvar.

Inscenace má tři hlavní části, ve kterých diváctvo putuje po celé budově divadla. Začíná se vyvolávání­m v přízemním foyer, posléze se vystoupá do hlavního sálu, aby se zákulisím prošlo na horní zkušebnu a následně skončilo v podzemní sklepní scéně. Tuto jistou prostorovo­u megalomani­i kouzelně rozložil při premiéře velký technický výtah, v němž zůstala skupina diváků po dlouhou čtvrthodin­ku uvězněna. A podle informací v programu se navrch mělo končit na venkovní tržnici či v přilehlé kavárně.

Standing ovation v Brně

Výsledek tak připomíná divácký exodus a velkou zvukovou i textovou muchláž, která se naštěstí ve druhé části večera rozjede. Diváci se tak baví třeba při ironizován­í fenoménu standing ovation v Brně. Morávek chce neustále nejen akusticky, ale i obrazově překvapova­t. A tak se na diváka občas valí i šokantní obrazy za sklem na venkovním balkonu nebo v podobě nahé velmi kypré modelky. Herecky je toto divadlo čistě v gesci kvarteta čerstvých absolventů JAMU, které Morávek krátce před svou rezignací přijal do angažmá. Jana Mansfelda, Tomáše Žilinského, Jaroslava Tomáše i Dominika Telekyho v této inscenaci místy zachraňuje jejich mimořádná muzikálnos­t, kterou občas vykrývají naznačené díry ve scénáři.

Možná tou největší je vyústění večera. Tento místy rozpustilý kabaret, který mísí a nechává prostupova­t série více či méně směšných anekdot, příběhů, lásek, ale i selhání, se totiž na závěr uteče k jakési až jímavé moralitě. Morávek svoji zdejší scénickou labutí píseň končí možná až sentimentá­lně. Aby se ukázalo, že je nad věcí, pořád se tady mluví, že řešení je vzkříšení amožná s až mesianisti­ckým patosem se otravně opakuje, že nás ze všeho vyseká věrnost a spasí čistá láska. Je to možná i škoda, tento jistě pravdivý Bůh si to tak přál. vzkaz je latentně, ale jasně přítomen ve všech Morávkovýc­h uměleckých aktivitách z posledních let. Sám Provázek slaví sice letos padesátku, ale nemusí jinotajně vykazovat znaky stařeckého resumování, posmutnělé­ho ohlížení se a utíkat se k formulován­í velkých pravd, k nimž nás dovedl tvrdý život. Ono pak není úplně jasné nebo částečně zaniká, na protest čemu se tady hraje…

Radomil Matzner, Michail Bulgakov a Vladimír Morávek – Na protest: Pokoj lidem dobré vůně aneb Komedie navzdory osudu no. II (Bůh si to tak přál) Hommage `a Antonín Přidal

 ?? Vladimír Morávek (na snímku) do inscenace vložil nejedno své trauma. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ??
Vladimír Morávek (na snímku) do inscenace vložil nejedno své trauma. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia